Obrazom: Slováci zdolali Švajčiarov, hrdinom je Ďuriš

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Futbal
. Foto: SITA/AP

TRNAVA 13. novembra (WebNoviny.sk) – Slovenskí futbaloví reprezentanti zvíťazili napokon tesne 3:2 nad národným tímom Švajčiarska v piatkovom večernom domácom medzištátnom prípravnom stretnutí. Vo svojom premiérovom vystúpení v trnavskej City Arene viedlo A-mužstvo SR už 3:0 po dvoch góloch Michala Ďuriša a jednom Róberta Maka. Útočník českej Viktorie Plzeň Ďuriš si otvoril strelecký účet v najcennejšom drese.

Švajčiari sa však vzchopili a dvoma zásahmi zdramatizovali vývoj zápasu, ktorý vyvrcholil zbytočne nervóznym záverom. Slováci si v treťom vzájomnom súboji so Švajčiarmi pripísali druhý úspešný výsledok. Derniéru v tomto kalendárnom roku absolvujú zverenci Jána Kozáka v utorok 17. novembra v Žiline proti Islanďanom.

Obrazom: Slovenskí futbaloví reprezentanti zdolali Švajčiarov

Výsledok – piatok:
Slovensko – Švajčiarsko 3:2 (1:0) – hralo sa v Trnave

Góly: 39. a 49. M. Ďuriš, 55. Mak – 63. Derdiyok, 67. Drmič, ŽK: 90.+ M. Ďuriš, 90.+ Škrtel – 79. Seferovič, 90.+ Drmič, rozhodovali: Miroslav Zelinka – Ondřej Pelikán, Jan Paták (všetci ČR), 17 582 divákov

Zostavy:

Slovensko: J. Mucha – Gyömbér (74. E. Sabo), Škrtel, J. Ďurica, Hubočan – Kucka (74. Pečovský), Hrošovský (86. Greguš) – Mak (74. Šesták), Hamšík (87. Duda), Weiss (74. Jakubko) – M. Ďuriš

Švajčiarsko: Bürki – Lichtsteiner (59. M. Lang), Schär, Djourou, Moubandjé – Gélson Fernandes (59. Behrami), Gökhan Inler (75. Zuffi), Kasami (59. Drmič) – Xherdan Shaqiri, Derdiyok (75. Seferovič), Stocker (59. Mehmedi)

I. polčas

Prvý pokus vyslal v 3. min hosťujúci krídelník Shaqiri. V 11. min Hamšík elegantne vysunul Maka do pokutového územia súpera, ale švajčiarska defenzíva mu zabránila v zakončení. O jedenásť minút neskôr sa ďalekonosnou strelou nad slovenskú bránku prezentoval Lichtsteiner. V 27. min Hamšík opäť preukázal svoj prehľad na ihrisku, v akcii po ňom pokračovali Mak s Weissom, na jej konci bol nepresný Kuckov pokus.

O chvíľu ponúkol pekný futbalový moment Shaqiri – technicky ľavačkou natiahol Muchu. S blížiacim sa záverom úvodného dejstva Slováci pritlačili Švajčiarov, problémy zadnému radu hostí narobil najmä Mak. Z jeho aktivity ťažil Gyömbér, ktorého strelu však „helvéti” zblokovali. V 39. min sa premiérového gólu v najcennejšom drese dočkal Ďuriš. Po rohovom kope vrátil loptu do ohňa Škrtel a útočník plzenskej Viktorie ju hlavičkou „upratal” do siete. O tri minúty neskôr mohol vyrovnať Schär, no Mucha mu to bravúrne znemožnil.

II. polčas

Krátko po zmene strán pridal svoj druhý zásah v stretnutí Ďuriš, keď zužitkoval center Weissa z ľavej strany. Už na 3:0 zvýšil v 55. min Mak: Ďuriš efektne posunul vpred Hrošovského, ten potiahol loptu až do šestnástky a prihral Hamšíkovi. Jeho ponuku Ďuriš ešte nevyužil, ale dostala sa k Makovi, ktorý skóroval do odkrytej Bürkiho bránky. Tréner Švajčiarska Petkovič následne učinil štyri zmeny v zostave a jeho zverenci sa rozhodli prekaziť slovenskú exhibíciu.

Po viac než hodine hry Derdiyok rybičkou trafil do prázdneho priestoru troch žrdí za Muchom, asistoval mu striedajúci Lang. V 67. min znížil po rohovom kope na rozdiel jediného gólu ďalší novic na trávniku Drmič. Po nebezpečnom strieľanom Shaqiriho centri hrozilo aj vyrovnanie, no Mucha bol pripravený.

V 74. min sa k štvornásobnému striedaniu odhodlal tiež domáci kormidelník Kozák. Záver patril viac strkaniciam než futbalu, Slováci už udržali cenný triumf v dueli dvoch istých účastníkov budúcoročného kontinentálneho šampionátu vo Francúzsku.

Hlasy:

Ján Kozák (tréner Slovenska): „Takto si predstavujem reprezentačné vystúpenie v trnavskej City Arene. Prišiel plný štadión, ktorý videl naše víťazstvo, pekné góly aj emócie. Dopustili sme sa však aj nejakých zaváhaní. Tie súper kalibru Švajčiarska okamžite potrestal. Som rád, že sme zdolali takto kvalitného protivníka v peknom stánku a pred výbornou diváckou kulisou.“

Michal Ďuriš (útočník a autor dvoch gólov Slovenska): „Premiérový zásah si nechám pre seba, druhý môže zostať v Trnave. Podstatné je víťazstvo. Vedeli sme, že Švajčiari majú svoju silu a nevyhneme sa tlaku z ich strany. Škoda dvoch inkasovaných gólov.“

Erik Sabo (v piatok obranca Slovenska): „V klube mám skôr ofenzívnejšie úlohy, v národnom tíme som si teraz vyskúšal post pravého obrancu. Hral som na ňom aj v trnavskom Spartaku, takže s tým nemám problém. Vyše 17-tisíc návštevníkov navodilo fantastickú atmosféru. Ďakujeme im za výsledok. Bolo skvelé opäť si zahrať v Trnave, takto by to malo vyzerať v domovskom stánku reprezentácie.“

Stephan Lichtsteiner (obranca Švajčiarska): „V piatok to bol dobrý zápas. Domáci viedli už 3:0, síce sme dvakrát skórovali, žiaľ, vyrovnať sa nám už nepodarilo. Slovensko v súčasnosti disponuje kvalitným mužstvom s veľkým potenciálom do budúcnosti. Nový štadión je pekný, nesklamala ani atmosféra.“

Ohlasy médií po medzištátnom futbalovom zápase Slovensko – Švajčiarsko:

Tages Anzeiger (Švaj.): „Spočiatku biedne, potom bojovne. Švajčiarski futbalisti prehrali prvý zápas v príprave na ME 2016 na Slovensku 2:3, zaostávali 0:3. Až početné striedania odvrátili debakel.“

Neue Zürcher Zeitung (Švaj.): „Švajčiarsko s dvoma tvárami. Až po 55 nedostatočných minútach a za stavu 0:3 pozmenený výber pridal.“

Watson.ch (Švaj.): „Ťažké nohy, prázdne hlavy. Švajčiarsko až príliš neskoro našlo recept na Slovensko.“

Daily Mail (V. Brit.): „Hostitelia zásluhou Michala Ďuriša a Róberta Maka viedli v 55. min 3:0, ale Švajčiarsko sa gólmi Erena Derdiyoka a Josipa Drmiča postaralo o napätie v záverečných 23 minútach. Hostí delil jeden gól od nepravdepodobnej remízy.“

iSport.cz (ČR): „Hrdina Ďuriš! Dvoma gólmi vystrelil Slovákom výhru nad Švajčiarmi.“

Zaujímavosti a fakty po medzištátnom prípravnom futbalovom stretnutí Slovensko – Švajčiarsko:

* Slovenskí futbaloví reprezentanti absolvovali premiérový zápas v novej City Arene v Trnave a vynovený Štadión Antona Malatinského „pokrstili“ tesným víťazstvom nad Švajčiarskom, ktoré si rovnako ako zverenci trénera Jána Kozáka vybojovalo priamy postup na budúcoročné majstrovstvá Európy do Francúzska.

* Na trnavskom štadióne sa A-tím SR naposledy predstavil 29. marca 2011 tiež v medzištátnom prípravnom zápase: proti Dánsku ťahal za kratší koniec (1:2), jediný gól slovenského mužstva strelil Filip Hološko.

