Rusi stupňujú nálety v Sýrii, zasiahli desiatky cieľov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ruská stíhačka
Foto: SITA/AP

BEJRÚT/MOSKVA 10. októbra (WebNoviny.sk) – Rusko v sobotu oznámilo, že za posledných 24 hodín zintenzívnilo bombardovanie cieľov militantnej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii. Miestni pozorovatelia však uviedli, že niektoré z náletov zasiahli oblasti v západnej Sýrii, kde má táto skupina len malú prítomnosť, napísala agentúra Reuters. Predstaviteľ ministerstva obrany v Moskve podľa ruských tlačových agentúr uviedol, že ruské sily podnikli 64 náletov a zasiahli 55 cieľov. Podľa jeho slov išlo o objekty pod kontrolou IS, okrem iného veliteľské centrá, sklady zbraní a výcvikové strediská, a to v provinciách Rakka, Hamá, Damask a Aleppo.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedlo, že ruské nálety zasiahli severné oblasti pobrežnej provincie Lázikíja na západe Sýrie, ako aj severné oblasti provincie Hamá ležiacej ďalej na východ. Správa o obetiach sa zatiaľ neobjavili. Podľa SOHR nemá IS v uvedených oblastiach reálnejší vplyv. V severnej Sýrii však pôsobia iní militanti, ako napríklad Čečeni, n a ktorých by Rusko mohlo chcieť útočiť.

Televízia Rossija 24 predtým informovala, že získala videozáznam, ktorý v Sýrii nasnímali vojaci sýrskej vládnej armády. Na odvysielaných záberoch vidno podľa správy ruské vrtuľníky, ako podnikajú nálety na pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Rusko poskytuje svojou operáciou podporu najnovšej veľkej ofenzíve sýrskej armády v západnej časti krajiny.

V ruskej letke je viac ako 50 lietadiel a vrtuľníkov, vrátane najmodernejších strojov Su-24M, Su-25SM a Su-34, ako aj bojových vrtuľníkov Mi-8 a Mi-24 a ich najnovšia modifikácia Mi-8AMTSH – pozmenená na základe skúseností ruských vojakov získaných v miestach konfliktov.

Sýrska armáda okrem toho v noci nadnes oznámila, že za podpory ruských lietadiel v piatok oslobodila mesto Bachsa, ktoré posledné dva mesiace kontroloval islamistický Front an-Nusra. Podľa agentúrnych správ vládne sily v meste objavili telá asi 40 ľudí zavraždených islamistami počas uplynulých dvoch mesiacov.

Rusko, ktoré je hlavným spojencom vlády sýrskeho prezidenta Bašára Asada, podniká už vyše týždňa vzdušné útoky v Sýrii, pričom Moskva tvrdí, že bombarduje výlučne pozície teroristickej organizácie Islamský štát. Predstavitelia umiernenej sýrskej opozície a Západ však tvrdia, že Rusi útočia na iné skupiny vzbúrencov, pričom hlavným cieľom ich vojenských operácií v Sýrii je záchrana Asadovho režimu Asada.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát