V Česku sa stretli hlavy protiislamských hnutí zo 14 krajín

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Demonštráciu PEGIDA v Antverpách zakázali, obávajú sa útokov
Demonštráciu PEGIDA v Antverpách zakázali, obávajú sa útokov Foto: SITA/AP

Roztoky 23. januára (WebNoviny.sk) – Predstavitelia nemeckého protiislamského hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida) sa dnes v mestečku Roztoky ležiacom neďaleko Prahy stretli so zástupcami názorovo podobne orientovaných zoskupení zo 14 európskych krajín. Cieľom stretnutia bola koordinácia demonštrácií proti islamizácii, ktoré sa 6. februára uskutočnia v mnohých mestách Európy, informovala agentúra DPA.

Popredná predstaviteľka Pegidy Tatjana Festerlingová po stretnutí povedala, že nemecká vláda ukazuje ostatným štátom EÚ, čo sa môže stať, keď sa otvoria dvere migrantom. „Pani Merkelová zakladá v Nemecku masívny prebytok mužov,“ vyhlásila na margo nemeckej kancelárky narážajúc na skutočnosť, že väčšina z 1,1 milióna utečencov, ktorí vlani prišli do Nemecka, sú muži.

Hostiteľom stretnutia bola česká pravicová populistická strana Úsvit-Národní koalice a hnutie Blok proti islamu. „Základným posolstvom bude: Európania si Európu nedajú,“ povedal predseda bloku Martin Konvička o plánovaných protestoch, ktoré sa uskutočnia okrem iného vo Varšave, v Prahe, Bratislave či Drážďanoch. Politické elity obvinil zo „samovražednej a hlúpej politiky“.

Hnutie Pegida vzniklo koncom roka 2014. Na svoje demonštrácie v Drážďanoch spočiatku pritiahlo desaťtisíce ľudí, neskôr ich počet výrazne klesol. Pegida má pobočky aj v ďalších nemeckých mestách a priaznivcov i v iných európskych mestách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia