Slovenskí volejbalisti začali ME prehrou so Srbskom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slovensko - Poľsko
Peter Ondrovič z tímu Slovenska počas medzištátneho prípravného zápasu mužov proti reprezentácii Poľska. Bratislava, 6. október. 2015. Foto: SITA/Marko Erd

BUSTO ARSIZIO 9. októbra (WebNoviny.sk) – Reprezentanti Slovenska prehrali so Srbmi tesne 2:3 (-22, 22, -28, 24, -9) vo svojom úvodnom vystúpení v základnej D-skupine na majstrovstvách Európy volejbalistov v Bulharsku a Taliansku. Slováci v piatok v talianskom meste Busto Arsizio v takmer trojhodinovom stretnutí potrápili finalistov tohtoročnej Svetovej ligy a zo zápasu napokon vyťažili jeden bod, nie však víťazstvo.

Jedným z kľúčových momentov duelu bola výmena v treťom sete pri setbale slovenského mužstva za stavu 28:27, keď hlavný rozhodca najskôr priznal bod a tým aj tretí set Slovákom, na žiadosť Srbov však po zhliadnutí povoleného videozáznamu rozhodol v prospech Srbska po údajnom dotyku slovenského bloku. Tretí set napokon získali srbskí volejbalisti 30:28. Slováci ešte zabojovali a získali štvrté dejstvo, v piatom však nezachytili úvod a nedokázali už Srbom vzdorovať.

Na zverencov talianskeho trénera Alberta Giulianiho čaká v sobotu od 18.00 h výzva v podobe obhajcov prvenstva Rusov, v nedeľu odohrajú Slováci pravdepodobne kľúčový zápas o postup z D-skupiny s Fínmi (15.00). Víťaz skupiny prenikne priamo do štvrťfinále, mužstvá na druhej a tretej priečke odohrajú zápas play-off s tímami z B-skupiny o postup do štvrťfinále.

Slovensko – Srbsko 2:3 (-22, 22, -28, 24, -9)

168 minút, rozhodovali: Piaseckij (Biel.) a Cambré (Belg.), 1500 divákov

Zostavy:

Slovensko: Kohút, Končal, Paták, Krajčovič, Michalovič, Ogurčák, liberá Kubš a Ľ. Nemec (M. Sopko st., Zaťko, Ondrovič, Chrtiansky, Kriško)

Srbsko: N. Kovačevič, Lisinac, Atanasijevič, Petrič, Podraščanin, Jovovič, libero Rosič (U. Kovačevič, Okolič, Starovič, Brdjovič, Ivovič)

I. set

O prvý bod Slovákov na turnaji sa postaral univerzál Michalovič – 1:1. Slovenskí reprezentanti začali nebojácne a počas prvého technického oddychového času viedli 8:6. Srbi následne získali tri body v sérii a viedli 9:8. Podraščanin esom zvýšil už na rozdiel troch bodov (15:12) a Srbi si mierny náskok udržiavali – 19:16. Slovákom sa podarilo priblížiť sa na rozdiel jediného bodu, nevyužili však niekoľko ponúknutých príležitostí na vyrovnanie skóre a Srbi za stavu 24:22 premenili prvý setbal.

II. set

Slovenskí reprezentanti vstúpili dobre aj do druhého dejstva, Kohút zvýšil razantným útokom na 7:4. Srbi čoskoro skorigovali na 7:8, ďalšia časť však patrila Slovákom, ktorí po Ogurčákovom zakončení viedli už 14:11. Giulianiho zverenci boli v miernej výhode až do momentu, keď Srbi vyrovnali na 18:18. Záver patril Slovákom, ktorých k skóre 23:20 potiahli najmä kapitán Sopko a univerzál Michalovič. Za stavu 24:22 pre SR neudržal nervy na uzde srbský smečiar Nikola Kovačevič a počas predĺženého čakania na svoje podanie pre opakované nedorozumenia zapisovateľov odhodil loptu smerom k hlavnému rozhodcovi. Setbal Slovákov premenil Paták – 25:22.

III. set

Úvod tretieho setu bol vyrovnaný, Ogurčákov smeč znamenal skóre 6:6. Srbi viedli 10:9, slovenskí reprezentanti následne získali šesť bodov v sérii, uspeli najmä dobrými blokmi – 15:10. Slováci ešte viedli 17:12, potom však skvelú šnúru potiahli aj Srbi a vyrovnali na 17:17. Skóre bolo nerozhodné aj v závere setu – 23:23. Najskôr Srbi a potom aj Slováci nepremenili po dva setbaly. Pri treťom setbale slovenského mužstva za stavu 28:27 najskôr rozhodca priznal rozhodujúci bod a tým aj tretí set Slovákom, po apelovaní Srbov a zhliadnutí povoleného videozáznamu však rozhodol v prospech Srbska po údajnom dotyku slovenského bloku. Slováci sa z tohto momentu už nespamätali a Srbi svoj následný tretí setbal premenili – 30:28.

IV. set

Slováci nezachytili úvod štvrtej časti hry, prehrávali 2:5 a neskôr aj hrozivejším rozdielom 6:11. Eso z ruky Kriška a niekoľko úspešných blokov priblížili slovenské mužstvo na rozdiel jediného bodu (12:13), Srbi však opäť zabrali a počas druhého technického oddychového času viedli o štyri body (16:12). Zabrali aj Slováci a čoskoro bolo skóre nerozhodné – 18:18. Giulianiho zverenci získali tri body v sérii a viedli 21:18. Slováci mali k dispozícii tri príležitosti na vynútenie si piateho setu, dvom srbská obrana odolala, ale tej tretej už nie – 26:24.

V. set

Začiatok rozhodujúceho setu Slováci nezachytili a za nepriaznivého stavu 1:4 tréner Giuliani požiadal o čas pre tímovú poradu. Jeho zverenci skorigovali na 4:6, počas výmeny strán však mohli byť výrazne spokojnejší Srbi, ktorí viedli 8:4. Finalisti tohtoročnej Svetovej ligy už v druhej polovici piateho setu nepripustili dramatizáciu a v maratónskom zápase uspeli 3:2.

Hlasy:

František Ogurčák (smečiar SR): „Sme veľmi radi, že ľudia nás povzbudzovali. Chceli sme sa im odvďačiť víťazstvom, nepodarilo sa nám to, aj keď si myslím, že nielen kvôli nám. Kde sa lámal ten zápas, ste videli všetci; takto oklamaný som snáď ešte v živote nebol. Som hrdý na chalanov, že sme sa vo štvrtom sete vrátili do zápasu a že sme sa nevzdali. Máme aspoň bod, aj keď sme mohli mať tri.“

Emanuel Kohút (blokár SR): „V treťom sete sme si to premrhali sami, viedli sme 17:12. To, že potom rozhodca urobil, čo urobil, je druhá vec. Na takejto úrovni by sa nemali takéto chyby stávať. Prevláda skôr sklamanie, mali sme tento zápas vyhrať 3:1 a ľahšie by sa nám dýchalo. Čakajú na nás ďalšie dva zápasy, ideme krok za krokom. Naša forma je celkom na dobrej úrovni; ak je niekto na papieri silnejší, vždy to musí potvrdiť na ihrisku.“

Andrej Kravárik (asistent trénera SR): „Keby som mal hodnotiť, či som spokojný, žiaľ, nie som spokojný, pretože dnešný zápas bol rozohraný tak, ako sme si predstavovali a mali sme v ňom mali zvíťaziť. Myslím si, že sme ho mali vo vlastných rukách. Prvý set bol pre nás dosť kľúčový. Boli sme úplne vyrovnaným súperom v prvom sete, mali sme veľa príležitostí. Hrali sme nebojácne, smelo, presne tak, ako sme si od chlapcov predstavovali. Nespokojnosť je s výsledkom, obrovská spokojnosť vládne s tým, že chlapci splnili, čo sme od nich očakávali.“

Tomáš Kriško (smečiar SR): „Na srdci mi leží trochu smútok, pretože sme siahali na tri body. Žiaľ, nešťastná lopta v koncovke tretieho setu… Som spokojný, že sme odohrali vyrovnanú partiu so silným Srbskom. Vo štvrtom sete sme sa vrátili do zápasu, vybojovali sme si piaty set a jeden bod z tohto duelu. V úvode piateho setu sme nedokázali udržať tempo zo štvrtého dejstva – a to nás stálo bod navyše.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Slovenská volejbalová reprezentácia