Kiska otvoril konferenciu v Berlíne, startupy sú prioritou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Andrej Kiska
Prezident SR Andrej Kiska (uprostred vľavo) počas pracovnej cesty v nemeckom Berlíne v sprievode delegácie zo slovenského podnikateľského, akademického a vládneho prostredia. Bratislava, 15. október 2015. Foto: SITA//Kancelária prezidenta SR

BRATISLAVA 15. októbra (WebNoviny.sk) – Na Slovensku je veľký potenciál pre investície vo výskume a vývoji, nemecké spoločnosti ho využívajú, ale mohli by ho využívať ešte výraznejšie. S týmto posolstvom navštívil vo štvrtok prezident Andrej Kiska v sprievode delegácie zo slovenského podnikateľského, akademického a vládneho prostredia Berlín.

„Podpora startupov a inovatívnej ekonomiky Slovenska je jednou z mojich základných priorít. Mojím cieľom je prezentovať Slovensko ako dynamickú krajinu nielen potenciálnym investorom,“ uviedla hlava štátu.

Novým heslom Slovenska by malo byť „from iron to silicon“

Slovenský prezident v Berlíne otvoril konferenciu Growth Company Forum, ktorá je miestom na výmenu skúseností s financovaním podnikov vo fáze rastu a ideálnou platformou pre nadväzovanie kontaktov. V príhovore hlava štátu vyjadril podporu priamym aj nepriamym nástrojom posilnenia startupového ekosystému na Slovensku.

„Pred rokom, keď som bol v USA na podobnej ceste ako dnes v Berlíne, som navrhol, že novým heslom Slovenska by sa malo stať „from iron to silicon“. Som rád, že už nejaký čas pracujeme na tom, aby sme dostali startupy a mladé inovatívne firmy tam, kam patria – do centra našej pozornosti v snahe zlepšiť tvorbu pracovných miest a konkurencieschopnosť Slovenska,“ vysvetlil Kiska.

Prezident opísal, čo sa už na Slovensku podarilo dosiahnuť, čo je cieľom a v čom je pre nás Nemecko inšpiráciou. „Ak je našou ambíciou byť inovatívnou ekonomikou, sú pre nás kriticky dôležité aj inovatívne vládnutie, inovatívne pravidlá a inovatívne vedenie spoločnosti.“ Bez dobrých reforiem si najlepších lídrov neudržíme, povedal prezident, a zdôraznil potrebu slobodného a dôveryhodného prostredia, v ktorom sa podnikatelia neboja riskovať.

Prezident ešte navštívi nemocnicu

Na pôde spolkového ministerstva hospodárstva a energetiky sa Andrej Kiska zúčastnil na prezentácii konceptu Industrie 4.0, ktorého podstatou je prechod k digitalizácii a elektronickej previazanosti procesov pri výrobe a poskytovaní služieb.

Navštívil tiež Adlershof, ktorý je jedným z najväčších technologických parkov sveta. Rozprával sa s konateľom správcovskej spoločnosti Wista-management. Podvečer má prezident na programe návštevu nemocnice Charité a jej pediatrického oddelenia so špecializáciou na onkológiu a hematológiu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej Kiska