Video: Dumoulin zdolal favoritov, stal sa lídrom Vuelty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tom Dumoulin
Holandský cyklista Tom Dumoulin (vpravo). Foto: arcívne, SITA/AP

CUMBRE DEL SOL 30. augusta (WEBNOVINY) – Hrdinom nedeľňajšej 9. etapy cyklistických pretekov Vuelta a Espaňa z Torrevieja na vrchol Cumbre del Sol-Benitatxell (168,3 km) bol Holanďan Tom Dumoulin.

Cyklista tímu Giant-Alpecin v záverečnom drastickom stúpaní Alto de Puig Llorenca ukázal chrbát všetkým favoritom a zvíťazil s maličkým náskokom 2 sekúnd pred šampiónom Tour de France Britom Christopherom Froomom (Team Sky) a 5 sekúnd pred španielskym špecialistom na podobné typy dojazdov Joaquímom Rodríguezom (Kaťuša).

Chaves sa rozlúčil s červeným dresom

Kolumbijčan Esteban Chaves, ktorý v cieľovom kopci výraznejšie zaostal, prišiel o červený dres lídra pretekov. Vzal mu ho práve Dumoulin, ktorý najnovšie vedie o 57 sekúnd pred Rodríguezom. Chaves spadol na tretiu priečku (+59).

„V sobotu som nemal dobrý deň, ale dnes bolo všetko inak. V tíme ma povzbudzovali, aby som vydržal a využil svoju šancu. Líderská pozícia sa mi zdá taká neuveriteľná, že tomu nemôžem uveriť,“ cituje Toma Dumoulina špecializovaný server Cyclingnews.

Z bratov Velitsovcov bol v nedeľu podľa predpokladov lepší Peter. Cyklista tímu BMC Racing prišiel do cieľa na 36. mieste s odstupom 2:49 min za víťazom. Celkovo mu patrí 60. priečka, za Dumoulinom zaostáva o 42:39 min. Martin Velits (Etixx QuickStep) je celkovo 120., jeho odstup od lídra je už vyše hodinový (1:12:54).

Video: Záver 9. etapy na Vuelte

Etapa bola v znamení únikov

Nedeľňajšia etapa sa po problémami preplnenej sobote začala odvíjať už bez smoliara Petra Sagana (Tinkoff-Saxo), favoritov na celkové poradie Daniela Martina (Cannondale-Garmin) a Tejaya van Garderena (BMC Racing), ale aj víťaza sobotňajšej etapy Jaspera Stuyvena (Trek Factory) či Krisa Boeckmansa (Lotto Soudal), ktorého po ťažkom páde museli dokonca uviesť do umelého spánku.

O úniky nebola núdza. V istom okamihu etapy bolo vpredu až 14 cyklistov: Alexis Gougeard (AG2R – La Mondiale), Nikolas Maes, Pieter Serry a Maxime Bouet (všetci Etixx-Quick Step), Geraint Thomas (Sky), Lorrenzo Manzin (FDJ), Mattia Cattaneo (Lampre-Merida), Yohan Bagot (Cofidis), Maarten Tjallingii (LottoNL-Jumbo), Omar Fraile (Caja Rural), Tony Hurel (Europcar), Danny Van Poppel (Trek), Pavel Brutt (Tinkoff-Saxo) a Jim Songezo (MTN-Qhubeka). Po 40 km mali náskok takmer 6 minút.

Dumoulin si počkal na vhodný okamih

Neskôr sa skupina vpredu zredukovala na 9 mužov, ktorí prišli aj pod záverečné 4 km dlhé cieľové stúpanie Alto de Puig Llorenca ešte pred pelotónom, ale už len s malým polminútovým náskokom. Ten sa stal čochvíľa definitívne minulosťou.

Náročné stúpanie I. kategórie s pasážami až do 19% zastihlo favoritov pripravených. Nástup striedal nástup, ale nikomu sa nepodarilo vzdialiť sa konkurentom. Aktívny bol Holanďan Tom Dumoulin, ktorý si predsa len utvoril niekoľkosekundový náskok.

Hoci ho neudržal, v záverečných 300 m si šikovne počkal na kulminujúci súboj Christophera Frooma s Joaquímom Rodríguezom a v príhodnom okamihu ich oboch predstihol. Odmenou mu bolo nielen etapové víťazstvo, ale aj červený dres lídra pretekov.

Výsledky:

9. etapa (Torrevieja – Cumbre del Sol-Benitatxell, 168,3 km): 1. Tom Dumoulin (Hol.) Giant-Alpecin 4:09:55 h, 2. Christopher Froome (V. Brit.) Team Sky +2, 3. Joaquím Rodríguez (Šp.) Kaťuša +5, 4. Fabio Aru (Tal.) Astana +16, 5. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff-Saxo +18, 6. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +20,…36. Peter Velits, BMC Racing +2:49, 103. Martin Velits (obaja SR) Etixx – QuickStep +13:57

Poradie po 9. etape: 1. Tom Dumoulin (Hol.) Giant-Alpecin 35:22:13 h, 2. Joaquím Rodríguez (Šp.) Kaťuša +57, 3. Esteban Chaves (Kol.) Orica GreenEdge +59, 4. Nicolas Roche (Ír.) Sky +1:07, 5. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +1:09, 6. Fabio Aru (Tal.) Astana +1:13,…60. Peter Velits, BMC Racing +42:39, 120. Martin Velits (obaja SR) +1:12:54 h

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alejandro ValverdeChristopher FroomeFabio AruGeraint ThomasJoaquim RodríguezMartin VelitsNairo QuintanaPeter VelitsRafal MajkaTom Dumoulin