Slováci pomôžu Maďarom s utečencami, ponúkneme im policajtov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ak Nemci prijmú Sýrčanov, Česi a Slováci vypravia vlaky
Český a slovenský minister vnútra Milan Chovanec a Robert Kaliňák sa na piatkovom spoločnom rokovaní zhodli, že ak sa Nemci rozhodnú prijať všetkých Sýrčanov z Maďarska, vypravia im vlaky. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 9. októbra (WebNoviny.sk) – Slovensko ponúkne Maďarsku na pomoc pri riešení utečeneckej krízy do 50 policajtov aj techniku. Finančné náklady bude znášať naša strana, ubytovanie poskytne Maďarsko.

Ako ďalej agentúru SITA informoval hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík, technické detaily by mali doladiť premiéri krajín V4 na spoločnom stretnutí na budúci týždeň. Poskytnutie pomoci Maďarsku je jedným zo záverov štvrtkového stretnutia ministrov v Luxemburgu.

Strážiť budú hranice so Srbskom

Maďarsko požiadalo krajiny o poskytnutie policajtov na stráženie ich hranice so Srbskom, vysvetlil Netík. Policajti, ktorých poskytneme, budú z hraničnej a cudzineckej polície a zo základných útvarov z južného Slovenska, pretože policajti odtiaľ hovoria po maďarsky. Okrem nich Slovensko pošle do Maďarska i špecialistov, ktorých požaduje agentúra Frontex. „V tomto roku pôjde o 20 ľudí,“ uviedol.

Minister vnútra Robert Kaliňák sa vo štvrtok 8. októbra zúčastnil na rokovaní ministrov spravodlivosti a vnútra v Luxemburgu. Rokovanie sa podľa hovorcu rezortu vnútra Ivana Netíka venovalo návratovej politike, vízovej politike a ochrane vonkajších hraníc. „Od debaty o permanentnom mechanizme prerozdelenia utečencov sa upustilo,“ poznamenal.

Proti konaniu Maďarska v súvislosti s riešením utečeneckej krízy však vystupuje organizácia Amnesty International, ktorá vo svojej správe „Za plotom“ upozorňuje na to, že krajina svojimi prísnymi opatreniami na kontrolu hraníc porušuje medzinárodné právo. Ako ďalej agentúru SITA informovala koordinátorka kampaní organizácie Lucia Bernátová, Európska únia musí formálne varovať Maďarsko pre porušovanie ľudských práv ľudí na úteku.

Aktivovať by mali preventívny mechanizmus

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Žiadala takisto ministrov, ktorí sa stretli vo štvrtok v Luxemburgu, aby ochránili ľudí na úteku a sprístupnili bezpečné a legálne cesty. Podľa Bernátovej by tak mali spraviť ešte pred tým, ako udrie zima. Organizácia ministrov tiež žiadala, aby vyzvali Maďarsko k prijatiu zodpovednosti za porušenie ľudských práv.

Ako ďalej Amnesty International informovala, štáty a inštitúcie Európskej únie by mali aktivovať tzv. preventívny mechanizmus, na ktorý odkazuje aj článok sedem Lisabonskej zmluvy. Cieľom je podľa Bernátovej zabrániť ďalšiemu zhoršeniu ľudskoprávnej situácie v Maďarsku. Vďaka tomuto mechanizmu môže Európska rada varovať členský štát v prípadoch, keď existuje „jasné riziko vážneho porušenia” rešpektovania právneho štátu a ľudských práv, poznamenala.

„Európska únia má právomoc začať formálnu diskusiu s Maďarskom o tom, ako sa správa k ľuďom na úteku a k migrantom. Únia môže jasne povedať ´stačilo´ tým krajinám, ktoré porušujú európske a medzinárodné právo. Musí to však urobiť skôr, ako bude neskoro,” uviedla zastupujúca riaditeľka kancelárie Amnesty International pre európske inštitúcie Iverna McGowanová.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Kaliňák
Firmy a inštitúcie PZ Policajný zbor SRV4 Vyšehradská štvorka