Video: Ďalší útok teroristu, k výbuchu sa prihlásil Taliban

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Kábule sa odohral samovražedný útok v dopravnej špičke
V nedeľu ráno otriasol centrom afganského hlavného mesta Kábul výbuch. Útok sa odohral na konvoj zahraničných vojakov. Zranenie utrpeli traja civilisti, nezahynul nikto. Foto: SITA/AP

KÁBUL11. októbra (WebNoviny.sk) – Hlasný výbuch otriasol v nedeľu ráno centrom afganského hlavného mesta Kábul pri samovražednom útoku na konvoj zahraničných vojakov. Zranenia utrpeli traja civilisti, nezahynul nikto. Informovali o tom tlačové agentúry Reuters a AP s odvolaním sa na šéfa mestskej polície, generála Abdula Rahmána Rahímího.

Útok sa stal v rannej dopravnej špičke a namierený bol proti dvom obrneným vozidlám patriacim zahraničným vojakom, zaradeným do misie NATO nazvanej Rozhodná podpora. Jedno z vozidiel bolo zničené. Rahímí dodal, že podľa hovorcu Talibanu na konvoj zaútočil autom samovražedný bombový atentátnik. Hovorca síl USA a NATO v Afganistane, plukovník americkej armády Brian Tribus, však informoval, že išlo o bombu nastraženú pri ceste.

Obrazom: V Kábule sa odohral samovražedný útok v dopravnej špičke

Afganské ministerstvo vnútra oznámilo, že traja ľudia utrpeli iba ľahké zranenia a čiastočne zničené boli okolité budovy. K zodpovednosti za útok sa okamžite prihlásil Taliban. Hovorca militantného hnutia Zabiulláh Mudžáhid napísal v e-mailovom vyhlásení pre médiá, že ich samovražedný bombový útočník cielil na konvoj cudzincov.

https://www.youtube.com/watch?v=PGoWZ7Dva8g

V Kábule došlo v posledných týždňoch k množstvu útokov, vrátane toho zo 6. októbra na dom bývalého guvernéra provincie Helmand. Posledný atentát v Kábule bol spáchaný práve v období zvýšeného napätia, spôsobeného intenzívnymi bojmi medzi vládnymi vojakmi a Talibanom v okolí severoafganského mesta Kundúz, ktoré koncom minulého mesiaca nakrátko padlo do rúk tohto povstaleckého islamistického hnutia. Vojaci sa stále snažia vyčistiť Kundúz od malých skupín povstalcov ukrývajúcich sa v meste. Humanitárna situácia sa tam však zhoršuje, pretože obyvatelia majú prístup iba k obmedzeným zásobám potravín a ďalších potrieb.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia