Borec sa odvolal v prípade disciplinárne stíhanej sudkyne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tomas borec
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 17. januára (WebNoviny.sk) – Disciplinárny senát Najvyššieho súdu SR sa v utorok bude opätovne zaoberať prípadom Ružomberskej sudkyne Miriam P.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec totiž podal odvolanie voči aprílovému verdiktu, podľa ktorého nepochybila, keď v roku 2014 nevzala do väzby Ivana Š. ktorý neskôr zavraždil dve ženy v Liptovskej Lužnej. Návrh na začatie disciplinárneho konania podal aj v prvom prípade Borec. Konkrétne navrhoval krátiť sudkyni plat o 70 percent počas jedného roka.

Podľa ministerstva spravodlivosti sa sudkyňa nevenovala prípadu dostatočne a neposudzovala nebezpečnosť pobytu Ivana Š. na slobode. Sudkyňa naopak na aprílovom pojednávaní tvrdila, že skúmala dôvody väzby a nezistila žiadne skutočnosti, ktoré by zdôvodňovali nutnosť posadiť Ivana Š. za mreže. Takisto hovorila, že s takýmto návrhom neprišli ani obete Ivana Š., ktorým sa vyhrážal.

V prospech sudkyne svedčil na pojednávaní jej kolega z Okresného súdu Ružomberok. Podľa neho spolu prípad Ivana Š. minimálne dvakrát konzultovali. Právny zástupca sudkyne taktiež argumentoval, že sudcu nie je možné stíhať za právny názor. S tým sa stotožnil aj senát. „Sudcu nie je možné trestne ani disciplinárne stíhať za nesprávne rozhodnutie, aj s obzvlášť závažným následkom a dopadom pre účastníkov konania, pokiaľ sudca postupoval alebo rozhodol v súlade s platným právom,“ povedala predsedníčka disciplinárneho senátu po vyhlásení rozhodnutia.

Ivan Š. 18. augusta 2014 zavraždil v obci Liptovská Lužná v okrese Ružomberok 45-ročnú bývalú družku a jej 65-ročnú matku. Neskôr pri miestnom obchode našli zastreleného aj 42-ročného Ivana Š. Generálna prokuratúra v septembri 2014 k prípadu uviedla, že zodpovednosť za to, že Ivan Š. bol na slobode, nesie ružomberská sudkyňa.

Ivan Š. čelil obžalobe z nebezpečného vyhrážania sa bývalej družke, ktorú napokon pripravil o život. Generálna prokuratúra upozornila, že ružomberská sudkyňa nerozhodla o jeho vzatí do väzby ani na hlavnom pojednávaní 28. júla 2014 a ponechala ho na slobode. Hlavné pojednávanie odročila na 10. septembra. Dozorujúca prokurátorka vraj upozornila telefonicky súd na to, že Ivana Š. treba vziať do väzby. Krajský súd v Žiline zase tvrdí, že o tom nie je žiadny záznam, pričom zákonná sudkyňa telefonické upozornenie aj na aprílovom pojednávaní poprela.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Tomáš Borec
Firmy a inštitúcie MS Ministerstvo spravodlivosti SRNS Najvyšší súd SR