Maďarské hranice vlani prekročilo vyše 414.000 migrantov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Migranti v Srbsku po uzavretí hraníc s Maďarskom smerujú do Chorvátska
Chorvátska polícia zachytila na území svojej krajiny prvú skupinu migrantov prichádzajúcich zo Srbska po uzavretí južných hraníc Maďarska, kadiaľ sa doteraz hromadne presúvali smerom na západ. Z mesta Preševo na juhu Srbska, kam prichádzajú každý deň tisíce ľudí z Macedónska, podľa srbských médií vyrazilo do Šídu najmenej desať autobusov s migrantmi. Autobusy pôvodne vozili migrantov k hranici s Maďarskom, kde však od utorka platí sprísnený režim a je tak pre nich prakticky nepriechodná. Foto: SITA/AP

Budapešť 18. januára (WebNoviny.sk) – Maďarsko bolo počas uplynulého roku vystavené doposiaľ nevídanému migračnému tlaku, vyhlásila dnes v Budapešti generálna riaditeľka Úradu pre prisťahovalectvo a občianstvo (BÁH) Zsuzsanna Véghová.

Dodala, že v roku 2015 prekročilo hranice Maďarska, vyše 414.000 ilegálnych migrantov. Podľa agentúry MTI Véghová uviedla, že BÁH na medzinárodných fórach už dávnejšie upozorňoval na význam balkánskej cesty v ilegálnej migrácii, vedenie Európskej únie to však vtedy nevnímalo ako vážne riziko.

Štátny tajomník rezortu vnútra Károly Kontrát v tejto súvislosti vyhlásil, že maďarská vláda viedla od začiatku razantnú migračnú politiku a ako jedna z prvých urobila kroky na odvrátenie nebezpečenstva. „Naše opatrenia ochránili nielen hranice Maďarska, ale aj hranice EÚ,“ dodal štátny tajomník.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia