V Iráne schválili koncept zákona o jadrovej dohode

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Irán
Platnosť predbežnej dohody by mala vypršať 20. júla. Foto: SITA/AP

TEHERÁN 12. októbra (WebNoviny.sk) – Iránsky parlament schválil v nedeľu koncept zákona, ktorý vláde umožňuje implementovať historickú dohodu o jadrovom programe Teheránu, ktorú v júli uzavrelo s Iránom šesť svetových mocností. S odvolaním sa na iránsku štátnu tlačovú agentúru IRNA o tom informovala agentúra Associated Press.

Štátna televízia medzitým informovala, že Irán vykonal úspešnú skúšku novej balistickej rakety dlhého doletu. Išlo o prvý takýto test od dosiahnutia dohody v júli, na základe ktorej má Irán obmedziť svoje jadrové ambície výmenou za zrušenie sankcií, ktoré na islamskú republiku uvalil Západ.

Schválený náčrt zákona, ktorý podporilo 139 z 253 prítomných zákonodarcov, umožňuje vláde odstúpiť od implementácie dohody so svetovými mocnosťami, pokiaľ mocnosti nezrušia sankcie. Očakáva sa, že zákon by po ďalších diskusiách mal byť definitívne schválený koncom tohto týždňa. Nedeľňajšie zasadnutie parlamentu poznačilo neobvyklé napätie, keď sa zástancovia tvrdej línie opakovane pokúšali zabrániť hlasovaniu. Hlasovaniu parlamentu o jadrovej dohode vyjadril nedávno podporu aj iránsky duchovný vodca Alí Chameneí.

Irán a skupina šiestich mocností – Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA – dospeli 14. júla ku konečnej dohode o jadrovom programe Teheránu, čím zavŕšili viac než desaťročie rokovaní na túto tému. Na základe uzavretej zmluvy budú zrušené sankcie OSN, EÚ a USA voči islamskej republike výmenou za to, že Irán dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program, ktorý bol podľa obáv Západu zameraný na získanie atómových zbraní.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alí Chameneí