Csicsai: Živnostníci sa stali dojnými kravami Roberta Fica

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Csicsai
Poslanec Mosta-Híd Gabriel Csicsai počas skladania poslaneckého sľubu. Foto: archívne, SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 17. januára (WebNoviny.sk) – Kým obyvatelia Slovenska väčšinou vstupujú do nového roku s radostnými očakávaniami, pre živnostníkov to podľa poslanca za Most-Híd Gabriela Csicsaia neplatí. „Ani rok 2016 sa pre živnostníkov nejaví ako priaznivý. Minimálne odvody živnostníkov do zdravotnej poisťovne stúpnu v tomto roku o 27,12 eur a do sociálnej poisťovne o 67,56 eur. Od roku 2010 minimálne odvody živnostníkov stúpli o 43 percent,“ upozorňuje Csicsai.

Opozičný poslanec uviedol, že kým odvodové zaťaženie pre živnostníkov stúpa, kvalita štátom poskytovaných služieb sa v rovnakom období zlepšila len minimálne. „Živnostníci stále musia zápasiť s neraz nezmyselnou byrokraciou, ktorá niekedy hraničí so šikanovaním zo strany štátnych úradov. Živnostníci pri svojom podnikaní riskujú svoj majetok, tvrdo pracujú na získaní priazne zákazníkov a modlia sa, aby odberatelia platili faktúry na čas. Popri všetkom musia neustále sledovať zmeny v zákonoch, keďže štátne úrady čakajú aj na tú najmenšiu chybu. A ak sa živnostníkovi náhodou finančne nedarí, zo strany štátu ho čakajú pokuty a exekučné vyhrážky,“ pripomína Csicsai.

Živnostníci, ktorí sú podľa poslanca Mosta-Híd základom slovenskej ekonomiky, pričom vytvárajú veľkú časť HDP a významne sa podieľajú aj na zamestnanosti, predstavujú pre vládu Smeru-SD iba dobrý zdroj príjmov do štátneho rozpočtu. „Človek by čakal, že štát bude venovať živnostníkom zvýšenú pozornosť a bude sa im snažiť uľahčiť podnikanie všade tam, kde to je, čo i len trochu možné. Opak je však pravdou, pretože štátostrana ich vníma skôr ako dojnú kravu na zvýšenie príjmov štátnej kasy. Výhody a daňové úľavy sú pripravené iba pre veľkých zahraničných investorov, nie pre slovenských živnostníkov,“ konštatuje Csicsai.

Ako príklad uvádza spoločnosť Jaguar Land Rover, pre ktorú bol podľa jeho slov premiér Robert Fico ochotný zniesť aj modré z neba, živnostníkom ale ostávajú iba oči pre plač a zvýšené daňovo-odvodové zaťaženie. „Živnostníci na Slovensku sú čoraz viac vyčerpaní. Mnohí už nevládzu a svoje živnosti pozastavujú, ak nie rovno rušia. Tento nepriaznivý trend výstižne charakterizuje aj fakt, že počet živností klesol na najnižšiu úroveň za posledných sedem rokov. Z týchto čísel musí byť každému jasné, že Slovensko riadené Smerom nie je dobrým miestom na podnikanie,“ poznamenal.

Slovensko podľa Csicsaia potrebuje vládu, ktorá chápe problémy malých živnostníkov. „Vládu, ktorá zjednoduší podnikanie na Slovensku. Vládu, ktorá zníži daňovo-odvodové bremeno živnostníkov. Vládu, ktorá podporuje nielen nadnárodné korporácie, ale predovšetkým domácich drobných podnikateľov. Som presvedčený, že Most-Híd dokáže spolu s partnermi takúto vládu zostaviť. Máme na to, aby sme urobili zo Slovenska miesto, kde sa dobre podniká, miesto, kde sa podnikať oplatí,“ uzavrel opozičný poslanec.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Gabriel CsicsaiRobert Fico
Firmy a inštitúcie Most-HídSMER-SD