Súd odmietol zablokovať Obamov Plán pre čistú energiu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Barack Obama
Americký prezident Barack Obama sa vo svojom vystúpení zmienil aj o dohode o jadrovom programe Teheránu. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 22. januára (WebNoviny.sk) – Americký odvolací federálny súd zamietol vo štvrtok snahu 27 tamojších štátov zablokovať vládny Plán pre čistú energiu (Clean Power Plan) – stratégiu boja proti zmene klímy znížením emisií oxidu uhličitého z elektrární. Ide o veľké víťazstvo administratívy prezidenta Baracka Obamu, napísala agentúra Reuters.

Súd vydal stručný verdikt, ktorým zamietol žiadosť o zastavenie Obamovho plánu počas súdneho sporu. Súd si ešte 2. júna vypočuje ústnu argumentáciu a rozhodne, či je vládne opatrenie v súlade so zákonom.

Cieľom plánu Obamovej administratívy je do roku 2030 znížiť emisie oxidu uhličitého z elektrární o 32 percent oproti roku 2005. „Sme presvedčení, že tento plán zníži znečistenie oxidom uhličitým a zabezpečí lepšiu kvalitu ovzdušia, zlepší zdravie verejnosti a zamestnanosť,“ uviedol vo štvrtok Biely dom.

Právne kroky proti návrhu vlády znížiť emisie oxidu uhličitého z amerických elektrární spustila vlani v októbri skupina štátov na čele so Západnou Virgíniou a niekoľko podnikateľských skupín. Generálny prokurátor Západnej Virgínie Patrick Morrisey, ktorý stojí na čele iniciatívy proti Obamovmu plánu, avizoval, že spolu s ďalšími štátmi budú zvažovať aj to, že sa obrátia na Najvyšší súd.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack Obama