Obrazom: Peter Sagan bavil Žilinu, vypýtal si kľúče od mesta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Majstra sveta Petra Sagana privítali v Žiline
Majster sveta v cestnej cyklistike v kategórii elite Peter Sagan (uprostred) počas vystúpenia na Mariánskom námestí v Žiline v rámci podujatia "Vitaj Peťo". Žilina, 30. september 2015. Foto: SITA/Milo Fabian

ŽILINA 30. septembra (WebNoviny.sk) – Cyklista Peter Sagan je po zisku titulu majstra sveta najobletovanejším Slovákom, ale tento rozruch okolo svojej osoby sa snaží vnímať pozitívne. „Všetok voľný čas musím teraz obetovať, ale nevadí mi to. Určite by som nevymenil svoje terajšie povinnosti za to, aby som nevyhral zlatú medailu. Snažím sa zachovať radosť, ktorú som mal po zisku titulu majstra sveta,“ uviedol Peter Sagan na stredašej tlačovej besede v Žiline.

To, čo teraz zažíva po príchode z amerického Richmondu na Slovensko, označil Peter Sagan za bláznovstvo. „Je to neopísateľný pocit, ani neviem, čo na to povedať. Vyhlásenie, oslavy, cesta domov, všade veľa gratulantov, každý ma spoznáva. Je to príjemné, ale o chvíľu sa to všetko vráti do starých koľají a budú ďalšie preteky. Ten majstrovský pocit mi však zostane po celý rok, pokiaľ si budem obliekať dúhový dres,“ pokračoval Peter Sagan.

Obrazom: Majstra sveta Petra Sagana privítali v Žiline
Majstra sveta Petra Sagana privítali v Žiline
Foto: SITA/Milo Fabian

Na tréningu ho zastavovali ľudia

Na tlačovú konferenciu v stredu popoludní chvíľu meškal, lebo potreboval dokonciť naplánovaný tréning. „Napodiv sa mi trénovalo celkom dobre. Na to, že som dva dni poriadne nespal. Aj na tréningu ma zastavujú ľudia na autách a chcú sa fotiť. Aj preto som prišiel trochu neskôr, za čo sa ospravedlňujem,“ uviedol Sagan.

Slovenský hrdina z Richmondu priznal, že cyklistiku nezačal robiť preto, aby bol slávny. Titul majstra sveta radí, pochopiteľne, v kariére najvyššie. „Majstrovstvá sveta sú najväčšie jednorazové preteky tak ako Tour de France je najväčšie podujatie, ktoré trvá tri týždne. A že som majster sveta? Ako chlapec som o tom možno sníval, ale pred pretekmi som si ani len nepripúšťal, že by to mohlo vyjsť. Vravel som si, že keď budem do desiateho miesta, tak dobre, keď do piateho, ešte lepšie, ale na titul som nepomyslel,“ skonštatoval Sagan.

Titul pre celé Slovensko

Na tradičnú otázku, komu by venoval svoj majstrovský titul, odpovedal až po chvíli. „Vyhral som to pre seba, svojich kolegov z tímu, ale aj celé Slovensko. Samozrejme, doma sa najviac teším na rodinu a kamarátov ako každý.“ Najlepší slovenský cyklista trávi veľa času v zahraničí, pre väčší pokoj na tréning a prípravu sa dokonca presťahoval do Monte Carla. Zdôraznil však, že domov má len jeden. „Vyrastal som v Žiline, takže tu som doma, Samozrejme, teraz mi je už príjemnejšie aj v zahraničí, odkedy mám priateľku Katku,“ dodal Sagan.

Dvadsaťpäťročný Žilinčan vravel, že rozruch okolo svojej osoby berie ako normálnu vec po zisku majstrovského titulu a dúhového dresu, ale už o dva dni ho čakajú posledné preteky sezóny v Spojených arabských emirátoch. Budú to štvoretapové preteky v Abú Zabí. „To by mal byť môj záver sezóny. A či budem potom oddychovať? To budem až na dôchodku,“ dodal typicky saganovsky ešte po utorkovom príchode z USA.

Majstra sveta Petra Sagana privítali v Žiline
Foto: SITA/Milo Fabian

Dažďa bolo dosť, vyšla dúha

Stredajšie popoludnie na Mariánskom námestí v Žiline patrilo čerstvému majstrovi sveta v cestnej cyklistike v kategórii elite z Richmondu Petrovi Saganovi. Keď sa zlatý medailista v dúhovom drese svetového šampióna zjavil na mieste činu, niekoľkotisícový dav ľudí začal tlieskať a ozvalo sa aj skandovanie Saganovho mena a priezviska. Peter Sagan sa cestou k pódiu snažil rozdať čo najviac podpisov na kartičky, čiapky, či tričká svojím rodákom, resp. aj fanúšikom z iných miest na Slovensku.

Ospravedlňujem sa, že som nemohol všetkým vyhovieť, ale to by som sa musel rozkrájať a vydať sa viacerými smermi. Toľko je tu ľudí… Som rád, že sa bavíte,“ povedal Sagan pred zhromaždením svojich fanúšikov. Na otázku moderátora, či sa pri zamračenej oblohe neobáva dažďa, Sagan vtipne glosoval: „Dažďa bolo v tomto roku dosť, ale teraz všetko utíchlo a vyšla dúha.“ (čím narážal na svoj dres v dúhových farbách určený pre majstra sveta).

Video: Záverečné tri kilometre nedeľňajších pretekov

https://www.youtube.com/watch?v=K6dUHAGe7vk

Vypýtal si kľúče od mesta

Priamo na pódiu dostal Peter Sagan dar od primátora Žiliny Igora Chomu. Bolo ním tričko s vyobrazeným emblémom mesta v tradičných farbách. Vtipkár Sagan si vypýtal aj kľúče od mesta, ale tie vraj dostane až keď bude v dôchodku. Na počesť nového majstra sveta zaznela aj novučičká skladba Sagan je kráľ a tiež tradičná hymnická pieseň pre víťazov od legendárnej skupiny Queen: We are the champions!, čiže „Sme šampióni.“

Na námestí bolo počas osláv so Saganom viacero dôležitých ľudí z jeho okolia. Jedným z nich je taliansky cyklistický agent Giovanni Lombardi. Bývalý solídny šprintér, víťaz štyroch etáp na Giro d´Italia, pre RTVS o Saganovi povedal: „Peter je jednoduchý chalan, v tom je jeho krása. Okrem toho, že je skvelý cyklista, je aj tímový hráč. Rovnako dobre si v tíme Tinkoff-Saxo rozumie s Albertom Contadorovom či Rafaelom Majkom a tiež so španielskym trénerom. Tento jeho súčasný úspech nie je dielom náhody a ďalšie v budúcnosti ešte prídu, o tom som presvedčený. Ale nevenujme sa teraz cyklistike, zagratulujme Petrovi. Je to najmä jeho oslava tu na námestí.

Obrazom: Fantastický Peter Sagan sa stal majstrom sveta v cyklistike

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Sagan