Maďari kontrolou hraníc porušujú ľudské práva, tvrdí Amnesty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Migranti v Srbsku po uzavretí hraníc s Maďarskom smerujú do Chorvátska
Chorvátska polícia zachytila na území svojej krajiny prvú skupinu migrantov prichádzajúcich zo Srbska po uzavretí južných hraníc Maďarska, kadiaľ sa doteraz hromadne presúvali smerom na západ. Z mesta Preševo na juhu Srbska, kam prichádzajú každý deň tisíce ľudí z Macedónska, podľa srbských médií vyrazilo do Šídu najmenej desať autobusov s migrantmi. Autobusy pôvodne vozili migrantov k hranici s Maďarskom, kde však od utorka platí sprísnený režim a je tak pre nich prakticky nepriechodná. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 8. októbra (WebNoviny.sk) – Organizácia Amnesty International vydala správu s názvom „Za plotom“, v ktorej okrem iného upozorňuje na to, že Maďarsko svojimi prísnymi opatreniami na kontrolu hraníc porušuje medzinárodné právo. Ako ďalej agentúru SITA informovala koordinátorka kampaní organizácie Lucia Bernátová, Európska únia musí formálne varovať Maďarsko pre porušovanie ľudských práv ľudí na úteku.

Pre porušovanie medzinárodného práva zo strany Maďarska žiada Amnesty International ministrov vnútra, ktorí sa vo štvrtok stretávajú v Luxemburgu, aby ochránili ľudí na úteku a sprístupnili bezpečné a legálne cesty. Podľa Bernátovej by tak mali spraviť ešte pred tým, ako udrie zima. Organizácia však tiež ministrov žiada, aby vyzvali Maďarsko k prijatiu zodpovednosti za porušenie ľudských práv.

Štáty Únie by mali aktivovať preventívny mechanizmus

Minister vnútra Robert Kaliňák sa vo štvrtok zúčastní na rokovaní ministrov spravodlivosti a vnútra v Luxemburgu, agentúru SITA informoval hovorca rezortu vnútra Ivan Netík. Hovoriť budú podľa neho o budúcnosti politiky riadenia vonkajších hraníc, politiky návratu i vízovej politiky. Dotknú sa však aj otázok boja proti závažnej a organizovanej medzinárodnej trestnej činnosti a boja proti terorizmu.

Ako ďalej organizácia Amnesty International informovala, štáty a inštitúcie Európskej únie by mali aktivovať tzv. preventívny mechanizmus, na ktorý odkazuje aj článok sedem Lisabonskej zmluvy. Dôvodom je podľa Lucie Bernátovej zabrániť ďalšiemu zhoršeniu ľudskoprávnej situácie v Maďarsku. Vďaka tomuto mechanizmu môže Európska rada varovať členský štát v prípadoch, keď existuje „jasné riziko vážneho porušenia” rešpektovania právneho štátu a ľudských práv, poznamenala.

„Európska únia má právomoc začať formálnu diskusiu s Maďarskom o tom, ako sa správa k ľuďom na úteku a k migrantom. Únia môže jasne povedať ´stačilo´ tým krajinám, ktoré porušujú európske a medzinárodné právo. Musí to však urobiť skôr, ako bude neskoro,” uviedla zastupujúca riaditeľka kancelárie Amnesty International pre európske inštitúcie Iverna McGowanová.

Peniaze do plotu mohli investovať do záchrany životov

Správa „Za plotom“ tiež poukazuje na obrovské rozdiely v množstve financií určených na antiimigračné opatrenia v porovnaní s rozpočtom na procesovanie žiadostí o azyl. Približne 98 miliónov eur Maďarsko investovalo do plota na maďarsko-srbských hraniciach, čo je podľa koordinátorky kampaní organizácie viac ako trojnásobok rozpočtu, teda 27,5-miliónovej sumy pre Úrad pre imigráciu a národnosti na rok 2015.

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

„Bolo by múdrejšie, keby boli tieto peniaze investované do záchrany životov a zlepšenia vyhliadok na budúcnosť. Je najvyšší čas, aby členské štáty EÚ okamžite investovali do koordinovaných riešení,” uzavrel John Dalhuisen z Amnesty International.

Premiéri krajín Visegrádskej štvorky (V4) priebežne rokujú o možnej spoločnej pomoci Maďarsku v súvislosti s migračnou krízou. Premiér Robert Fico uviedol, že Slovensko uvažuje na bilaterálnej aj na multilaterálnej báze o pomoci pri ochrane schengenských hraníc.

„Takéto rozhodnutie urobila česká vláda a my nie sme ďaleko od podobného rozhodnutia, ale čakáme, že by sa dosiahla väčšia miera koordinácie V4,“ zdôraznil Fico. Česi už do Maďarska prisľúbili poslať vojakov a ženijnú techniku. Najnovšie vraj Maďari žiadajú napríklad policajtov, automobily alebo stavebné stroje.

Maďarsko chce rozhodnúť o uzavretí hranice s Chorvátskom do týždňa

Maďarsko rozhodne do týždňa, či uzavrie svoju hranicu s Chorvátskom, kde je „na 99 percent“ dokončený dvojitý plot, ktorý má zastaviť masívny tok migrantov cez krajinu. Novinárom to vo štvrtok v Budapešti povedal šéf maďarského úradu vlády János Lázár.

Podľa jeho slov doteraz prešlo cez Maďarsko vyše 330-tisíc migrantov a vláda chce tento tok migrantov zastaviť. V súčasnosti prechádza krajinou okolo 6000 migrantov denne. Prichádzajú z Chorvátska a Maďarsko ich posiela priamo do Rakúska. Od uzavretia hranice so Srbskom vstupuje do Maďarska cez túto hranicu ilegálne iba niekoľko desiatok migrantov denne, informovala agentúra Reuters.

Plot na hranici ich odradil a teraz smerujú namiesto toho do Chorvátska, ktoré ich vlakmi a autobusmi posiela do Maďarska. To koordinuje svoj postup s partnermi z Vyšehradskej štvorky (V4). Dohodli sa na spoločných kontrolách, aby posilnili južnú hranicu Maďarska, ktorá je vonkajšou hranicou schengenského priestoru.

„Plot jednoznačne migrantov odrádza,“ citoval Reuters Lázára. „Bezpečnostné uzavretie hraníc (s Chorvátskom) je z 88 percent dokončené. Či to využijeme, závisí od medzinárodnej spolupráce a rokovaní… Dúfam, že na budúci týždeň bude táto záležitosť vyriešená.“ Podľa jeho slov Maďarsko „nie je ľahostajné“ k názorom Rakúska a Nemecka, kam smeruje veľká väčšina migrantov – tieto názory by však nemali zablokovať uzavretie hraníc, ak sa pre ne Maďarsko rozhodne.

„Osobne si myslím, že (uzavretie) je nevyhnutné,“ pokračoval Lázár. Uzavretie hranice medzi Maďarskom a Chorvátskom by mohlo zúžiť cestu, ktorou smeruje tok migrantov. Museli by ísť západnejšie do Slovinska a odtiaľ do Rakúska, alebo cez Rumunsko. Lázár vo štvrtok povedal, že maďarská „vláda plánuje vybudovať uzavretie hraníc aj na hranici s Rumunskom, ak to bude nevyhnutné“.

Ak uzavrie Rakúsko hranice, uzavrie ich aj Česko

Česko by mohlo v nedeľu uzavrieť svoje hranice s Rakúskom. Má totiž signály, že Rakúsko po dostavbe plotu v Maďarsku uzavrie svoje hranice s výnimkou tej s Českom. Pre Radiožurnál Českého rozhlasu to vo štvrtok povedal minister vnútra ČR Milan Chovanec.

Rakúsko podľa jeho slov signalizovalo, že v prípade, že sa zhorší migračná vlna, uzavrie svoje hranice, a Česko by ho ihneď nasledovalo. Denník Mladá fronta Dnes zistil, že rezort vnútra má scenár, ako do piatich hodín hranice uzavrieť a zrušiť niektoré vlakové spoje z Rakúska.

Český minister vnútra vo štvrtok v Luxembursku povedal, že ak by sa Česko malo stať koridorom a cez jeho územie by smerovali tisíce ľudí, je pripravené aj za pomoci zrušenia vlakových spojov svoje hranice efektívne chrániť. Armáda a polícia sú schopné nasadenia „do piatich hodín“, citoval ho server idnes.cz. „V jednej zmene by to znamenalo nasadenie 800 ľudí, teda 500 policajtov a 300 vojakov,“ dodal.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe János LazarRobert FicoRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie Amnesty International