Besnenie v Sýrii: Dáiš zmasakroval a uniesol stovky ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Islamský štát
Bojovníci Islamského štátu. Foto: SITA, AP

Bejrút 17. januára (WebNoviny.sk) – Približne 300 ľudí zmasakrovali extrémisti z džihádistickej skupiny Dáiš (tzv. Islamského štátu) vo východosýrskom meste Dajr az-Zaur. Oznámila to dnes sýrska vláda, ktorú citovala agentúra AP.

Väčšina vrážd sa odohrala v sobotu, pričom medzi obeťami sú najmä starší ľudia, ženy a deti, uviedla agentúra SANA. Opoziční aktivisti tvrdia, že mnohé z obetí tvoria sýrski vojaci, provládni bojovníci a ich rodiny.

Masaker je jedným z najhorších, aké spáchala táto extrémistická teroristická skupina, ktorá má pod kontrolou rozsiahle územia Sýrie a Iraku, pričom v oboch krajinách pripravila o život už tisíce ľudí.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktoré prostredníctvom siete aktivistov dokumentuje všetky strany sýrskeho konfliktu, v sobotu večer oznámilo, že džihádisti v Dajr az-Zaure zabili najmenej 135 ľudí, pričom približne 80 z nich tvorili vojaci a členovia provládnych milícií, zvyšok civilisti. Mnohí z nich boli zastrelení alebo im bola odrezaná hlava.

Dáiš má pod kontrolou väčšinu provincie Dajr az-Zaur, ako aj väčšinu jeho rovnomenného hlavného mesta, zatiaľ čo vládne sily kontrolujú niekoľko štvrtí v severnej časti mesta a neďaleké vojenské letisko.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie SOHR informovala, že fundamentalisti uniesli z tohto mesta najmenej 400 civilistov, medzi ktorými sa nachádzajú rodinní príslušníci provládnych bojovníkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát