Video: Poliaci poslali Írov do baráže, na Euro idú aj Nemci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Poľsko - Írsko
Grzegorz Krychowiak (vľavo) z Poľska v hlavičkovom súboji s Jonom Waltersom z Írska počas kvalifikačného zápasu o postup na ME 2016 do Francúzska. Varšava, 11. október 2015. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 11. októbra (WebNoviny.sk) – Úradujúci futbaloví majstri sveta Nemci podľa predpokladov nebudú chýbať na budúcoročných majstrovstvách Európy vo Francúzsku (10. júna – 10. júla 2016).

Zverenci Joachima Löwa zvíťazili v nedeľňajšom záverečnom kvalifikačnom stretnutí nad Gruzíncami 2:1 a s 22 bodmi sa stali víťazmi D-skupiny.

Nemci majú pochybnosti

Nemci viedli od 50. min 1:0 zásluhou premeneného pokutového kopu Thomasom Müllerom, ale keď Jaba Kankawa o tri minúty neskôr vyrovnal, začali sa domáci zahrávať s ohňom. Ich gólman a zároveň kapitán Manuel Neuer potom musel vytiahnuť niekoľko svetových zákrokov, aby zabránil možnému fiasku. Nemci v konečnom dôsledku prestrieľali Gruzíncov 19:5 v pokusoch na bránku a na rohy vyhrali 9:3. Sú však radi aj za dva góly a postupové tri body.

„Na tréningu strelíme aj 50 gólov a potom prídu zápasy a trápime sa s Írmi či Gruzíncami. Vyzerá to tak, akoby sme hrali proti Talianom či Španielom. Chýba nám zabijacký inštinkt v ofenzíve,“ cituje Neuera server Bildu. Bulvárne nemecké periodikum sa v titulku pýta reprezentačného trénera: Jogi, čo sa to s nami porobilo? Ten odpovedá: „Nedarí sa nám v zakončení. V daný moment nie sme pre súperov takí smrteľne nebezpeční ako predtým. Súčasná hra nie je naším štandardom.“

Útočník Wolfsburgu Max Kruse, ktorý sa stal po 3 minútach pobytu na trávniku streleckým hrdinom majstrov sveta, po zápase uviedol: „Je ťažké hrať proti súperom, ktorí sa zoradia jedenásti v obrane a treba sa cez nich prebíjať.“ Obranca Mats Hummels upokojuje spoluhráčov, hoci si uvedomuje, že súčasná hra nie je tip-top. „Najdôležitejšie je, že sme na majstrovstvách Európy. Máme za sebou niekoľko nepresvedčivých výkonov a aj záverečný zápas sme si neplánovane zdramatizovali. Zápas s Gruzínskom sme mali rozhodnúť už na začiatku, ale nepodarilo sa nám to. Teraz treba veriť, že vo Francúzsku sa opäť predstavíme vo vrcholnej forme.“ Tréner Löw nespokojným nemeckým novinárom po nepresvedčivej kvalifikácii sľúbil: „Buďte si istí, že teraz si vysúkame rukávy. Čaká nás veľa práce.“

Druhú priečku takisto znamenajúcu priamy postup na šampionát obsadili v „déčku“ Poliaci (21 bodov), ktorí doma vo Varšave zvládli posledný duel kvalifikácie proti priamym konkurentom z Írska 2:1. Ostrovania (18 bodov) ešte budú mať šancu na reparát v baráži.

„Samozrejme, po víťazstve nad Nemeckom je táto prehra sklamaním. Sami seba sme dostali dole. Pred zápasom sme mali sebavedomie a očakávalo sa od nás, že zvíťazíme. Máme teraz mesiac na prípravu a v novembri musíme ísť do toho znova,“ cituje oficiálna stránka Európskej futbalovej únie (UEFA) slová írskeho obrancu Seamusa Colemana.

Strhujúce divadlo na Národnom štadióne vo Varšave dvíhalo divákov zo sedadiel od úvodu zápasu. Už v 13. minúte zahral Kamil Grosicki nekonvenčne rohový kop na Grzegorza Krychowiaka, ktorý si loptu tesne za hranicou šestnástky spracoval a poslal loptu z voleja za chrbát írskeho gólmana Darrena Randolpha. Na odpoveď hostí sa nečakalo dlho, v 16. minúte vyrovnal z pokutového kopu útočník Stoke City Jon Walters.

Opakované televízne zábery však odhalili, že hlavný rozhodca Cüneyt Cakir nariadil jedenástku za faul, ktorý sa udial ešte pred pokutovým územím Poliakov. Domáci na chvíľu znervózneli, priamy postup im totiž zaručovali iba víťazstvo alebo remíza, avšak iba do výšky 1:1.

