Irán poprel, že na jeho územie dopadli rakety vypálené Rusmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ruské vojnové lode zasiahli infraštruktúru Islamského štátu
Foto: SITA/AP

TEHERÁN 9. októbra (WebNoviny.sk) – Irán v piatok poprel informáciu, že na jeho územie dopadlo niekoľko ruských riadených rakiet dlhého doletu, ktoré vojnové lode Kaspickej flotily vypálili na ciele v Sýrii. Uviedla to iránska tlačová agentúra FARS. O dopade rakiet na iránskom území informovali vo štvrtok predstavitelia amerického ministerstva obrany s tým, že nie je jasné, či v Iráne vznikli nejaké škody.

Jeden zo zdrojov podľa agentúry AP povedal, že strely s plochou dráhu letu zišli z plánovanej trasy a boli štyri. Ruské ministerstvo obrany v reakcii na vyjadrenia amerických zdrojov zdôraznilo, že ruské rakety odpálené z Kaspického mora zasiahli svoje ciele v Sýrii, uviedla agentúra Reuters. Americký minister obrany Ashton Carter vo štvrtok vyjadril poľutovanie nad skutočnosťou, že „Rusi vypálili okrídlené rakety z vojnových lodí v Kaspickom mori bez varovania“.

Správy sú aktom psychologickej vojny

Agentúra FARS s odvolaním sa na zdroj iránskeho ministerstva obrany napísala, že Irán nemá informácie o páde ruských rakiet na svojom území. Správy o tom v západných médiách Irán súčasne označil za akt psychologickej vojny. Ruská vláda v stredu oznámila, že vojnové lode Kaspickej flotily ostreľovali pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v severnej a severozápadnej Sýrii a zasiahli pritom všetky stanovené ciele.

Ciele v Sýrii boli zasiahnuté zo vzdialenosti 1500 kilometrov. Štyri lode Kaspickej flotily vypálili na pozície IS v Sýrii spolu 26 rakiet. Moskva v tejto súvislosti neuviedla, že by niektorá z rakiet zišla zo stanovenej trasy. Rusko, ktoré od 30. septembra podniká v Sýrii nálety na pozície povstalcov, poskytuje svojou operáciou podporu najnovšej veľkej ofenzíve vládnej armády v západnej časti krajiny. Jednotky verné prezidentovi Bašárovi Asadovi ju spustili túto stredu na viacerých frontoch. Na strane vládnych síl bojujú aj oddiely libanonského proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh.

Mohlo dôjsť k poruchám

Spojené štáty majú informácie o tom, že na územie Iránu dopadlo niekoľko ruských riadených rakiet dlhého doletu. Uviedol to v piatok americký minister zahraničných vecí Ash Carter a dodal, že to naznačuje, že mohlo dôjsť k poruchám.

Bolo to vôbec prvé oficiálne vyjadrenie sa amerického vysokopostaveného predstaviteľa k správam o štyroch ruských raketách, ktoré namiesto v Sýrii dopadli na Irán, napísala agentúra AP.

Šéf Pentagonu to povedal na piatkovej spoločnej tlačovej konferencii s britským kolegom Michaelom Fallonom v Londýne. Británia je súčasťou koaličných síl operujúcich proti cieľom IS v Sýrii. Carter opäť zdôraznil, že koalícia pod velením USA nebude súhlasiť so spoluprácou s Ruskom v rámci kampane proti IS. Spolupráca nepripadá do úvahy pokiaľ bude Moskva pokračovať v útokoch na ďalšie ciele.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ashton Carter
Firmy a inštitúcie Islamský štát