Slovenskí volejbalisti dostali na ME výprask od Rusov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Volejbal
Slovenskí volejbalisti nezobrali Rusom ani set. Foto: SITA/Marko Erd

BUSTO ARSIZIO 10. októbra (WebNoviny.sk) – Reprezentanti Slovenska neuspeli ani vo svojom druhom vystúpení v základnej D-skupine na majstrovstvách Európy volejbalistov v Bulharsku a Taliansku.

Po piatkovej tesnej prehre 2:3 so Srbmi podľahli Slováci v sobotu v talianskom meste Busto Arsizio aj obhajcom prvenstva Rusom, tentoraz jednoznačne 0:3 (-14, -10, -15). Rusi dominovali počas celého stretnutia, niekoľko svetlých chvíľ v podaní Slovákov zatienili ruské bloky, kvalitný servis a vysoká úspešnosť útokov.

Zverenci talianskeho trénera Alberta Giulianiho odohrajú v nedeľu od 15.00 h kľúčový zápas o postup s Fínmi. Víťaz súboja Fínsko – Slovensko si definitívne zabezpečí tretiu priečku v tabuľke „déčka“, úspešnému z nedeľňajšieho večerného duelu Srbsko – Rusko (18.00) bude patriť konečná prvá pozícia. Víťaz skupiny prenikne priamo do štvrťfinále, mužstvá na druhej a tretej priečke odohrajú zápas play-off s tímami z B-skupiny o postup do štvrťfinále.

Výsledky – D-skupina (sobota):
Slovensko – Rusko 0:3 (-14, -10, -15)

76 minút, rozhodovali: Cambré (Belg.) a Azevedo (Portug.), 1500 divákov

Zostavy:

Slovensko: Kriško, Kohút, Končal, Paták, Krajčovič, Ogurčák, liberá Kubš a Ľ. Nemec (Ondrovič, Chrtiansky, Michalovič, Zaťko, M. Sopko st., Prešinský)

Rusko: Kovaľov, Volvič, Sivoželez, Muserskij, Kľuka, Michajlov, libero Verbov (Kruglov, Grankin, Ilinič, Vlasov, Poletajev, Savin)

Srbsko – Fínsko 3:0 (19, 15, 21)
Tabuľka D-skupiny:

1. Rusko 2 2 0 6:0 6

——————————–

2. Srbsko 2 2 0 6:2 5

3. Slovensko 2 0 2 2:6 1

——————————–

4. Fínsko 2 0 2 0:6 0

Pozn.: Prvým kritériom pre určenie poradia je počet dosiahnutých víťazstiev, následne počet získaných bodov, pomer získaných a prehratých setov, pomer získaných a prehratých lôpt a výsledok vzájomného zápasu.

Rusi vstúpili do zápasu lepšie a v úvode viedli 7:3. Nasledoval vydarený úsek hry v podaní Slovákov, ktorí skorigovali na 8:9. Za tohto stavu skóre nepríjemne doskočil na palubovku blokár Krajčovič a musel nútene opustiť ihrisko, do stretnutia už nezasiahol.

Rusi získali päť bodov v sérii a dostali sa do trháku (14:8). Rusi dominovali najmä v blokárskej činnosti a premieňaní protiútokov, s ich servisom mali Slováci časté problémy. Blokár Muserskij esom zvýšil už na 22:12 a ruskí volejbalisti, ktorí viedli počas celého priebehu prvého setu, bez ťažkostí dotiahli set do zdarného konca.

Druhý set mal podobný, avšak ešte menej radostný vývoj z pohľadu Giulianiho zverencov. Počas prvého technického prerušenia mali Rusi šesť bodov k dobru (8:2), Slováci potom znížili na 7:11, avšak onedlho už mali opäť výrazné manko (7:17). Prekonať ruské bloky bolo neriešiteľnou úlohou a súperi slovenských hráčov naďalej výborne podávali. Napokon v druhom sete uspeli 25:10.

Začiatok tretej časti hry patril tiež Rusom (8:3). Slovenskí volejbalisti zabojovali Sopkovým esom a Zaťkovým blokom a skorigovali na 6:8, počas druhého technického oddychového času však už Rusi viedli 16:11 a pohodlný náskok si ustrážili až do konca stretnutia.

Hlasy:

Andrej Kravárik (asistent trénera SR): „Pred zajtrajšom treba skonsolidovať sily a dať do poriadku hlavy a sústrediť sa na zápas s Fínmi, ktorý je pre nás existenčný. Použili sme celú lavičku, aby si oddýchli chlapci zo základnej zostavy. Naši náhradníci však ukázali takisto ako v prvom zápase, že vedia pomôcť mužstvu.“

Štefan Chrtiansky (smečiar SR): „Rusi nás rozstrieľali servisom, odtiahli nás od siete a proti takému bloku sa potom ťažko presadzuje. Svojou kvalitou si to ustrážili, v každom sete si spravili náskok. Na lavičke bola idea, že zajtrajší zápas je určite dôležitejší, Peťo Michalovič napríklad od začiatku nehral. Na druhej strane, je to super skúsenosť pre chalanov, ktorí dostali šancu.“

Matej Kubš (libero SR): „Nejaké body navyše sme možno mohli spraviť, ale na víťazstvo sme mohli len ťažko pomýšľať. Všetko sa vždy začína na prihrávke, spravili nám problémy, odtiahli nás od siete, a aj keď sme mali dobre prihraté, dokázali prísť do dvojbloku a sú to vysokí chlapi, takže ťažko sa potom presadzuje smečiarom.“

Daniel Končal (nahrávač SR): „Do zápasu sme šli s tým, aby sme to s úctou odohrali a boli dôstojným súperom; žiaľ, vyzeralo to tak, ako to vyzeralo. Je to však za nami a musíme sa sústrediť na zajtrajšok.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Slovenská volejbalová reprezentácia