Europoslanca Jobbiku zbavili imunity, mal špehovať pre Rusko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jobbik
Foto: SITA/AP Tamas Kovacs

BUDAPEŠŤ/ŠTRASBURG 14. októbra (WebNoviny.sk) – Poslanci Európskeho parlamentu v stredu v Štrasburgu schválili návrh na zbavenie imunity maďarského poslanca Bélu Kovácsa z ultrapravicovej strany Jobbik, informovala agentúra MTI.

Kovács čelí podozreniu zo špionáže. Podozrievajú ho z toho, že sa pravidelne a v tajnosti stretával s ruskými diplomatmi v Bruseli a že každý mesiac navštevoval Moskvu. Poslanec všetky obvinenia popiera a tvrdí, že stretnutia s diplomatmi boli súčasťou jeho práce.

O zbavení imunity hlasovali poslanci EP zdvihnutím ruky, poznamenáva MTI. Výbor pre právne veci EP v pondelok po mesiacoch preverovania rozhodol, že plénu EP navrhne pozastavenie poslaneckej imunity Kovácsa, nie však pozastavenie štatútu poslanca, bez ktorého by ho maďarské orgány zadržali.

Maďarský generálny prokurátor Péter Polt v roku 2014 požiadal predsedu EP Martina Schulza, aby zbavil Kovácsa poslaneckej imunity pre podozrenie, že tento člen Jobbiku vykonával špionáž v inštitúciách EÚ v prospech Ruskej federácie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Európsky parlamentJobbik Hnutie za lepšie Maďarsko