Video: Landa dobyl Andorru, Saganovho kolegu museli zašívať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mikel Landa
Španielsky cyklista Mikel Landa si zopakoval triumf z 15. etapy Giro d'Italia. Foto: SITA/AP

CORTALS D´ENCAMP 2. septembra (WEBNOVINY) – Španiel Mikel Landa z tímu Astana sa stal víťazom stredajšej 11. etapy cyklistických pretekov Vuelta a Espaňa, ktorá po 138 km v náročnom horskom teréne vrcholila v Cortals d´Encamp vo výške 2095 m.

Kráľovská etapa na území miništátu Andorra priniesla po sólojazde v záverečných kilometroch úspech 25-ročnému Baskovi Landovi, čo sa tak-trochu aj očakávalo. Tretí muž tohtoročného Giro d´Italia vyhral prvú etapu na Vuelte v kariére.

Červený dres zmenil držiteľa

Podľa predpokladov sa menil majiteľ červeného dresu lídra pretekov. Skvele bojujúci Holanďan Tom Dumoulin z tímu Giant-Alpecin prišiel v stredu do cieľa deviaty s odstupom 2:59 min za víťazom a líderské tričko musel odovzdať Talianovi Fabiovi Aruovi z Astany, ktorý skončil druhý o 1:22 min za tímovým kolegom Landom.

Celkovo druhý už je skúsený Španiel Joaquím Rodríguez (Kaťuša) s odstupom 27 sekúnd za Aruom, na tretiu priečku klesol Dumoulin (+30 s).

Slovenský cyklista Peter Velits z tímu BMC Racing prišiel do cieľa na 81. mieste s vyše 24-minútovým časovým mankom na víťazného Landu. V celkovom poradí figuruje P. Velits na 60. priečke (+1:10:58). Jeho brata Martina zo zoskupenia Etixx – Quick-Step klasifikovali v stredajšej etape na 175. pozícii s vyše polhodinovým odstupom a priebežne je 135. (+1:56:22).

„Dnes to bolo skvelé predstavenie celého tímu. Dúfali sme, že do úniku sa dostane Mikel Landa, taktika nám vyšla perfektne. Ďalší traja naši jazdci sa mi starali o moje tempo, zvládli sme to výborne. Máme pred sebou ešte veľa etáp, ale pokúsime sa udržať červený dres až do konca,“ hodnotil nový líder Vuelty Fabio Aru pre Eurosport

„Trpel som veľmi. Veľa energie som stratil v zjazde po štvrtom náročnom stúpaní na Col de la Gallina. Keď som si zapínal pláštenku, ušla mi skupinka jazdcov a už som ich nedostihol. Prišiel som síce o červený dres lídra, ale celkovo to nebolo z mojej strany zlé,“ uviedol Tom Dumoulin pre Eurosport.

Video: Posledné kilometre 11. etapy na Vuelte

Froome aj Quintana v superťažkej etape sklamali

Po piatich náročných stúpaniach zostalo z pôvodne 19-členného úniku 9 km pred cieľom najviac síl dvojici Nelson Oliveira (Lampre – Merida) – Mikel Landa (Astana) a utvorili si minútový náskok pred skupinou favoritov.

Po chvíli zostal Landa vpredu sám a do posledných 6 km šiel s nádejným náskokom 2:05 min. Cieľový kopec mal dĺžku 8,5 km s priemerným sklonom 9,5% a Landa ho odšliapal v solídnom tempe. Potrebný náskok si udržal a stal sa kráľom andorrských kopcov.

V stredu došla para prvým dvom mužom tohtoročnej Tour de France Britovi Christopherovi Froomovi aj Kolumbijčanovi Nairovi Quintanovi. Froome, ktorého výkon poznačil aj úvodný pád, prakticky prišiel o šancu na víťazné double Tour de France – Vuelta. V cieli zaostal na 32. mieste za víťazom o 8:41 min. Quintana bol v kráľovskej etape štrnásty (+4:11) a rovnako sa zrejme môže rozlúčiť s útokom na celkové víťazstvo.

Stredajšia etapa v Pyrenejach bola podľa mnohých pozorovateľov vôbec najťažšia v histórii Vuelty. A to najmä počtom nastúpaných výškových metrov, ktorých bolo v 138 km dlhej etape presne 4950. Pretekári museli prekonať šesť horských priechodov, jeden špeciálny, ďalšie štyri prvej a jeden druhej kategórie. Na odpočinok či krátky výdych cyklisti nemali čas, išlo sa prakticky v kuse iba do kopca alebo z kopca.

Saganovho kolegu zašívali

Vedenie tímu Tinkoff-Saxo, zdá sa, priťahuje problémy s motorkami. Po nútenom odstúpení slovenského cyklistu Petra Sagana, do ktorého krátko pred cieľom 8. etapy narazil nepozorný motocyklista, podobnú nepríjemnú situáciu v stredu zažil aj Portugalčan Sergio Paulinho.

Strohá správa z priebehu stredajšej supernáročnej horskej etapy v Andorre hovorí o tom, že Paulinha zrazila motorka a skončil v nemocnici, kde ho museli zašívať 17 stehmi.

„To už asi ani nie je možné. Aké chaotické a plytké preteky…,“ bola prvá reakcia na sociálnej sieti šéfa tímu Tinkoff-Saxo Olega Tiňkova. Paulinhovi patrila až do odstúpenia v 11. etape z Vuelty 95. priečka v celkovej klasifikácii s odstupom 1:08:34 h za bývalým lídrom Tomom Dumoulinom.

Cyklistické preteky Vuelta a Espaňa – stredajšie výsledky:

11. etapa (Andora la Vella – Cortals d´Encamp, 138 km): 1. Mikel Landa (Šp.) 4:34:54 h, 2. Fabio Aru (Tal.) obaja Astana +1:22 min, 3. Ian Boswell (USA) Sky +1:39, 4. Dani Moreno (Šp.) Kaťuša +1:56, 5. Joaquím Rodríguez (Šp.) Kaťuša +1:58, 6. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff-Saxo +2:10,… 81. Peter Velits (SR) BMC Racing +24:34, 175. Martin Velits (SR) Etixx – Quick-Step +35:07.

Poradie po 11. etape: 1. Fabio Aru (Tal.) 43:12:19 h, 2. Joaquím Rodríguez (Šp.) Kaťuša +27 s, 3. Tom Dumoulin (Hol.) Giant-Alpecin +30, 4. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff-Saxo +1:28, 5. Esteban Chaves (Kol.) Orica GreenEDGE +1:29, 6. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +1:52,… 60. Peter Velits (SR) BMC Racing +1:10:58 h, 135. Martin Velits (SR) Etixx – Quick-Step +1:56:22

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alejandro ValverdeChris FroomeFabio AruJoaquim RodríguezMartin VelitsPeter VelitsRafal MajkaSergio PaulinhoTom Dumoulin