* Futbalisti Slovenska sa na úrovni A-tímov dočkali víťazstva v Trnave po viac ako dvanástich rokoch: 2. apríla 2003 presvedčivo zdolali výber Lichtenštajnska 4:0, vo vtedajšom dueli v rámci kvalifikácie ME 2004 dvakrát skóroval Szilárd Németh, raz sa gólovo presadili Martin Petráš a Ľubomír Reiter.

* Pre Slovensko to bol ôsmy zápas v tomto kalendárnom roku, piaty s víťazným koncom. V prvom vystúpení v roku 2015 si futbalisti SR v rámci kvalifikácie ME 2016 poradili 27. marca s výberom Luxemburska presvedčivo 3:0, následne 31. marca zdolali v medzištátnom prípravnom stretnutí tím Česka 1:0 a 14. júna rovnako na trávniku v Žiline zvíťazili v eliminácii o postup na kontinentálny šampionát nad výberom Macedónska 2:1. Slováci potom v ďalšom dueli kvalifikácie ME 2016 neuspeli na pôde favorizovaných Španielov, úradujúcemu kontinentálnemu šampiónovi 5. septembra v Oviede podľahli 0:2. O tri dni neskôr 8. 9. nasledovala domáca bezgólová remíza s Ukrajinou, potom 9. októbra rovnako v Žiline prekvapujúca prehra s Bieloruskom 0:1 a 12. októbra takisto v eliminácii o účasť na budúcoročných majstrovstvách Európy víťazstvo v Luxemburgu 4:2, ktorým spečatili Slováci historický postup na ME.

* Celková bilancia slovenskej futbalovej reprezentácie v kalendárnom roku 2015 je pozitívna: v doterajších ôsmich vystúpeniach zverenci trénera Jána Kozáka päťkrát zvíťazili, raz remizovali a dvakrát prehrali pri aktívnom skóre 13:8.

* Slovenskí futbaloví reprezentanti odohrali v roku 2015 iba druhý medzištátny prípravný duel (k tomu aj poltucet zápasov v kvalifikácii ME 2016, pozn.), opäť v domácom prostredí a znova s víťazným koncom. Hráči SR zdolali 31. marca v Žiline tradičného rivala z Česka 1:0.

* Reprezentanti SR ťahajú štvorzápasovú víťaznú šnúru v rámci medzištátnych prípravných stretnutí. Pred triumfom v piatok 13. novembra v Trnave nad Švajčiarskom (3:2) uspeli 31. marca v Žiline proti Česku (1:0), vlani 18. novembra zdolali Fínsko (2:1) a 4. septembra 2014 rovnako na žilinskom trávniku si poradili aj s Maltou (1:0). V prípravnom súboji futbalisti Slovenska naposledy prehrali pred takmer 18 mesiacmi: v Petrohrade podľahli 26. mája 2014 domácemu Rusku tesne 0:1.

* Futbalisti Slovenska a Švajčiarska sa stretli tretíkrát vo vzájomnej konfrontácii. Bilancia je priaznivá pre tím SR, ktorý zvíťazil dva razy a pri jedinej prehre je medzi týmito súpermi vyrovnané skóre 4:4. Ani jeden z doterajších súbojov týchto dvoch krajín sa neskončil nerozhodne.

* Útočník Michal Ďuriš sa premiérovo gólovo presadil za A-tím SR. Podarilo sa mu to v 21. vystúpení za seniorskú reprezentáciu. Zaujímavé je, že sa neuspokojil s jedným presným zásahom vo švajčiarskej sieti, ale skóroval až dvakrát.

* Krídelník Róbert Mak dal 5. gól v jeho 23. zápase za A-mužstvo SR.

* Útočník Martin Jakubko si obliekol 40. krát najcennejší dres, strelil v nich deväť gólov.

* V itinerári slovenskej futbalovej reprezentácie figuruje najbližšie stretnutie v utorok 17. novembra 2015 proti Islandu. Tento prípravný duel, ktorý bude pre A-tím SR zároveň zápasovou derniérou v kalendárnom roku 2015, sa uskutoční na trávniku v Žiline. Pod Dubňom pôjde rovnako ako so Švajčiarskom o medzištátny prípravné stretnutie a opäť s krajinou, ktorá si zabezpečila priamy postup na ME 2016 do Francúzska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin JakubkoMartin PetrášMichal ĎurišRóbert MakSzilárd Németh
Firmy a inštitúcie Slovenská futbalová reprezentácia