V okolí Pardubíc našli strieborné mince z 10. storočia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Strieborné mince
Foto: ilustračné, SITA/AP

Praha 13. januára (WebNoviny.sk) – Za poklad storočia označujú odborníci v Česku 400 strieborných českých denárov z 10. storočia a ďalších 300 ich zlomkov, ktoré v hlinenom hrnci objavil v novembri 2015 v okolí Pardubíc náhodný nálezca.

Ten sa môže tešiť na odmenu vo výške až dvoch miliónov českých korún. Informácie priniesli denník Právo a internetový server Novinky.cz.

Strieborné denáre z obdobia vlády kniežaťa Boleslava II. Pobožného z rodu Přemyslovcov patrili medzi najhodnotnejšie európske platidlá.

Poklad, ktorý utajovanom mieste prečkal viac ako 1000 rokov, prejde do majetku Východočeského múzea v Pardubiciach. Riaditeľ tejto inštitúcie Tomáš Libánek sa netajil tým, že ráta s veľkou pozornosťou odbornej verejnosti, a to nielen z ČR, ale aj zo zahraničia. Poklad bude prezentovaný v novej expozícii pravdepodobne v septembri 2016.

Vedenie Východočeského múzea tají nielen lokalitu, v ktorej sa poklad našiel, ale aj okolnosti, ktoré viedli k nálezu mincí, či totožnosť nálezcu. Súčasne priznáva, že ide o poklad nevyčísliteľnej hodnoty.

Jedinými prezradenými podrobnosťami je to, že sa poklad našiel na voľnom priestranstve, a to nie pri stavebných prácach, ani vďaka hľadačom pokladov vybavených detektorom či archeologickému výskumu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia