Pollák vyzýva mesto Košice, aby riešilo problém Mašličkova

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peter pollak
Foto: SITA/Marián Peiger

KOŠICE 7. januára (WebNoviny.sk) – Vládny splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák v sprievode starostu košickej mestskej časti Luník IX Marcela Šaňu dnes navštívil osadu Mašličkovo v súvislosti s úmrtím dvoch detí.

Na Nový rok jedno dieťa, šesťmesačný chlapček, zahynul pri požiari chatrče. Počas prvého tohtoročného víkendu si zrejme tuhé mrazy vyžiadali život štvormesačného chlapčeka. Jeho rodičia zistili, že nežije potom, ako sa v nedeľu dopoludnia zobudili. Pollák vyslovil ľútosť nad oboma tragédiami v osade.

Na brífingu s novinármi Pollák povedal, že v rámci pomoci priniesol pre deti teplé oblečenie a deky. Ako uviedol starosta Marcel Šaňa, mestská časť zo svojho skromného rozpočtu poskytla 900 eur. „Za päťsto eur sme kúpili pre obyvateľov Mašličkova drevo, po dvesto eur sme poskytli dvom rodinám, ktoré postihla tragédia,“ povedal Šaňa.

Pollák uviedol, že mestská časť i mesto mali viaceré možnosti na získanie podpory pre riešenie životných podmienok obyvateľov tejto lokality, no nevyužili ich. Vyzýva vedenie mesta a mestskej časti, aby začali riešiť situáciu na Luníku IX a v rómskej osade Mašličkovo.

„Vyzývam mesto Košice, mestskú časť Košice – Lunik IX a obce, na území ktorých sú rómske komunity, aby neprijímali rozhodnutia, ktorými sa zhoršuje životná úroveň obyvateľov osád a ktoré majú nezvratné následky najmä na deti. Mesto Košice, mestská časť Košice – Lunik IX a ďalšie obce môžu využívať zdroje zo štátneho rozpočtu a štrukturálnych fondov EÚ na rozvojové programy, do realizácie ktorých zapoja obyvateľov rómskych komunít v Košiciach. Trvám na tom, aby sa Rómovia podieľali na zlepšovaní svojich životných podmienok. Ich účasť na spolurozhodovaní a realizovaní opatrení, ktoré im prinesú zmenu v zlepšení životnej úrovne, je nutná,“ uviedol Pollák.

Mesto podľa Polláka nepredkladalo projekty a nevyužilo všetky existujúce možnosti dostatočne. „Nevyužili finančné zdroje na zvyšovanie zamestnanosti a na podporu technológií, v rámci ktorých by sa zamestnali Rómovia. Nepožiadali o finančné zdroje na výstavbu nájomných bytov nižšieho štandardu zo Štátneho fondu rozvoja bývania,“ uviedol Pollák.

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity navrhuje na riešenie situácie na Luníku IX viaceré opatrenia. „Na prekonanie kritického obdobia sme pripravení použiť finančné zdroje z rezervy Dotačnej schémy Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity na zabezpečenie unimobuniek pre obyvateľov Mašličkova, ktoré by boli umiestnené na území Luníka IX. Opätovne navrhujeme presunúť unimobunky z Nižnej Myšle do Košíc, ktoré by dočasne využívala časť obyvateľov, ktorí boli z dôvodu nevyhovujúceho technického stavu obytných budov vysťahovaní bez náhrady na bývanie,“ doplnil Pollák.

Unimobunky pôvodne stáli na Luníku IX, mali však elektrické vykurovanie, čo bolo pre rómske rodiny drahé. Mesto ich po povodni a zosuvoch v roku 2010 poskytlo pre obec Nižná Myšľa a bývali v nich obyvatelia, ktorí museli evakuovať svoje domy.

O vyjadrenie agentúra SITA požiadala aj košický magistrát. Ako uviedla hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová, k uvedenej problematike sa mesto vyjadrí v piatok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Pollák