Jobbik navrhne zriadiť v Maďarsku dobrovoľnícke vojsko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jobbik
Foto: SITA/AP

Budapešť 11. januára (WebNoviny.sk) – Maďarská opozičná ultrapravicová strana Jobbik predloží v nadchádzajúcich dňoch parlamentu návrh uznesenia o zriadení vojska zloženého z dobrovoľníkov. Podpredseda Jobbiku Elöd Novák to oznámil na nedeľňajšej tlačovej konferencii v Budapešti, uviedla agentúra MTI.

V maďarskej ústave sa podľa Nováka uvádza, že každý občan Maďarska je povinný chrániť svoju vlasť; štát ale za týmto účelom nezabezpečuje ani základný výcvik pre tých, ktorí by sa ho dobrovoľne zúčastnili. Novák podotkol, že v terajšom systéme je síce možné prihlásiť sa do zálohy, čo je však podmienené povinnou polročnou vojenskou službou každé tri roky.

„To je z rodinného, alebo aj zamestnávateľského hľadiska mimoriadne náročná podmienka, ktorá odrádza desaťtisíce ľudí od toho, aby sa do zálohy prihlásili. Títo ľudia by inak základný výcvik radi absolvovali,“ zdôraznil podpredseda.

Návrh Jobbiku ráta s tým, že sa na základnom vojenskom výcviku budú zúčastňovať občania vo veku od 18 do 65 rokov. Tieto zálohy by mali byť povolané do služby v prípade potreby odstraňovania následkov katastrof alebo ochrany štátnych hraníc. Dobrovoľníkov by nemohli nasadiť na misie v zahraničí. Povinná vojenská služba v Maďarsku bola zrušená v roku 2004.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Jobbik Hnutie za lepšie Maďarsko