Vypátrali dva byty a dom, ktoré slúžili útočníkom z Paríža

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Belgická polícia
Foto: SITA/ AP

Brusel 13. januára (WebNoviny.sk) – Belgická polícia vypátrala dva byty a dom, ktoré si v Belgicku prenajali páchatelia atentátov z 13. novembra 2015 v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis. Informovala o tom dnes v Bruseli prostredníctvom komuniké belgická federálna prokuratúra.

V spomínaných lokalitách zrejme pripravovali tieto atentáty, ktoré si vyžiadali 130 obetí na životoch a 350 zranených. Ide o byt v bruselskej štvrti Schaerbeek, ďalší byt v meste Charleroi na juhu Belgicka a dom v Auvelais v oblasti mesta Namur. Páchatelia parížskych útokov si ich prenajali na falošné mená Fernando Castillo, Ibrahim Maaroufi a Soufiane Kayal.

Obrazom: Teroristický útok v Paríži

Byt v Schaerbeeku bol prenajatý 1. septembra 2015 na jeden rok. Pri bytovej prehliadke, ktorá sa uskutočnila 10. decembra, sa v byte našiel materiál určený na prípravu výbušných zariadení, laboratórna váha, opasky, ako aj rukou kreslená schéma človeka so širokým opaskom. V tomto byte sa našli aj biologické stopy podozrivého na úteku Salaha Abdeslama a atentátnika Bilala Hadfiho, ktorý 13. novembra odpálil na sebe pri štadióne Stade de France na parížskom predmestí Saint-Denis výbušninu. V byte sa nenachádzala žiadna zbraň.

Byt v Charleroi bol prenajatý 3. septembra na rok. Policajti v ňom prehliadku vykonali 9. decembra. Zaistili tam odtlačky prstov Bilala Hadfiho a Abdelhamida Abaaouda, považovaného za strojcu útokov v Paríži. V tomto byte sa nenašli ani zbrane, ani výbušniny. Zmluva na prenájom domu v Auvelais v trvaní jedného roka bola uzavretá 5. októbra na meno Soufiane Kayal. Túto identitu používala jedna z dvoch osôb, ktoré šiel Salah Abdeslam 9. septembra 2015 vyzdvihnúť do Budapešti.

Polícia dom prehľadala 26. novembra. Nenašla tam zbrane ani výbušninu, ale podobne ako v byte v Charleroi sa tam nachádzalo niekoľko matracov. Nájomné aj zálohu vyplatili prenajímatelia majiteľom nehnuteľností v hotovosti. Vyšetrovaním sa okrem toho zistilo, že v blízkosti prenajatého bytu a domu v Charleroi a Auvelais vídali prechádzať a zastavovať auto značky SEAT Leon, ktoré páchatelia neskôr použili počas útokov v Paríži.

Okolo všetkých troch lokalít sa pohybovalo a zastavovalo aj auto značky BMW prenajaté Mohamedom B., šiestym obvineným v Belgicku zo spoluúčasti na príprave parížskych atentátov. V komuniké belgickej prokuratúry sa uvádza, že polícia skúma množstvo vzoriek odobratých v konšpiračných bytoch a dome.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Salah Abdeslam