Zverencov trénera Adama Nawalku upokojil v 42. min trinástym kvalifikačným gólom kanonier Bayernu Mníchov Robert Lewandowski, ktorý vyťažil z utešeného centra Krzysztofa Maczynského.

Zabralo kúzlo 11. októbra

„Bol to krásny večer. Od samého začiatku som veril v konečný úspech. Nebolo inej možnosti, v hlavách sme mali iba to, že postúpime na ME. Pamätám si na prvý zraz reprezentácie pod mojím vedením vo Wronkách. Vtedy mi bolo jasné, že je potrebné zlepšiť veľmi veľa vecí od mentálnej prípravy až po taktické a technické zručnosti niektorých hráčov. Nedalo sa to urobiť cez noc. Po prvých zápasoch padala na naše hlavy veľká kritika, ale stále sme išli svojou cestou. Naši hráči odviedli fantastickú prácu. Veril som, že splnia očakávania poľského národa,“ povedal v rozhovore pre televíznu stanicu Polsat kormidelník Poliakov Nawalka, ktorý sa opäť mohol spoľahnúť na vychýreného strelca Lewandowského.

„Robert priviedol mužstvo k postupu. Nášmu tímu dodal vytúžený lesk. Celé mužstvo však hralo dobre. Uspeli sme vďaka kolektívnemu duchu. Naše mužstvo ešte nepovedalo posledné slovo,“ doplnil Nawalka.

Poliaci postúpili na vrcholné medzinárodné podujatie po ôsmich rokoch, keď sa zúčastnili na ME 2008. Keďže na ostatnom európskom šampionáte v roku 2012 hrali ako spoluorganizátorská krajina, nemuseli podstúpiť elimináciu.

„Neviem ako vy, ale ja som pyšný na týchto chlapcov. Poradili sme si. Ideme do Francúzska, kde zo seba vydáme všetko. Dúfam, že nás budete podporovať,“ kričal do mikrofónu bezprostredne po zápase Robert Lewandowski.

„Íri si nevytvorili nebezpečné situácie. Snažili sa vyťažiť z dlhých lôpt a štandardných situácií. Boli sme dominantnejším mužstvom, ale stále sa ešte môžeme zlepšovať,“ doplnil neskôr 27-ročný rodák z Varšavy pre Polsat. Zdá sa, že pri pohľade do histórie sa poľským národným futbalovým dňom pomaly, ale isto, stáva 11. október. Vtedy sa totiž rodia víťazstvá Poliakov, prevažne v podobe 2:1.

V tento deň v roku 2003 zvíťazil národný tím v Maďarsku (2:1). Presne o tri roky neskôr zdolalo Poľsko rovnakým výsledkom v domácom prostredí vtedajších vicemajstrov Európy z Portugalska. V roku 2008 zdolali Poliaci 2:1 Čechov. Nasledovali triumfy 2:0 – v roku 2011 nad Bieloruskom a vlani nad úradujúcimi majstrami sveta z Nemecka. Kúzlo dátumu 11. október podčiarklo spomenuté nedeľňajšie víťazstvo nad Írskom a postup na ME 2016.

Rumuni si pripíšu piatu účasť

Futbalisti Rumunska a premiérovo aj Albánska tiež postúpili na budúcoročné majstrovstvá Európy. Pre Rumunov pôjde o piatu účasť na záverečnom turnaji kontinentu, naposledy štartovali v roku 2008. V nedeľu zvíťazili na Faerských ostrovoch jasne 3:0 a obsadili 2. miesto v kvalifikačnej F-skupine za Severným Írskom.

Aj Albánci zvládli posledný krok, v I-skupine vyhrali v Arménsku takisto presvedčivo 3:0 a postúpili priamo na šampionát spoločne s Portugalčanmi. Dáni majú šancu ešte v baráži.

Albáncom gratuloval premiér

Albánsko sa dočkalo historického postupu na vrcholné medzinárodné podujatie vo futbale. Rozhodol o tom nedeľňajší duel v Jerevane proti domácemu Arménsku v rámci I-skupiny kvalifikácie o postup na ME 2016 do Francúzska, v ktorom hostia triumfovali 3:0 a nebudú tak chýbať na budúcoročnom kontinentálnom šampionáte.

„Dosiahli sme veľký úspech, to je jasné. Som rád, že sme vyhrali vstupenku na ME 2016. Aby som povedal pravdu, nezáleží na výške skóre 3:0, najdôležitejšie je víťazstvo, tri body a konečná druhá priečka v skupine. Arménsko hralo dobre, ale my sme boli silnejší. Každé víťazstvo nám robí radosť, ale toto je najcennejšie,“ cituje oficiálna stránka Európskej futbalovej únie (UEFA) slová albánskeho trénera Gianniho De Biasiho. Päťdesiatdeväťročný odborník je trénerom tohto balkánskeho národného tímu od roku 2011, od marca tohto roka vlastní aj albánsky pas.

Albánci začali duel vo veľkom štýle. Už v 9. min sa o ich vedúci gól postaral hráč švajčiarskeho FC Bazilej Shkëlzen Gashi. Lopte však do ceste ešte pomohol domáci obranca Kamo Hovhannisjan. V 23. minúte pridal druhý gól stopér Berat Xhimshiti. Triumf hostí spečatil v 76. min striedajúci Armando Sadiku.

Albánsko potvrdilo pod talianskym koučom De Biasim postupný progres. Viacerí členovia kádra sú pevnými súčasťami svojich klubov. Za zmienku stoja napríklad brankár Etrit Berisha (Lazio Rím), kapitán Lorik Cana (FC Nantes) či krajný obranca SSC Neapol Elseid Hysaj.

Svojim krajanom zagratuloval po sobotňajšom spečatení postupu prostredníctvom twitteru aj albánsky premiér Edi Rama. „Nemožný sen sa stal skutočnosťou. Albánsko na historickom záverečnom turnaji ME. ´Červeno-čierni´ a tréner De Biasi si zaslúžia uznanie,“ napísal 51-ročný politik.

Súhrn výsledkov nedeľňajších stretnutí kvalifikácie o postup na futbalové majstrovstvá Európy 2016 do Francúzska:

D-skupina:

LIPSKO

Nemecko – Gruzínsko 2:1 (0:0)

Góly: 50. Th. Müller (z pok. kopu), 79. M. Kruse – 53. Kankava

FARO

Gibraltár – Škótsko 0:6 (0:2)

Góly: 52., 56. a 85. S. Fletcher, 25. Ch. Martin, 39. Maloney, 90.+ Naismith

VARŠAVA

Poľsko – Írsko 2:1 (2:1)

Góly: 13. Krychowiak, 42. Lewandowski – 16. Walters, ČK: 90.+ O’Shea (Írsko) po 2. ŽK

Konečná tabuľka D-skupiny:

1. Nemecko 10 7 1 2 24:9 22 – postup na ME 2016

2. Poľsko 10 6 3 1 33:10 21 – postup na ME 2016

——————————————————

3. Írsko 10 5 3 2 19:7 18 – účasť v baráži

——————————————————

4. Škótsko 10 4 3 3 22:12 15

5. Gruzínsko 10 3 0 7 10:16 9

6. Gibraltár 10 0 0 10 2:56 0

F-skupina

TÓRSHAVN

Faerské ostrovy – Rumunsko 0:3 (0:2)

Góly: 4. a 45.+ Budescu, 83. Maxim

HELSINKI

Fínsko – Severné Írsko 1:1 (0:1)

Góly: 87. Arajuuri – 31. Cathcart

PIREUS

Grécko – Maďarsko 4:3 (1:1)

Góly: 4. Stafylidis, 57. Tachtsidis, 79. Mitroglu, 86. P. Kone – 26. Lovrencsics, 54. a 76. K. Németh

Konečná tabuľka F-skupiny:

1. Severné Írsko 10 6 3 1 16:8 21 – postup na ME 2016

2. Rumunsko 10 5 5 0 11:2 20 – postup na ME 2016

———————————————————————————

3. Maďarsko 10 4 4 2 11:9 16

——————————————————————————–

4. Fínsko 10 3 3 4 9:10 12

5. Faerské ostrovy 10 2 0 8 6:17 6

6. Grécko 10 1 3 6 7:14 3

I-skupina

JEREVAN

Arménsko – Albánsko 0:3 (0:2)

Góly: 9. Hovhannisjan (vl. gól), 23. Djimsiti, 76. Sadiku

BELEHRAD

Srbsko – Portugalsko 1:2 (0:1)

Góly: 66. Z. Tošič – 6. Nani, 79. Moutinho, ČK: 80. Kolarov po 2. ŽK, 82. Matič (obaja Srbsko)

Konečná tabuľka I-skupiny:

1. Portugalsko 8 7 0 1 11:5 21 – postup na ME 2016

2. Albánsko 8 4 2 2 10:5 14 – postup na ME 2016

——————————————————————————-

3. Dánsko 8 3 3 2 8:5 12 – účasť v baráži

——————————————————————————

4. Srbsko 8 2 1 5 8:13 4*

5. Arménsko 8 0 2 6 5:14 2

*Pozn.: Srbsku odpočítali tri body.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Manuel NeuerRobert Lewandowski