Sto signatárov žiada Kisku vrátiť protiteroristický balíček

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Kiska
Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 14. decembra (WebNoviny.sk) – Viac ako sto signatárov sa dnes obrátilo na prezidenta SR Andreja Kisku s výzvou, aby vetoval protiteroristický balíček, ktorý parlament schválil minulý týždeň.

„Považujeme za neprijateľné, aby sa o posilňovaní právomocí bezpečnostných zložiek štátu a zásahoch do osobných slobôd rozhodovalo bez zapojenia odbornej aj širšej verejnosti, prostredníctvom skráteného legislatívneho konania a v rámci predvolebnej kampane vládnucej strany,“ uvádzajú vo výzve hlave štátu signatári petície. Schválený rozsah a formy posilnenia bezpečnostných zložiek štátu a zásahy do slobôd a súkromia jednotlivcov hodnotia podpísaní ako nevhodné, neodôvodnené a neprimerané deklarovanému cieľu.

„Vyjadrujeme obavy, že opatrenia obsiahnuté v tzv. protiteroristickom balíčku, môžu byť zneužiteľné aj na také zásahy štátu do slobôd a súkromia občanov, ktoré nemajú s bojom proti terorizmu nič spoločné. Žiadame preto prezidenta SR Andreja Kisku, aby využil svoju ústavnú právomoc a schválený zákon z 9. decembra 2015 nepodpísal a vrátil ho Národnej rade SR s odporúčaním, aby ho pri opätovnom prerokovaní neschválila ako celok,“ uvádza sa v dokumente.

Výzvu podpísali napríklad predseda OKS Ondrej Dostál, sociológ Fedor Gál, poslanci NR SR za SaS Lucia Nicholsonová, Martin Poliačik a Peter Osuský, aktivista a učiteľ Juraj Smatana, psychiater Jozef Hašto, hudobník Marián Jaslovský, riaditeľ Inštitútu pre stredoeurópsku politiku Milan Nič, ochranárka a občianska aktivistka Ľubica Trubíniová, Pavel Sibyla z Nadácie Zastavme korupciu, Ján Orlovský z Nadácie otvorenej spoločnosti či Kálmán Petőcz z Helsinského výboru pre ľudské práva na Slovensku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaLucia NicholsonováMartin PoliačikOndrej DostálPeter Osuský