Požiar lesa v Bavorsku zavinil minister lesného hospodárstva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kaliforniu ohrozujú rozsiahle požiare
Na území Kalifornie vyčíňa viac ako 20 veľkých požiarov na celkovej ploche asi 9000 kilometrov štvorcových. Foto: SITA/AP

MNÍCHOV 7. októbra (WebNoviny.sk) – Menší lesný požiar v Bavorsku počas uplynulého víkendu nespôsobil nik iný, ako krajinský minister lesného hospodárstva. Potvrdil to v stredu jeho rezort po tom, ako o tom už niekoľko dní informujú bavorské médiá.

Bavorský minister Helmut Brunner, ktorý počas horúceho a suchého leta často varoval pred nebezpečenstvom lesných požiarov, priznal, že v sobotu zavinil nechtiac požiar v Bavorskom lese, keď pálil záhradný odpad a potom vysypal popol do lesa neďaleko svojej farmy.

V popole zostalo niekoľko žeravých uhlíkov, z ktorých o niekoľko hodín nato vzplanul oheň, uviedlo dnes ministerstvo. Brunner sám privolal hasičov. Vzhľadom na zvýšené nebezpečenstvo požiarov v oblasti reagovalo na jeho hlásenie podľa agentúry DPA päť spoločností. Oheň našťastie nespôsobil žiadne škody.

„Absolútne som podcenil nebezpečenstvo. Je to pre mňa veľmi zahanbujúce. Nikdy nemôžete byť dostatočne opatrní,“ priznal minister vo vysielaní bavorského rozhlasu. Novinám Passauer Neue Presse povedal: „Nič iné sa nestalo. Na budúce budem opatrnejší.“

Hlavná prokurátorka v neďalekom Deggendorfe, Kunigunde Schwaibergerová, konštatovala, že po preverení faktov prokuratúra nenašla dôvod pre vznesenie obvinenia, keďže požiar vznikol na ministrovom majetku. Polícia prešetruje, či pri incidente nedošlo k porušeniu miestnych predpisov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia