Americkú cvičnú raketu poslali z Európy omylom na Kubu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Raketa
Foto: Ilustračné foto SITA, AP

Washington 8. januára (WebNoviny.sk) – Jedna z nefunkčných rakiet, ktorú Spojené štáty poslali do Európy na cvičné účely, skončila omylom na Kube, čo vyvoláva obavy z možného sprístupnenia použitých technológií niektorým protivníkom Washingtonu, ako je Rusko či Severná Kórea. Denník Wall Street Journal (WSJ) o tom vo štvrtok informoval s odvolaním sa na nemenované osoby oboznámené s danou záležitosťou.

Podľa údajov, ktoré prevzali svetové agentúry, sa dostala v roku 2014 na Kubu americká laserovo navádzaná raketa vzduch-zem typu Hellfire, odpaľovaná obvykle z bojového vrtuľníka alebo bezposádkového lietadla. Verzia odoslaná do Európy na cvičenia neobsahovala žiadnu výbušninu.

Pravdivosť správy z WSJ potvrdil agentúre AP americký predstaviteľ požadujúci anonymitu, podľa ktorého danú zbraň poslal jej výrobca – spoločnosť Lockheed Martin – na nekonkretizované cvičenia NATO, nakoniec sa však objavila na Kube, za čo pripisuje zodpovednosť subjektom zabezpečujúcim dopravu.

Washington sa teraz v spolupráci so spoločnosťou Lockheed Martin údajne snaží túto raketu získať naspäť. Zdroje WSJ uvádzajú, že nefunkčnú verziu rakety Hellfire využili najskôr v Španielsku, na čo ešte zamierila do Nemecka a Francúzska. Z parížskeho Letiska Charla de Gaulla sa mala vrátiť na Floridu, namiesto toho ju však naložili do lietadla Air France smerujúceho do kubánskej Havany.

Podľa WSJ americké orgány preverujú taktiež možnosť, že odoslanie rakety na Kubu nebolo úmyselným aktom špionáže.

Spojené štáty a Kuba v júli 2015 obnovili vzájomné diplomatické vzťahy po 50 rokoch nepriateľstva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia