Ples v opere otvorí Paul Young, témou programu bude 'sen'

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Paul Young
Spevák a hviezda dobročinného 16. Plesu v opere Paul Young počas tlačovej besedy po príchode do Bratislavy. Bratislava, 8. január 2016. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 9. januára (WebNoviny.sk) – Dobročinný Ples v opere 2016 otvorí v sobotu úderom na gong anglický hudobník Paul Young, ktorý vyše 300 párov hostí poteší svojimi najväčšími hitmi. Moderátorkou prestížneho podujatia, ktorého cieľom je okrem zábavy pomôcť rodinám s chorými deťmi, bude tento rok Vera Wisterová.

Obrazom: 15. ročník Plesu v opere

Britský spevák Paul Young pricestoval na Slovensko už druhýkrát, tentoraz sa mu však v Bratislave páčilo najmä chladnejšie počasie, keďže v Anglicku je podľa jeho slov momentálne „netypicky teplo“. Umelec, ktorý už o pár dní oslávi okrúhlych 60 rokov, sa teší na vystúpenie v historickej budove SND, ktorú si však v piatok pred plesom stihol obzrieť iba zvonku. „Je celkom jedinečné vystupovať v takej krásnej budove,“ povedal Paul Young pre agentúru SITA.

Anglický spevák prezradil, prečo sa rozhodol prísť

Anglickému spevákovi je na slovenskom Plese v opere blízky najmä jeho dobročinný rozmer. Počas celej svojej kariéry podporoval rozličné charity a už od 80. rokov spolupracuje s organizáciou Children with Cancer.

V roku 1984 bol dokonca členom legendárnej skupiny Band Aid, v ktorej sa niekoľko najväčších hudobných hviezd tej doby spojilo pod vedením Boba Geldofa. Z ich spolupráce vznikol jeden z najväčších vianočných hitov „Do They Know It’s Christmas“, ktorý má dodnes významné miesto v rebríčkoch vianočných skladieb.

Paulovi Youngovi bol dobročinný zámer Plesu v opere 2016 blízky najmä preto, že sa organizátori rozhodli pomôcť práve rodinám chorých detí. „Je to dôvod, prečo som tento rok prišiel, keďže tu ide o charitu pre deti,“ povedal Young na tlačovej konferencii. Detským charitám sa venoval už pred narodením svojich detí, keď sa však stal otcom, podľa vlastných slov mu bola pomoc deťom ešte oveľa bližšia.

Legendárny anglický spevák venoval rodinám, ktorým na Slovensku pomáhajú Centrá včasnej intervencie, aj špeciálne želanie, ktoré napísal na tabuľu prianí medzi želania známych slovenských osobností. Pri jeho podpise sa ocitlo prianie: „Save the children + their families,“ teda „Zachráňte deti + ich rodiny“.

Program sa tento rok zameria na netradičné hudobné spojenia

Dobročinný 16. Ples v opere venuje celý výťažok od hostí nadácii SOCIA na zriadenie a prevádzku štvrtého Centra včasnej intervencie na Slovensku. Centrum, ktoré pomáha rodinám s deťmi s poruchami vývinu, pribudne v Banskej Bystrici. Na prípravy tohtoročného Plesu v opere dohliada režisérka Jana Burkiewicz. Témou slávnostného programu 16. ročníka spoločenského podujatia, ktoré priláka množstvo slovenských osobností z oblasti kultúry, športu, obchodu či politiky, bude „sen“, architektom a scénografom plesu bude Miloš Pietor.

Moderátorku Plesu v opere 2016 oblečie slovenský návrhár Marcel Holubec W. Program podujatia sa tento rok zameria na netradičné hudobné spojenia. V historickej budove SND po prvýkrát pred publikom vystúpi zostava v zložení Janko Lehotský, Oskar Rózsa, Eugen Vizváry, František Griglák a Martin Valihora, ktorí oživia hudbu legendárnej hudobnej skupiny Modus a prvýkrát odohrajú koncert so speváčkou Katkou Knechtovou. Nasledovať bude vystúpenie Jany Kirschner, na ktorom bude hosťovať najznámejší domáci jazzový spevák Peter Lipa. Okrem nich na 16. Plese v opere vystúpia i Dan Bárta, Ondřej Brzobohatý, Cigánski diabli či orchester Boom ! Band.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dan BártaMartin ValihoraOndřej BrzobohatýOskar RózsaPeter Lipa