Video: Stuyven vyhral ôsmu etapu na Vuelte, Sagan spadol

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Najkrajšie momenty Petra Sagana na Tour de France
Slovenský cyklista Peter Sagan (vľavo) počas sedemnástej etapy 102. ročníka Tour de France, ktorá merala 161 km a viedla z Digne Les Bains do Pra Loup a skončil v nej na 91. mieste. 22. júl 2015. Foto: SITA/AP

MURCIA 29. augusta (WEBNOVINY) – Belgičan Jasper Stuyven sa stal na cyklistických pretekoch Vuelta a Espaňa víťazom sobotňajšej 8. etapy z Puebla de Don Fadrique do Murcie s dĺžkou 182,5 km.

Jazdec tímu Trek Factory zdolal v záverečnom špurte Peia Bilbaa (Caja Rural) a Kévina Rezu (Europcar). Pre 23-ročného Stuyvena je sobotňajší úspech premiérovým na pretekoch World Tour a teda i Grand Tour a ide o najväčší úspech v doterajšej kariére.

Chaves si udržal červený dres

Červený dres pre lídra celkovej klasifikácie si udržal Kolumbijčan Esteban Chaves z Oricy GreenEdge, priebežne druhý je Holanďan Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) s mankom desiatich sekúnd. Na tretie miesto sa po odstúpení Íra Daniela Martina posunul jeho krajan Nicolas Roche z tímu Sky (+36 s).

Veľkú smolu mal Slovák Peter Sagan, keď osem kilometrov pred cieľom po páde zlomil bicykel a nemohol bojovať o etapový triumf. Navyše jazdec v službách tímu Tinkoff-Saxo prišiel o zelený dres pre vedúceho muža bodovacej súťaže, ktorý momentálne patrí Chavesovi.

Video: Záver sobotňajšej ôsmej etapy

https://www.youtube.com/watch?v=zviK2SGOxW8

Čelo pelotónu kontrolovali tímy Giant-Alpecin a Tinkoff-Saxo

V sobotu bolo na španielskych cestách opäť horúco a pri klesajúcom profile etapy sa dlho nevedel vytvoriť únik. Napokon sa podarilo ujsť šestici jazdcov – Iljo Keisse (Etixx – Quick-Step), Alex Howes (Cannondale-Garmin), Tom van Asbroeck (LottoNL-Jumbo), Mattia Cattaneo (Lampre-Merida), Jimmy Engoulvent (Europcar) a Ángel Madrazo (Caja Rural). Vzďaľovali sa však pomaly a maximálne mali náskok 4:50 min.

Čelo pelotónu kontrolovali tímy Giant-Alpecin a Tinkoff-Saxo, ktorí išli na svojich šprintérov Johna Degenkolba a Petra Sagana. Päťdesiat kilometrov pred cieľom došlo k pádu v pelotóne, na zemi sa ocitli Tejay van Garderen, Daniel Martin, Tom Dumoulin, Nacer Bouhanni či líder pretekov Esteban Chaves. Van Garderen, Bouhanni a doteraz tretí muž Vuelty boli nútení neskôr odstúpiť z pretekov.

V nedeľu je cieľ na vrchole stúpania

V úvode prvého stúpania na kopec Cresta del Gallo (4,4 km, 7,2 percenta) nemal únik k dobru ani jednu minútu. Na vrchole stúpania bol ako prvý Howes, tesne za ním Madrazo a potom nasledoval už pelotón. Na rovine medzi dvoma kopcami sa všetci jazdci spojili a únik bol minulosťou. Vrcholom druhého stúpania na Cresta del Gallo prešla sedemčlenná skupina s minimálnym náskokom pred balíkom.

Po zjazde sa na vpredu vytvorila väčšia skupina, v ktorej bol aj Sagan. Slovenský jazdec osem kilometrov spadol po kolízii so sprievodným vozidlom, ktoré do neho v zákrute vrazilo. Žilinčan neskrýval hnev, kopol do bicykla a odmietol aj pomoc lekára. Tri a pol kilometra pred páskou pelotón dostihol vedúcu skupinu. Krátko na to nastúpil Adam Hansen (Lotto-Soudal), ale nedokázal ujsť a rozhodovalo sa v záverečnom špurte. V ňom mal najviac síl Stuyven a pripísal si prvé víťazstvo v seriáli World Tour.

V nedeľu je na programe etapa z Torrevieja do Cumbre del Sol. Benitatxell s dĺžkou 168,3 km, ktorá má cieľ na vrchole stúpania prvej kategórie.

Výsledky:
8. etapa (Puebla de Don Fadrique – Murcia, 182,5 km):

1. Jasper Stuyven (Belg.) Trek Factory 4:06:05 h, 2. Peio Bilbao (Šp.) Caja Rural, 3. Kévin Reza (Fr.) Europcar, 4. Giovanni Visconti (Tal.) Movistar, 5. Kristian Sbaragli (Tal.) MTN-Qhubeka, 6. Tosh van der Sande (Belg.) Lotto-Soudal – všetci rovnaký čas ako víťaz,… 64. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo +5:27 min

Poradie po 8. etape:

1. Esteban Chaves (Kol.) Orica GreenEdge 31:12:18 h, 2. Tom Dumoulin (Hol.) Giant-Alpecin +10 s, 3. Nicolas Roche (Ír.) Sky +36, 4. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +49, 5. Joaquím Rodríguez (Šp.) Kaťuša +56, 6. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +57,… 11. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +1:22 min

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alejandro ValverdeChristopher FroomeDaniel MartinJoaquim RodríguezNacer BouhanniNairo QuintanaPeter SaganTom Dumoulin