Smutná bilancia streľby: 8 mŕtvych a 15 zranených

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bratislavsky strelec - Smeja Jakub
V Devínskej Novej Vsi šialený strelec zastrelil 7ľudí a 15 zranil. Následne spáchal samovraždu. Foto: Smeja Jakub

BRATISLAVA 30. augusta (WEBNOVINY) – Dopoludňajšiu streľbu v bratislavskej Devínskej Novej Vsi neprežilo 8 ľudí. Poslednou obeťou sa stala žena, ktorú zrejme útočník zasiahol, keď vyšla na balkón. Útok sa začal okolo desiatej. Zranených s prevažne strelnými poraneniami rozvážalo osem sanitiek, ktoré sa točili medzi nemocnicami a miestom streľby.

Policajti na mieste našli päť zastrelených ľudí – 4 ženy a jedného muža a pri vchode do obytného domu bol nájdený ďalší zavraždený, informoval policajný prezident Jaroslav Spišiak priamo na mieste činu.

Mŕtvoly našli policajti až pri následnej prehliadke bytu, do ktorého ich privolali obyvatelia domu, keď počuli zvnútra streľbu. „Prvá hliadka bola na mieste do dvoch minút, odkedy bola hlásená streľba,“ uviedol minister vnútra Daniel Lipšic. Predpokladý páchateľ v tom čase už vychádzal z domu a keď videl prichádzajúcich policajtov, začal znova strieľať.

„Zasiahli účinne a vystavili sa obrovskému riziku straty na vlastnom živote,“ povedal na adresu policajtov Lipšic a dodal, že jeden skončil s prestrelenou hlavou v nemocnici, pričom je mimo ohrozenia života. Útočník sústavne pálil na všetko čo sa hýbalo, pričom zranil viacero náhodných okoloidúcich a ľudí na balkónoch.

Motív činu páchateľa je zatiaľ neznámy. „Jedná sa o osobu, ktorá zatiaľ z neznámych dôvodov sa rozhodla vykonať tento skutok,“ uviedol Spišiak. Nevyjadril sa, či bol útočník v rodinnom vzťahu s vyvraždenou rodinou. „Nemáme ešte ani presnú identitu osôb, ktoré boli v byte zastrelené,“ povedal Lipšic.

Policajný prezident odmietol verziu, že za skutkom mohla byť drogová činnosť, o ktorej hovoria viacerí obyvatelia okolitých domov. „Môže to ísť rôznymi smermi ale týmto určite nie„, konštatoval Spišiak. Vedenie rezortu vnútra ani polície si nemyslí, že mali podávať informácie o prípade hneď na začiatku. „Dôležité je dávať informácie vtedy, keď sú relevantné,“ tvrdí Lipšic.

Minister v súvislosti s týmto prípadom, ale aj nedávnymi udalosťami v Seredi dal pokyn, aby policajné prezídium vytypovalo najrizikovejšie oblasti zločinu na Slovensku. „Musíme sa sústrediť na miesta, ktoré sú centrom zločinu a tam tvrdo a nekompromisne zasiahnuť, pretože v opačnom prípade budú nevinní ľudia vystavovaní riziku na svojom živote a na svojom zdraví,“ vyhlásil Lipšic. Podľa neho dnešný prípad ukázal aj na jednu naliehavú potrebu. „Musíme čím najskôr pristúpiť k prezbrojeniu polície , aby vedela účinnejšie zasahovať v obytných priestoroch,“ tvrdí minister. Zraneným a pozostalým obetí poskytnú psychologickú pomoc.

