Ukrajina zažila týždeň bez paľby, mier to však ešte nie je

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Foto: SITA/AP

KYJEV 7. októbra (WebNoviny.sk) – Na východe Ukrajiny zavládlo skutočné prímerie, vyhlásil v stredu ukrajinský prezident Petro Porošenko. Informovala o tom agentúra TASS. „Počas prvého októbrového týždňa nebola hlásená žiadna paľba. Nie je to ešte mier ani koniec vojny. Nie je to však len pokoj zbraní, je to skutočné prímerie,“ povedal Porošenko v prejave na pôde Vojenského inštitútu Kyjevskej národnej univerzity Tarasa Ševčenka.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Ukrajinský prezident však zopakoval, že „vojna sa skončí až potom, keď bude oslobodený posledný kúsok zeme“. Podľa agentúry Ukrinform Porošenko taktiež uviedol, že napriek zastaveniu vojenských akcií v Donbase existuje tendencia k zhoršeniu situácie na informačnom fronte.

„Za súčasných podmienok, keď sú vojenské akcie zastavené, niektorí ľudia veria, že hlavné nebezpečenstvo sa pominulo. Som ale presvedčený, že situácia na informačnom fronte sa zhoršuje,“ varoval Porošenko a zdôraznil, že Ukrajina bude bojovať proti propagande Kremľa a nepravdivým informáciám pomocou pravdy a objektivity.

Ukrajinské veliteľstvo vojenských operácií v stredu informovalo, že ukrajinská armáda stiahla tanky z frontovej línie v Luhanskej oblasti. „Prímerie na frontovej línii umožnilo dokončiť odsun tankov v Luhanskej oblasti ako súčasť prvej etapy,“ oznámilo veliteľstvo. Podľa agentúry TASS Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) overí odsun tankov v priebehu nasledujúcich niekoľkých dní. Pozorovatelia OBSE skontrolujú, či sa vozidlá nachádzajú 15 kilometrov od frontovej línie.

Zástupcovia kontaktnej skupiny pre Ukrajiny sa 29. septembra v bieloruskom Minsku dohodli na stiahnutí zbraní s kalibrom do 100 milimetrov a tankov do vzdialenosti 15 kilometrov od frontovej línie. O deň neskôr dohodu podpísali aj vodcovia tzv. Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) a Doneckej ľudovej republiky (LĽR) – Igor Plotnickij a Alexandr Zacharčenko. Odsun zbraní je rozplánovaný do dvoch etáp.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petro Porošenko