Platini nebude kandidovať na prezidenta FIFA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Michel Platini, UEFA
Prezident UEFA Michel Platini. Foto: SITA

PARÍŽ 7. januára (WebNoviny.sk) – Francúz Michel Platini nebude kandidovať na post prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Aj naďalej sa bude snažiť zvrátiť rozhodnutie etickej komisie, ktorá mu na 8 rokov zakázala vykonávať akúkoľvek funkcionársku činnosť, ale do voľby naplánovanej na 26. februára to nestihne a jeho kandidatúra tak nie je možná. „Sťahujem kandidatúru, čas hrá proti mne. Nemám rovnakú štartovaciu čiaru s ostatnými kandidátmi, nedostal som šancu férovo si zahrať túto hru. Zbohom, FIFA, nebudem prezidentským kandidátom,“ uviedol Platini v rozhovore pre

Verí, že jeho meno sa očistí pred Športovým arbitrážnym súdom

Funkcionárovi Platinimu zlomila krk kauza týkajúca sa 2 miliónov švajčiarskych frankov (1,35 mil. eur), ktoré dostal od FIFA so súhlasom jej šéfa Blattera za služby poradcu z rokov 1998 až 2002. K transakcii neexistuje žiadna zmluva a navyše sa uskutočnila až 9 rokov po vykonaní práce.

Tento konflikt záujmov spôsobil bývalému skvelému futbalistovi viac problémov, než si spočiatku sám dokázal pripustiť. Údajne protizákonná platba sa vo Švajčiarsku vyšetruje aj ako trestný čin. Platini verí, že jeho meno sa očistí pred Športovým arbitrážnym súdom. Šesťdesiatročný Francúz však musí v tomto smere počkať najskôr na výsledok odvolacieho konania FIFA.

„V poslednom období som strávil viac času v rôznych vyšetrovacích miestnostiach ako na futbalových štadiónoch, kde by som mohol preberať herné systémy či iné novinky. Snažím sa zostať nad vecou, ale táto nespravodlivosť vzbudzuje vo mne revoltu a rozhodne budem bojovať za svoje práva,“ vyhlásil Platini, kapitán francúzskych majstrov Európy z roku 1984.

Zároveň tvrdí, že načasovanie jeho naťahovačiek so súdmi krátko pred prezidentskými voľbami FIFA nie je náhodné. „Veci sa sypú na moju hlavu, a pritom som neurobil nič zlé. Snažím sa pochopiť, čo sa deje, zrejme existuje silná vôľa niekoho zabrániť mi v kandidatúre. Podarilo sa mu to,“ uviedol Platini.

Na pomyselnom funkcionárskom rebríčku doteraz len stúpal

Stiahnutie sa z boja o post prezidenta FIFA je zrejme jeho konečnou v riadení vrcholnej futbalovej politiky. Na pomyselnom funkcionárskom rebríčku Platini doteraz len stúpal. V roku 1998 bol jedným zo šéfov organizačného výboru majstrovstiev sveta vo Francúzsku, v roku 2007 zdolal Lennarta Johanssona v kandidátskom procese o post prezidenta UEFA.

Keď sa v dôsledku najväčšej krízy v histórii FIFA vyplývajúcej zo zatknutia viacerých vrcholných predstaviteľov tejto najväčšej futbalovej organizácie Sepp Blatter vzdal ďalšieho prezidentovania, Platini bol považovaný za jeho logického nástupcu. Vo svojej ponuke sľuboval obnovenie dôstojnosti na vrchných poschodiach FIFA a jej svetlú budúcnosť. Zároveň však nikdy nepovedal, že sa úplne dištancuje od Blattera, lebo mal veľa dôvodov zostať jeho stúpencom.

Vo štvrtok etická komisia FIFA formálne otvorila aj prípad bývalého generálneho sekretára FIFA Jéroma Valckeho, ktorý čelí 9-ročnému trestu zákazu funkcionárskej činnosti vo futbale. Je obvinený z viacnásobného porušenia etického kódexu v čase, keď bol prvým poradcom Blattera. Údajne preberal finančné dary nad rámec pravidiel a v jeho prípade sa spomína aj konflikt záujmov. Svoju prácu pre FIFA nemôže vykonávať už od septembra minulého roku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Michel PlatiniSepp Blatter