Video: Šampión Sagan prekvapil, v cieli hovoril o utečencoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fantastický Peter Sagan sa stal majstrom sveta v cyklistike
Cyklistickým majstrom sveta v mužských pretekoch elite sa v nedeľu v americkom Richmonde stal Slovák Peter Sagan. Majstrovskú trať s dĺžkou 259,2 km zvládol za 6:14:37 h. Záverečné 2 km kilometre boli jeho sólojazdou za víťazstvom, ktorým sa postaral o historický úspech pre slovenskú cyklistiku. Vyhral suverénne, jeho súperi reálne nemohli prehovoriť do boja o zlato. Druhý skončil austrálsky favorit Michael Matthews a tretí Litovčan Ramunas Navardauskas. Za Saganom zaostali o 3 sekundy. Foto: SITA/AP

RICHMOND 28. septembra (WebNoviny.sk) – Peter Sagan nezaujal v nedeľu v americkom Richmonde len skvelým výkonom, po ktorom oslavoval titul majstra sveta v kategórii elite v cestnej cyklistike, ale aj prejavom po pretekoch.

Slovenský jazdec sa vyjadril k aktuálnej situácii s migrantmi v Európe. Počas tohto roka začali tisíce ľudí utekať pred vojnou a biedou z Blízkeho východu, Afriky a Ázie cez balkánske krajiny do západnej Európy a na hraniciach či v jednotlivých dotknutých štátoch vládne značné napätie.

Obrazom: Nedeľňajšie preteky, v ktorých Peter Sagan získal zlato

„Neveril som, že mám nárok vyhrať. Na MS som išiel skôr s tým, že uvidíme. Po Tour de France som sa pripravil tak, ako som mal, pomohli mi aj psychická pohoda, uvoľnenosť. Mali sme to dobre zorganizované, veľa motivácie som nazbieral aj z toho, čo sa deje v Európe a vo svete. Viacerí môžu zmeniť veľa vecí, je to oveľa dôležitejšie ako majstrovstvá sveta. Ak sa niečo nestane, môže to s nami dopadnúť zle, nemusí tu byť šport ani jeho hrdinovia. Toto je najdôležitejšie. Hovoril som to aj priateľke Katke, že ak získam dúhový dres, toto chcem povedať do sveta. Musíme niečo zmeniť,“ povedal Peter Sagan.

Video: Slová Petra Sagana po dojazde do cieľa

Dvadsaťpäťročný jazdec tímu Tinkoff-Saxo dosiahol životný úspech v kariére po tom, ako ušiel svojim súperom na predposlednom stúpaní na Dvadsiatu tretiu ulicu tri kilometre pred cieľom. Pri triumfálnej sólojazde do cieľa ho vítalo nespočetné množstvo domácich priaznivcov. V USA má Sagan solídnu fanúšikovskú základňu, ktorú si získal dlhoročným pôsobením na pretekoch Okolo Kalifornie.

„V závere som nemal dopredu vymyslené, čo urobím. Prvý kopec po kockách som dokázal prejsť na piatej alebo šiestej pozícii a pred druhým som si vravel, že to vyskúšam a uvidím, čo sa stane. Keď som zostal vpredu sám, vravel som si, že musím ísť až do cieľa, lebo by som nemal silu na druhý atak alebo šprint. A ak by niekto zostal so mnou, asi by mi nestriedal. Vyšlo to úplne super, stále tomu nemôžem uveriť. V posledných týždňoch som veľa obetoval príprave na majstrovstvá sveta,“ dodal prvý slovenský cyklistický svetový šampión, ktorý po príchode do cieľa hodil do davu svoju prilbu aj okuliare.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Sagan