Sagan dostal pokutu a priblížil, ako ho zostrelila motorka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Video: Sagana zostrelila motorka, ale pokutu musí zaplatiť on
Slovenský cyklista Peter Sagan sa v sobotňajšej ôsmej etape Vuelty dostal do potýčky s motorkou. Skončil s odreninami. Foto: facebook.com/PeterSagan

MURCIA 30. augusta (WEBNOVINY) – Sobotňajšia 8. etapa na cyklistickej Vuelte nepriniesla pre Petra Sagana pozitívne emócie, ale pokutu, odreniny a riadne roztrpčenie.

Namiesto boja o etapové víťazstvo sa slovenský šprintérsky líder tímu Tinkoff-Saxo ocitol pár kilometrov pred cieľom v Murcii na ceste po zásahu od jednej zo sprievodných motoriek. Doráňaný a nahnevaný Sagan si potom vylial nervy na organizátoroch, ale bolo mu to málo platné. Konkurenti spoločne s motorkou, ktorá doňho narazila, boli dávno preč a záver etapy sa odvíjal bez jeho vkladu.

„Keď chýbalo do cieľa asi 10 km, bol som v prvej skupine balíka a pred nami menšia skupinka. Vybral som sa ich prenasledovať, nikto nechcel ísť do háku a keď som im ukazoval rukou, aby ťahali, a ako som práve striedal, letela za mnou motorka. Odrazu som pocítil ranu zozadu a ocitol som sa na zemi… Motorku som už nevidel, išla ďalej. Vedel som, že ma niekto z organizátorov zhodil, niekto z motorkárov, čo sa vlastne starajú o našu bezpečnosť,“ popísal Peter Sagan aj na svojej facebookovej prezentácii incident, ktorý sa zrodil nie jeho vinou.

Pretekári zostávajú ticho

Sagan si ihneď uvedomil, že prišiel o možnosť bojovať o etapové víťazstvo. „Chcem otvorene povedať, že nie som vôbec nadšený, pretože tieto incidenty sa v poslednom čase stavajú akosi často. Pretekári sú ticho a všetko napokon v tichosti prejde. Napríklad v San Sebastiane zhodil Grega van Avermaeta v kopci motorkár, ktorý nevie jazdiť… Na ďalších pretekoch organizátori nechali dopravné značky, obmedzenia na ceste v šprinte asi dvesto metrov pred cieľom, kde bol tiež veľký pád a všetko prešlo potichu,“ skonštatoval Sagan.

Elitnému slovenskému cyklistovi sa nepáčia tieto zapríčinené pády, ktoré sa rodia z prehnanej „starostlivosti o bezpečnosť jazdcov“. „Taká motorka váži aj 200 kg. Ak by ma prešla, čo by sa mohlo stať? Našťastie mám len odreté telo, najmä nohu, a narazenú ruku. Mohlo to však dopadnúť aj oveľa horšie,“ doplnil Sagan v reakcii, ktorú agentúre SITA poskytol mediálny manažér Jozef Korbel.

Dvadsaťpäťročný rodák zo Žiliny za svoj slovný výpad voči organizátorom dostal peňažnú pokutu 300 švajčiarskych frankov. Dvesto mu naparili za „hrozby a urážky“ a stovku za „konanie poškodzujúce imidž cyklistiky.“ Informuje o tom špecializovaný server Cyclingnews.

https://www.youtube.com/watch?v=VfXs-y_Si_w

Sagan by privítal v cyklistike zmeny

„Po páde som bol skutočne veľmi nahnevaný. Motorka odišla preč, čo tiež nenapomohlo k tomu, aby som bol pokojný. Nie som vinníkom môjho pádu. Som dobitý a ešte za to, že som vynadal organizátorom, dostanem pokutu. Je to vôbec možné? Viem, že to musím akceptovať, aj pokutu, ale pripadá mi to smiešne až komické. Ale čo už, taký je život a ide sa ďalej. Keby ten pád bol vlastnou vinnou… Bol však zavinený niekým, kto má dávať na nás pozor. My cyklisti súťažíme, či je zima alebo teplo, dávame do toho všetko, aby sme víťazili, a v závere etapy, keď som už mysľou na šprinte, ma niekto zhodí. Otvorím si potom ústa a dostanem pokutu. Čo mám robiť? Kde sú moje práva? Mám sa pobaliť a ísť radšej domov? Som zvedavý, či sa niečo po mojom páde zmení, ale asi nič… Môj názor je, že rozhodne by sa už malo niečo v cyklistike v tomto smere zmeniť,“ uzavrel Sagan vo svojom komentári k incidentu.

Vedenie tímu Tinkoff-Saxo v tejto súvislosti zvažuje právne kroky voči vinníkovi alebo vinníkom, ktorí zapríčinili pád Petra Sagana 8,2 km pred cieľom etapy. „Tinkoff-Saxo zastáva názor, že pády cyklistov zavinené ľudským zlyhaním bez ohľadu na to, či poškodili jazdcov nášho tímu alebo iných, sú neprijateľné na vrcholnej športovej úrovni cestnej cyklistiky,“ píše sa v tlačovej správe Tinkoff-Saxo.

Peter Sagan na tohtoročnej Vuelte už vyhral jednu etapu, v ďalších dvoch bol druhý (vrátane tímovej časovky), raz aj tretí a až do nedele mal na sebe i dres lídra bodovacej súťaže. V celkovej klasifikácii po 8. etape mu patrí 108. priečka s odstupom 54:27 min za lídrom Estebanom Chavesom z Kolumbie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Sagan