Talian de Marchi vyhral etapu na Vuelte, Aru ostal lídrom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Alessandro de Marchi
Taliansky cyklista Alessandro de Marchi. Foto: facebook.com/pages/Alessandro-De-Marchi

CHIVO 5. septembra (WEBNOVINY) – Taliansky jazdec Alessandro de Marchi sa stal víťazom sobotňajšej 14. etapy na pretekoch Grand Tour Vuelta a Espaňa, ktorá viedla z Vitorie na vrchol stúpania Alto Campoo.

Jazdec tímu BMC mal v závere 215-kilometrovej porcie najviac síl z päťčlenného úniku a pripísal si na Vuelte druhé víťazstvo v kariére. Na druhom mieste prišiel do cieľa Salvatore Puccio (Sky) s odstupom 21 sekúnd. Tretí bol José Joaquín Rojas z Movistaru, ktorý zaostal za víťazom o 32 sekúnd.

Aru stratil sekundu

V súboji o celkové prvenstvo zostal na čele Talian Fabio Aru z Astany. O jednu sekundu ho stiahol na druhom mieste Španiel Joaquim Rodríguez z Kaťuše, momentálne zaostáva za vedúcim mužom o 26 sekúnd. Priebežne tretí je Holanďan Tom Dumoulin z tímu Giant-Alpecin, ktorý stratil oproti piatku takmer 20 sekúnd.

Slovenské dvojičky Peter (BMC) a Martin Velitsovci (Etixx – Quick-Step) obsadili v sobotu 58., resp. 73. miesto a celkovo im patrí 58., resp. 119. priečka.

„Pred začiatkom Vuelty som neveril, že by som mohol niečo predviesť. V priebehu etapy sa mi však išlo dobre, v úniku sme dobre pracovali. Napokon som prekvapil sám seba, nemyslel som si, že môžem uspieť proti Chérelovi. Po jeho prvom útoku som trochu čakal, veril som, že ho môžem dostihnúť. Zrejme bol trochu silnejší, ale ja som dobre vyčkával a s Pucciom som si už poradil,“ povedal víťazný De Marchi.

Začala séria troch horských etáp

V sobotu sa pre jazdcov začala séria troch horských etáp. Prvá časť sa išla veľmi rýchlo, dlho bez nejakého úniku. Po 60 kilometroch sa vpredu napokon ocitlo kvinteto pretekárov – Alessandro de Marchi (BMC), Salvatore Puccio (Sky), José Joaquín Rojas (Movistar), Mikael Chérel (Ag2r La Mondiale) a Carlos Quintero (Colombia).

Na čele pelotónu sa usadili jazdci Astany, ktorí nemali záujem ťahať. Z pretekov medzičasom odstúpili niektoré známe mená ako líder tímu BMC Samuel Sánchez či Thomas de Gendt z Lotto-Soudal.

Prvé stúpanie tretej kategórie na Estacas de Trueba prekonali cyklisti v úniku bez problémov a v zjazde zvýšili svoj náskok na desať minút. Následne prišiel na rad ‚jednotkový‘ kopec Puerto del Escudo (11,5 km, 6,4%). Ako prvý prešiel vrcholom 56 km pred cieľom Chérel.

Video: Záver 14. etapy na Vuelte

Finále sa konalo v hmle

Potom sa išlo chvíľu po rovine a náskok úniku bol pred záverečným stúpaním horskej kategórie na Alto Campoo (18 km, 5,6%) na úrovni deväť a pol minúty. Bolo jasné, že o víťazovi etapy sa rozhodne spomedzi jazdcov v čelnej skupine. V prvej tretine stúpania sa išlo pokojne v úniku aj pelotóne.

Päť kilometrov pred cieľom mala pätica vedúcich jazdcov šesťminútový náskok. Tri a pol km pred páskou vyrazil dopredu Chérel, za ním sa vydala trojica De Marchi, Rojas a Quintero, Puccio začal zaostávať. Napokon sa všetci piati spojili. Chérel opäť zaútočil a znova sa mu nepodarilo ujsť.

V záverečných dvoch hmlistých kilometroch prišlo finále, nastúpili Rojas, ale vzápätí ho trhli Puccio s De Marchim. Jazdec BMC mal v poslednom kilometri viac síl a prišiel si po druhé etapové prvenstvo na Vuelte. Z pelotónu zaútočil líder Aru, ktorého sa držal len Quintana. Kolumbijčan mu napokon ušiel a skresal niekoľko sekúnd na vedúceho muža pretekov.

Nedeľňajšia 15. etapa sa pôjde z Comillas do Sotres Cabrales s dĺžkou 175,8 km.

Výsledky – sobota::

14. etapa (Vitoria – Alto Campoo. Fuente del Chivo, 215 km): 1. Alessandro de Marchi (Tal.) BMC 5:43:11 h, 2. Salvatore Puccio (Tal.) Sky +21 s, 3. José Joaquín Rojas (Šp.) Movistar +32, 4. Mikael Chérel (Fr.) Ag2r La Mondiale +38, 5. Carlos Quintero (Kol.) Colombia +1:00 min, 6. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +3:32,… 58. Peter Velits (SR) BMC +9:41, 73. Martin Velits (SR) Etixx – Quick-Step +11:52

Poradie po 14. etape: 1. Fabio Aru (Tal.) Astana 57:20:10 h, 2. Joaquim Rodríguez (Šp.) Kaťuša +26 s, 3. Tom Dumoulin (Hol.) Giant-Alpecin +49, 4. Esteban Chaves (Kol.) Orica GreenEdge +1:29 min, 5. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff-Saxo +1:33, 6. Mikel Nieve (Šp.) Sky +2:10,… 58. Peter Velits (SR) BMC +1:17:00 h, 119. Martin Velits (SR) Etixx – Quick-Step +2:05:10

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Fabio AruJoaquim RodríguezMartin VelitsNairo QuintanaPeter VelitsRafal MajkaTom Dumoulin