Jeden z očitých svedkov dnešnej streľby v Devínskej Novej Vsi v Bratislave tvrdí, že strelec bol podľa jeho odhadu asi 50-ročný muž s prešedivelými vlasmi, ktorý mal na ušiach pravdepodobne zelené slúchadlá. „Rozhliadal sa akoby po balkónoch a potom som vždy počul streľbu,“ uviedol tento svedok, s tým, že on odhaduje, že útočník pravdepodobne používal dlhšiu strelnú zbraň, možno samopal. Podľa jeho slov to vyzeralo tak, akoby si strelec svoje ciele vyberal náhodne. On osobne nevidel z tých, ktorých zastrelil. Podľa svedka si muž pravdepodobne hľadal svoje ciele aj medzi okoloidúcimi, nielen na balkónoch. Usudzuje tak podľa toho, že keď prechádzalo osobné auto, tak naňho údajne strieľal. Na mieste incidentu sú doteraz telá niektorých obetí a pravdepodobne aj útočníka. Centrum Devínskej Novej Vsi je neprejadzné, viaceré miesta sú ohradené policajnými páskami. Podľa Šulkovej ide o strelné poranenia končatín a hrudníka, v jednom prípade išlo o prestrelené rameno.

Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky – policajti aj s obrneným Aligátorom, kukláči, hasiči, záchranári.

Podľa hovorkyne Univerzitnej Nemocnice v Bratislave Rút Geržovej sa na Kramároch nachádzajú traja zranení, jeden so strelným poranením hrudníka, jeden so strelným poranením hornej končatiny a jedna žena so strelným poranením hlavy a tváre, ktorá bola prevezená na kliniku ústnej, čeľustnej a tvárovej chirurgie v Ružinove. V Ružinove je jeden zranený s viacerými strelnými ranami v brušnej dutine. Na Mickiewiczovej sú dvaja pacienti so strelnými poraneniami a dvaja s poraneniami spôsobenými sklom. Dvaja zranení sú na Antolskej.

Podľa hovorkyne Hasičského a záchranného zboru SR Silvie Jančovičovej hasiči ošetrili v spolupráci so záchranármi jedno zranené dieťa. S matkou ho previezli na bratislavské Kramáre. Podľa hovorkyne Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave Dany Kamenickej bol na oddelenie urgentného príjmu prijatý 3-ročný chlapec. Pacient sa podľa nej momentálne podrobuje odborným vyšetreniam. „Je pri vedomí a bezprostredne je mimo ohrozenia života,“ povedala Kamenická.

Streľba v Devínskej Novej Vsi
Foto: Ján Pašadík

Foto: Ján Pašadík

Streľba v Devínskej Novej Vsi
Foto: Ján Pešadík

Foto: Ján Pešadík

Streľba v Devínskej Novej Vsi
Foto: Ján Pešadík

Foto: Ján Pešadík

Streľba v Devínskej Novej Vsi
Foto: Ján Pešadík

Foto: Ján Pešadík

Streľba v Devínskej Novej Vsi
Foto: Ján Pešadík

Foto: Ján Pešadík

Miestny úrad varoval ľudí prostredníctvom miestneho rozhlasu, aby sa radšej nepohybovali pri oknách a nechodili do ulíc. „Mali sme overenú informáciu z polície, tak sme varovali ľudí,“ uviedol pre agentúru SITA starosta Devínskej Novej Vsi Vladimír Mráz. Páchateľ strieľal hlavne na ulici Pavla Horova z parkoviska do okien, balkónov a po ľuďoch. Potom sa presunul na ulicu Jána Smreka .

Zádušná svätá omša za obete dnešnej streľby v Devínskej Novej Vsi bude v stredu 1. septembra o 17:00 v Dóme sv. Martina v Bratislave. Slúžiť ju bude predseda Konferencie biskupov Slovenska a bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský.

Stanislav Zvolenský sa modlí za obete a ranených dnešnej streľby a tiež ich rodinných príslušníkov, aby ich Boh v tejto ťažkej chvíli posilnil. „K modlitbám vyzýva aj všetkých ostatných veriacich,“ povedal dnes pre agentúru SITA hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik

SITA

Žijete v Devínskej Novej Vsi? Máte fotografie alebo video z miesta činu? Pošlite nám ho na portal@sita.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel LipšicJaroslav SpišiakJozef KováčikStanislav Zvolenský