V Čade sa odpálili piati atentátnici, zomreli desiatky ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Boko Haram
Svedkovia informovali o viacerých výbuchoch z oblasti trhoviska v meste Baga Sola a z tábora pre ľudí utekajúcich pred násilnosťami Boko Haram. Foto: SITA/AP

N’DJAMENA 10. októbra (WebNoviny.sk) – Najmenej 33 ľudí si v sobotu vyžiadal útok piatich samovražedných atentátnikov v africkom Čade. Ďalších 51 ľudí utrpelo zranenia pri koordinovanom čine, z ktorého je podozrivá nigérijská islamistická militantná skupina Boko Haram, uviedol podľa agentúry Reuters miestny predstaviteľ.

Svedkovia informovali o viacerých výbuchoch z oblasti trhoviska v meste Baga Sola, ležiacom na druhej strane Čadského jazera oproti Nigérii, a z tábora pre ľudí utekajúcich pred násilnosťami Boko Haram. Táto skupina vyhlásila emirát na severovýchode Nigérie, kde uplatňuje brutálny výklad islamského práva, a podniká tiež výpady do susedných krajín – Nigeru, Kamerunu i Čadu.

Čad stál v čele regionálnej ofenzívy, ktorá tento rok vyhnala islamistických bojovníkov z ich mnohých základní. Skupina však v reakcii znova zintenzívnila cezhraničné útoky a samovražedné atentáty. Niger, Nigéria, Benin, Kamerun a Čad sa dohodli na vytvorení 8700-členných síl pre boj proti militantom Boko Haram, ich zriadenie sa však zdržalo. Čadský prezident Idriss Déby uviedol, že operácie by mohli začať neskôr v priebehu tohto mesiaca.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať