Násilie v Izraeli pokračuje, vojaci zabili päť Palestínčanov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Izrael
Foto: SITA/AP

JERUZALEM/GAZA 10. októbra (WebNoviny.sk) – Izraelské bezpečnostné sily zastrelili v sobotu počas protestov na hranici s pásmom Gazy dvoch Palestínčanov vo veku 12 a 15 rokov, informovali palestínski zdravotníci. Izraelská polícia oznámila, že jej príslušníci zabili troch palestínskych útočníkov pri ďalších násilnostiach v Jeruzaleme, píše agentúra Reuters.

Jedenásť dní krviprelievania, pri ktorých v Jeruzaleme, v Izraelom okupovanom Predjordánsku, v Gaze i izraelských mestách zahynuli štyria Izraelčania a 19 Palestínčanov, vyvolalo obavy z nového palestínskeho povstania. Dvoch Palestínčanov zastrelili policajti po tom, ako pri separátnych útokoch neďaleko jeruzalemského Starého mesta pobodali najmenej štyroch Izraelčanov, uviedol policajný hovorca Micky Rosenfeld.

Príslušníci polovojenskej polície podľa neho tiež zabili palestínskeho militanta po tom, ako na nich strieľal v noci na dnes pri zrážkach v utečeneckom tábore Šuafát vo východnom Jeruzaleme. Militantné hnutie Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy, oznámilo, že „hrdinský mučeník“ z tábora bol jeho členom. V Gaze izraelskí vojaci podľa miestnych zdravotníkov zastrelili palestínskeho chlapca a tínedžera, ktorí sa zúčastňovali na protestoch neďaleko izraelského pohraničného bezpečnostného plota.

Hovorkyňa armády uviedla, že protestujúci v bezpečnostnej zóne, do ktorej je zakázaný vstup, hádzali zapálené pneumatiky a kamene na vojakov. Tí podľa nej vypálili varovné výstrely pred tým, ako vystrelili „na hlavných podnecovateľov“. Zrážky medzi Palestínčanmi a izraelskými jednotkami vypukli aj neďaleko predjordánskych miest Hebron a Ramalláh a znova tiež v tábore Šuafát. Zranenia utrpeli desiatky Palestínčanov, 17 z nich v dôsledku ostrej streľby, vyplýva z vyhlásenia Palestínskeho Červeného polmesiaca.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia