KDH sa pred voľbami posilňuje, my vieme, kto do KDH vstupuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jubilejný snem KDH
Predseda strany KDH Ján Figeľ v príhovore počas snemu KDH pri príležitosti 25 rokov kresťanskej demokracie na Slovensku. Nitra, 21. február 2015. Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 11. októbra (WEBNOVINY) – KDH sa personálne posilňuje. Dvaja bývalí podpredsedovia SDKÚ-DS, ktorí minulý rok odišli od Pavla Freša, si podávajú prihlášky do KDH. O vstup do hnutia požiadali europoslanec Ivan Štefanec a poslanec NR SR Jozef Mikuš. Keďže boli členmi inej strany, o ich prijatí musí podľa stanov KDH rozhodovať predsedníctvo hnutia. Obaja však už s KDH spolupracujú dlhšie na báze platformy KDH plus. Spolu s nimi do KDH vstupujú aj bývalý člen súdu SDKÚ-DS Jozef Ďurica a bývalý okresný predseda SDKÚ – DS Žarnovica Vincent Štuler. Mikuš a Ďurica už v KDH pôsobili. Spolu s Mikulášom Dzurindom však v roku 2001 odišli a založili SDKÚ-DS.

Štefanec dnes pre portál Webnoviny.sk potvrdil, že už podpísal prihlášku do KDH. „KDH je jediná alternatíva. Máme spolu najväčší spoločný hodnotový prienik. KDH je strana s jasne vymedzenou hodnotovou orientáciou a jasným programom, ktorý predstavuje alternatívu voči súčasnému vládnutiu,“ povedal s tým, že na základe tohto programu sa dá spolupracovať aj s ďalšími stranami proti vláde jednej strany. Štefanec pripomenul, že v Európskom parlamente je členom Európskej ľudovej strany, kde už spolupracoval s poslancami KDH. „Naša spolupráce jen dobrá. Chcem ju rozvíjať. Vidím, že máme veľa spoločného. Zo skúseností z KDH plus vidím, že je dôležité, aby sme podporovali malých živnostníkov, rodinné formy a rozvíjali EÚ na hodnotách, na ktorých vznikla. Chcel by som k tomu prispieť aj užšou spoluprácou s priateľmi z KDH,“ dodal.

Ivan stefanec
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Mikuš svoj návrat do KDH zdôvodnil tým, že počas jeho dlhoročného pôsobenia v politike centrálnej, alebo regionálnej sa vždy považoval za kresťanského demokrata. „Kresťanskodemokratické hodnoty som sa snažil presadzovať na každej pozícii. Považujem za prirodzené a nevyhnutné, aby sa pri spravovaní verejných vecí názory občanov presadzovali delegovaním ich práv na predstaviteľov štandardných a hodnotových politických strán. Keďže rešpektujem toto východisko, je pre mňa prirodzeným krokom vstúpenie do KDH,“ povedal. Zároveň uviedol, že má veľmi blízko k jeho hodnotám a programu, posledný rok bol aj členom poslaneckého klubu KDH v NR SR. „Toto rozhodnutie som urobil napriek tomu, že nemám ambície kandidovať do najvyššieho zákonodarného zboru, ale svojimi skúsenosťami chcem pomôcť ako radový člen pri presadzovaní kresťanskodemokratickej politiky,“ konštatoval.

Ďalší navrátilec do KDH Ďurica povedal, že srdcom bol vždy kresťanský demokrat. „Mrzí ma, že vedenie SDKÚ-DS nedokázalo pre svoju existenciu rozšíriť a žiaľ ani udržať kresťansky zmýšľajúcich politikov. Všetky ostatné politické subjekty sa majú ešte čo veľa učiť od strany, ktorá bola vždy synonymom reforiem, pokroku a ekonomického rozvoja Slovenska,“ povedal s tým, že Slovensko má šancu, ak bude pestované na kresťanských základoch. Vincent Štuler do KDH vstupuje, pretože je to v súčasnej dobe jediná dlhodobo aktívne pôsobiaca pravicová politická strana na Slovensku, ktorá sa usiluje o uplatnenie kresťanských a konzervatívnych hodnôt v politickom živote spoločnosti, štátu a medzinárodnom spoločenstve. „Ako občan tohto štátu sa aktíve zaujímam o dianie v ňom. Svojim vstupom chcem vyslať signál slušným ľuďom, že do politiky patria slušný ľudia a našim právom je dať o tom vedieť váhajúcim,“ uviedol.

Rozhodnutie štvorice politikov privítal predseda poslaneckého klubu KDH a člen predsedníctva hnutia Pavol Abrhan. „Som rád, že sa tak rozhodli. Ukazuje sa, že projekt KDH plus je úspešný a oslovuje ľudí, ktorí pôsobili aj v iných politických stranách,“ povedal. Aj takto sa podľa neho KDH snaží integrovať časť pravicového spektra. „Som presvedčený, že predsedníctvo uvíta toto rozhodnutie, lebo je napĺňaním programu, ktorý schválil snem,“ dodal.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan ŠtefanecJozef ĎuricaJozef MikušPavol Abrhan
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie