Slovákov čaká náročná úloha, pre Sagana na MS urobia maximum

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sagan
Peter Sagan vyhral kritérium v Aalste. Foto: SITA/ AP

BRATISLAVA 16. septembra (WebNoviny.sk) – Na trojicu slovenských cyklistov v hlavnej kategórii „elite“ Peter a Juraj Saganovci a Michael Kolář čaká v závere tohto mesiaca na majstrovstvách sveta v americkom Richmonde (19.- 27. 9.) veľmi ťažká úloha.

V mimoriadne silnej konkurencii sa pokúsia posunúť o čosi vyššie historické 6. miesto Petra Sagana z pretekov jednotlivcov, ktoré dosiahol pred dvoma rokmi na MS vo Florencii. To je hlavné motto, s ktorým výprava slovenských cyklistov pod vedením reprezentačného trénera Jána Valacha pocestuje vo štvrtok 17. septembra do zámoria.

„V porovnaní s oveľa silnejšími výpravami Talianska, Španielska, Belgicka či Nemecka, ktoré môžu v individuálnych pretekoch postaviť až 9 jazdcov, má naša trojica veľmi sťaženú úlohu,“ reagoval Ján Valach na otázku agentúry SITA, s akými ambíciami pôjdu Slováci do Richmondu.

„Žiaľ, takto sú postavené pravidlá hry. Smolu sme mali najmä v tom, že k právu nominovať šesť elitných jazdcov na preteky jednotlivcov nám vo svetovom rebríčku UCI chýbalo približne iba 20 bodov,“ zdôraznil šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara a pokračoval: „Stačilo, aby Peter Sagan mal viac športového šťastia počas jarných klasík, resp. do rebríčka UCI pridal nejaké body aj Peter Velits, ktorého v tomto roku zabrzdili zdravotné problémy. Keďže tie body sme nezískali, tak ako na minulom šampionáte, aj teraz môžeme postaviť iba trojicu pretekárov. Vzhľadom na tieto fakty nebudeme mať zastúpenie v časovke jednotlivcov.“

Okruh vhodný pre Sagana

Reprezentačného trénera Jána Valacha spomenutá skutočnosť dosť mrzí, lebo na Slovensku momentálne máme 5 – 7 kvalitných pretekárov, ktorí by si zaslúžili štartovať na svetovom šampionáte v kategórii „elite“.

„Pri nominácii sme vyberali práve z tejto sedmičky, no v konečnom dôsledku sme sa rozhodli zohľadniť všetko tak, aby sme vytvorili čo najlepšie podmienky pre lídra nášho tímu Petra Sagana. Rýchly a technický mestský okruh v dĺžke 16,2 km, ktorý ´eliťáci´ pôjdu šestnásťkrát, je vhodný pre jazdcov typu Petra Sagana,“ pripomenul Ján Valach a pokračoval: „Verím, že Juraj Sagan a Michael Kolář urobia všetko pre to, aby Peter v záverečnom kilometri bol v popredí pelotónu. Ak sa im to podarí, potom už bude iba na Petrovi, ako sa s ponúknutou šancou popasuje. Mnohokrát už dokázal, že v záverečných metroch si vie poradiť aj sám.“

Prvý muž realizačného tím SR pripomenul, že momentálne vidí minimálne 15 pretekárov, ktorí odvedú maximum, aby Saganovi jeho túžbu po dúhovom drese majstra sveta, resp. pozícii na stupni víťazov prekazili. „Peter je maximalista. Ako ho poznáme, kladie si najvyššie ciele. Určite na tomto svetovom šampionáte urobí všetko pre to, aby sa výrazne presadil,“ skonštatoval Ján Valach.

Velits so šancou na štvrtý titul

V súvislosti s lídrom slovenskej výpravy Peter Privara pripomenul, že P. Sagan po Vuelte absolvoval vydarené vysokohorské sústredenie v americkom Utahu a momentálne sa pripravuje rovnako v zámorí aj na časovku družstiev, do ktorej ho jeho tím Tinkoff-Saxo nominoval. V časovke tímov možno bude mať Slovensko šancu na historický výsledok – Peter Velits je totiž jediným aktívnym cyklistom, ktorý sa môže popýšiť troma titulmi majstra sveta v tejto kategórii. P. Velits však ešte účasť v majstrovskej zostave tímu BMC Racing pre Richmond nemá istú.

„Aj keď Velitsov tím má kvalitných osem jazdcov, ktorí prichádzajú do úvahy pre šesťčlennú časovku družstiev, verím, že Peter Velits vzhľadom na skúsenosti a jazdecké majstrovstvo v tomto výbere chýbať nebude a že sa pokúsi o svoj štvrtý triumf v tejto súťaži. Bolo by to krásne, ak by sa mu to podarilo. Nie veľa krajín sa môže hrdiť tým, že vychovalo pretekára, ktorý tak často stál na najvyššom stupni pre víťazov. Ak by Slovensko zo zámoria prinieslo aj historicky prvú medailu v elitnej kategórii jednotlivcov, bol by som veľmi šťastný. Splnil by sa môj veľký sen, hoci viem, že MS sú jednorazová súťaž a prihodiť sa môže hocičo. Peter Sagan je však v takej forme, že tieto naše ambície pri šťastnej zhode okolností by mohol naplniť,“ dodal prezident SZC Peter Privara.

Rodríguez a Valverde lídrami Španielska

Lídrami Španielska v hlavnej kategórii „elite“ budú Joaquim Rodríguez a Alejandro Valverde. Prvý spomenutý skončil na nedávnych pretekoch Grand Tour Vuelta a Espaňa na druhom mieste, Valverde bol siedmy.

Obaja skúsení jazdci majú zo svetových šampionátov niekoľko cenných kovov, ten najcennejší im však stále chýba. Tridsaťšesťročný pretekár Kaťuše Rodríguez získal striebro (2013) a bronz (2009), o rok mladší jazdec Movistaru Valverde sa hrdí dvoma striebornými (2003, 2005) a štyrmi bronzovými medailami (2006, 2012, 2013, 2014). Španielsko malo naposledy majstra sveta z pretekov „elite“ v roku 2004, keď sa po tretí raz tešil slávny šprintér Óscar Freire. Dúhový dres získal aj v rokoch 1999 a 2001.

Pomocníkmi Rodrígueza a Valverdeho budú v USA Juan José Lobato, Jon Izaguirre, Imanol Erviti, Dani Moreno, Luis León Sánchez, Rubén Plaza a Lluís Mas. Sánchez a Jonathan Castroviejo pôjdu aj individuálnu časovku. Lobato a Mas si na MS odkrútia debut, zatiaľ čo Valverde zaknihuje už jedenástu účasť. Informácie pochádzajú z portálu cyclingnews.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alejandro ValverdeJán ValachJoaquim RodríguezJuraj SaganLuis León SánchezMichael KolářOscar FreirePeter SaganPeter Velits