Chceli si uctiť obete útokov v Ankare, polícia ich rozohnala

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Turecko, protest
Foto: SITA/AP

ANKARA 13. októbra (WebNoviny.sk) – Vedenie tureckého mesta Istanbul zakázalo v utorok protestný pochod zvolaný tými istými odborárskymi a občianskymi združeniami, aké organizovali minulú sobotu pochod v Ankare. Ten bol však zmarený dvojitým samovražedným atentátom, pri ktorom prišlo o život najmenej 97 ľudí.

Agentúra Dogan v utorok zverejnila videozáznam zásahu polície v Istanbule, ako sa snaží rozohnať desiatky účastníkov pochodu na uctenie si pamiatky obetí sobotňajšieho atentátu v Ankare. Niekoľko demonštrantov polícia zadržala. Istanbulský primátor pochod zakázal, pričom sa odvolal na to, že ide „v tomto čase o háklivú záležitosť“, ako aj na to, že plánovaný pochod sa mal konať v rušných uliciach.

K atentátom sa nikto nepriznal

Po bombových útokoch v Ankare sa zvýšila politická neistota v Turecku, kde sa 1. novembra uskutočnia predčasné parlamentné voľby, a objavili sa aj obavy, že krajinu čaká obdobie nestability. Na zhromaždení v Ankare, ktoré bolo v sobotu terčom útoku, sa zišli mieroví aktivisti – tureckí i kurdskí -, ktorí chceli vyzvať na posilnenie demokracie v Turecku a na zastavanie ozbrojených zrážok medzi kurdskými povstalcami a tureckými bezpečnostnými silami. Tie si od začiatku júla vyžiadali už vyše 100 obetí.

K dvom simultánnym samovražedným atentátom v Ankare sa zatiaľ nikto nepriznal. Turecká vláda i vyšetrovatelia za hlavného podozrivého zo spáchania sobotňajšieho atentátu považujú extrémistickú organizáciu Islamský štát, ktorá momentálne ovláda veľké územia v susednej Sýrii a Iraku.

Erdogan chce odhaliť možné pochybenia

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pripustil možné pochybenia. bezpečnostných zložiek. Podľa jeho slov počas návštevy najvyššieho fínskeho predstaviteľa Sauliho Niinistöa v Ankare bezpochyby došlo k pochybeniu v istej chvíli, avšak jeho význam bude jasný až po skončení vyšetrovania.

Poznatky tajných služieb naznačujú, že korene útokov sú v Sýrii, uviedol turecký prezident, ktorý inicioval preskúmanie práce tureckých úradov a poveril ním tzv. Štátnu kontrolnú radu. Erdogan odmietol opozičné hlasy volajúce po demisii ministrov vnútra a spravodlivosti a poznamenal, že rezignácie nie sú riešením. „Vedieme štát a sme tiež iba ľudia. Každý z nás môže urobiť chybu,“ dodal.

Turecko, protest
Foto: SITA/AP
Turecko, protest
Foto: SITA/AP
Turecko, protest
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Recep Tayyip ErdoganTayyip Erdogan