Cíger nechápe sobotňajší výbuch, nedeľňajší triumf mu chutil

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slovenskí hokejisti prehrali s Nemcami, žiaril Pielmeier
Útočník Slovenska Patrik Lušňák v súboji s Nemcom Kaiom Hospeltom počas sobotňajšieho zápasu na Nemeckom pohári, v ktorom domáci hokejisti zdolali slovenskú hokejovú reprezentáciu 2:1. Mníchov, 8. novembra 2014. Foto: SITA/Rainer Gmach

AUGSBURG 8. novembra (WebNoviny.sk) – Slovenská hokejová reprezentácia síce obsadila na novembrovom medzištátnom turnaji o Nemecký pohár 2015 v bavorskom Augsburgu posledné štvrté miesto, no tréner Zdeno Cíger bol s výnimkou sobotňajšieho vystúpenia jeho zverencov proti domácemu výberu spokojný s predvedenou hrou. Aj v ďalších dvoch dueloch by bolo možné nájsť nedostatky, tie si hlavný kouč plne uvedomuje.

„Musíme ísť pomaly a skromne. Hráčov si najmä musíme vyskúšať. Sú to mladší aj starší chlapci. Z tohto kádra si musíme budovať silný tím do budúcnosti. Viacero hráčov ma v Nemecku prekvapilo. Stále sa mi však v mysli vracia duel proti Nemcom, to bola katastrofa. Smrdelo to debaklom a nezávidel som nikomu, kto sa na to pozeral,“ znelo prvé hodnotenie Cígera po skončení podujatia. Tím SR v Bavorsku prehral s mužstvom USA 0:1, Nemcom podľahol 2:4 a Švajčiarov zdolal 4:0.

Hlavný tréner reprezentácie SR si na premiérový triumf musel počkať až do nedele, napokon však v súboji proti Švajčiarom okúsil, ako chutí víťazstvo pri národnom mužstve. „Chutí perfektne. Páčilo sa mi najmä to, že po pokazenom až katastrofálnom sobotňajšom zápase sme sa ‚vrátili‘ a chalani ukázali svoju pravú tvár. Sám som si nevedel vysvetliť, čo sa vlastne proti Nemecku stalo. Bol to výpadok, ktorý nikto z nás nečakal. V prvom zápase, aj keď sme prehrali 0:1, sme mali dobrý herný prejav a veľmi veľa šancí, ktoré sme nervozitou nepremieňali. Na duel proti Nemecku chceme zabudnúť, v nedeľu sme podali veľmi kolektívny a disciplinovaný výkon, chlapci si plnili určené povinnosti a boli aj efektívni v koncovke,“ pokračoval Cíger.

Samostatnou kapitolou účinkovania slovenskej reprezentácie v Augsburgu bol spomenutý zbabraný duel proti Nemcom. “ V tom súboji sklamali všetci hráči, bol to veľký výpadok zodpovednosti a disciplíny. To bol z našej strany akoby hokej na rybníku či na výlete. Reprezentácia nemôže odohrať taký zápas. Ak by chalani bojovali, padali na ‚hubu‘ a dostali by sme góly, nič by som nepovedal. Ale tie chyby… Každý si robil, čo chcel. Žiadny z nich mi to nevedel vysvetliť. Bol to taký divný deň. Verím, že sa to už nestane,“ pokračoval 46-ročný rodák z Martina. Veľmi spokojný bol z nedeľňajšieho vystúpenia. „Bez disciplíny sa nedá hrať a v nedeľu proti Švajčiarom to bolo zjavné. Chlapci si plnili povinnosti, zastupovali jeden druhého a pomáhali si. Ak niekto urobil chybu, vždy ho pred bránkou niekto zastúpil. Obaja brankári chytali veľmi dobre. Zhodnotil by som to pozitívne. Som spokojný s prejavom. Nie som alibista, ale aj v piatok sme mali veľa šancí, no góly nám tam nepadli,“ doplnil.

Pred Nemeckým pohárom mal nový kouč pri slovenskom reprezentačnom výbere sťaženú situáciu. K dispozícii totiž nemal viacero adeptov, ktorí figurujú v skupine bojkotujúcich hráčov vzhľadom na súčasný stav v slovenskom hokejovom hnutí. „Po prvom stretnutí na turnaji sme mali dosť ohlasov. V dnešnej situácii s bojkotom, ako sme skladali tento tím, hodnotil by som to pozitívne. Našli sme chalanov, ktorí chcú reprezentovať, podávali slušné výkony. Na prípravu sme mali dva dni, stále máme nedostatky,“ myslí si Zdeno Cíger.

Okrem brankárskej dvojice z klubov najvyššej slovenskej hokejovej súťaže hlavný kormidelník výberu SR pochválil za celý turnaj aj mladého útočníka Martina Réwaya. „Musím ho vyzdvihnúť. Nebol s ním žiadny problém a po hokejovej stránke vyniká. Je radosť sa na to pozerať. Vie niečo utvoriť a je ctižiadostivý. Je to dobrý hokejista,“ dodal Cíger.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Zdeno Cíger
Firmy a inštitúcie Slovenská hokejová reprezentácia