Slovensko víta akčný plán medzi Európskou úniou a Tureckom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Európska únia
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRUSEL 16. októbra (WebNoviny.sk) – Lídri členských krajín Európskej únie na svojom štvrtkovom zasadnutí schválili spoločný akčný plán medzi Európskou úniou a Tureckom. Slovensko túto dohodu víta, keďže v Turecku je približne 2,5 milióna utečencov a je v našom záujme, aby cez Turecko prestali do Európy prichádzať migranti. Po skončení summitu v Bruseli o tom informoval slovenský premiér Robert Fico.

Ten summit popísal ako návrat do tvrdej reality. „Dnešné rozhodovanie na summite potvrdilo, že migračná kríza je neuveriteľne hlboká. Môžeme povedať, že sa prehlbuje,“ povedal Fico. Dôkazom podľa neho je, že len cez Grécko denne prichádza do Európy sedem až desať tisíc ľudí a nemecká kancelárka Angela Merkelová konštatovala, že Nemecko denne prijíma sedem tisíc utečencov.

Na pomoc Turecko by mohlo ísť 500 miliónov eur

Vzťah Únie a Turecka na summite podľa Fica rezonoval. Slovensko podľa premiéra už dlhší čas zvýrazňovalo potrebu hovoriť s krajinami, kde sú najväčšie utečenecké tábory. Fico spoločný akčný plán víta, „pretože tieto dve strany sa dohodli, že budú spoločne zdieľať náklady a úsilie, aby sme čo možno najviac ľudí zadržali, aby nešli do EÚ,“ povedal Fico o akčnom

Európa by mala Turecku pomôcť finančne, ale aj materiálne či technicky. „Táto pomoc má byť určená najmä na vybudovanie takej infraštruktúry na území Turecka, ktorá bude dostatočná na to, aby sa ľudia v Turecku cítili bezpečne a súčasne bola zachovaná aj určená kvalita života,“ objasnil premiér s tým, že okrem infraštruktúry potrebujú utečenci aj školy či zdravotnú starostlivosť. Na pomoc Turecko by mohlo ísť 500 miliónov, ktoré na to vyčlenila Európska komisia.

Liberalizácia vízového režimu

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

„Pokiaľ ide o Turecko, musíme vychádzať z toho, že sú krátko pred voľbami,“ zdôraznil šéf slovenskej exekutívy. Preto sú tu legitímne politické očakávania, pokiaľ ide o akési oživenie negociácií medzi Tureckom a EÚ, ozrejmil Fico.

„Použil sa na to taký špeciálny výraz, že dať do toho novú energiu,“ uviedol. Takisto sa hovorilo aj o liberalizácii vízového režimu. To, že Turecko žiada liberalizáciu vízového režimu a posun v rokovaniach o vstupe do EÚ, nie je podľa Fica nič nezvyčajné. „Ak EÚ niečo chce od Turecka, je normálne, že Turecko chce niečo od EÚ. Je to bežná politická dohoda,“ povedal.

Fico na tlačovej konferencii pripomenul aj dohodu krajín Visegrádskej štvorky pomôcť Maďarsku s ochranou vonkajšej schengenskej hranice so Srbskom. Slovensko aj Česko pošle 50 policajtov, poľská premiérka prisľúbila 60 – 70 príslušníkov policajného zboru a zároveň každá z týchto krajín poskytne aj technickú pomoc. Zároveň Fico tento typ pomoci s ochranou schengenskej hranice ponúkol aj napríklad Grécku a Taliansku na bilaterálnej báze. „Snažili sme sa predstaviť toto ako niečo, čo by mohlo fungovať v Grécku alebo Taliansku a opätovne som ponúkol pomoc na bilaterálnej báze v týchto krajinách za Slovensko,“ zdôraznil s tým, že počas summitu kládli veľký dôraz na ochranu schengenu.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela MerkelováRobert Fico