Balkánci chceli pražskému exviceprimátorovi ukradnúť milióny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vlámanie, zlodej
Foto: shutterstock.com

PRAHA 9. októbra (WebNoviny.sk) – Česká polícia prekazila lúpež vo vile niekdajšieho námestníka pražského primátora a bývalého námestníka ministerstva obrany Rudolfa Blažeka. Balkánsky gang plánoval, že z trezoru vo vile získa osem miliónov eur v hotovosti, teda viac ako 220 miliónov korún. Kriminalisti mali v gangu svojich ľudí a tesne pred lúpežou začali zatýkať, napísal v piatok spravodajský server iDNES.cz.

Balkáci boli starostlivo pripravení

Lúpež naplánovali Albánec Adil Alija, Macedónec Agim Buchmayer, Kosovčan Florio Selmanaj a Srb Bekim Thaq. Denník MF DNES zistil, že sa 22 dní pred lúpežou uskutočnilo stretnutie, kde sa zišli Buchmayer, Selmanaj a Jakub Nový. Tretie meno je vymyslené. Policajti ním označujú kľúčového svedka, ktorý im s prípadom pomohol.

Vďaka nemu začali policajti členov balkánskeho gangu sledovať a dostali doň svojich ľudí. Kriminalisti zistili, že muži sú starostlivo pripravení. Mali informácie o vile či režime ľudí, ktorí v nej žijú. Naplánovali prepadnutie v čase, keď Blažek večer zachádza autom do garáže.

Gang skončil v putách

Lúpež mali detailne naplánovanú, a to vrátane scenára, ako Blažeka donútiť, aby im vydal kód k trezoru, v ktorom sa údajný lup podľa jedného z iniciátorov akcie nachádzal. Okrem hotovosti v eurách hovoril aj o „drahých kameňoch“. Sám Blažek uviedol, že trezor doma má, ale otázka na stámilióny vnútri ho rozosmiala. „Ak by u mňa niekto hľadal stovky miliónov, tak ich nenájde, pretože také peniaze doma nemám,“ povedal.

Gang nakoniec skončil v putách. Polícia jeho členov pochytala vo chvíli, keď už išli k Blažekovej vile. Zaujímavosťou je, že medzi obvinenými je aj rozhodca a v civilnom povolaním kriminalista Zdeněk Vaňkát. Je to muž, ktorý býva označovaný za blízkeho spolupracovníka českého futbalového bossa Romana Berbra, doplnil spravodajský server iDNES.cz.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia