Strašiť ľudí migrantami podľa Kaliňáka treba

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ministerstvo vnútra dostalo nový vrtuľník
Minister vnútra SR Robert Kaliňák počas slávnostného odovzdávania kľúčov od nového vrtuľníka Bell 429, ktoré získalo Ministerstvo vnútra SR, v hangári Letky MV SR na Letisku M. R. Štefánika. Bratislava, 17. august 2015. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 24. januára (WebNoviny.sk) – Predvolebný prieskum agentúry Focus pre RTVS zdôraznil, aké sú dve alternatívy pre Slovensko, buď úzka koalícia dvoch strán, alebo hašterenie viacerých strán v parlamente, povedal to podpredseda vlády SR a minister vnútra SR Robert Kaliňák v relácii O päť minút 12 pre televíziu RTVS. Zdôraznil, že druhú alternatívu si veľmi predstaviť nevie, pretože opozičné politické strany sa hašteria už teraz, a to ešte nie sú v parlamente.

Podľa výsledkov prieskumu agentúry Focus pre RTVS keby sa parlamentné voľby konali v januári, do Národnej rady SR by sa dostalo sedem strán. Ľudia by dali najviac hlasov Smeru-SD, a to 37 percent. S ním by šla do parlamentu z druhého miesta aj strana #Sieť so ziskom 13,2 percenta, nasleduje SNS so ziskom 7,2 percenta a Most-Híd s rovnými 7 percentami. Do parlamentu by sa dostalo aj KDH, ktoré by podporilo tiež 7 percent respondentov. Svojich poslancov v NR SR by malo aj hnutie OĽaNO-NOVA, ktorému by dalo svoje hlasy 6,1 percenta opýtaných, ako aj SaS, ktorú podporilo 5,1 percenta respondentov. Smer-SD by mal tak v parlamente 67 kresiel, Sieť 24, SNS, Most-Híd a KDH 13, OĽaNO-NOVA 11 a SaS 9 poslancov.

Témami relácie boli v rámci predvolebného prieskumu aj otázka schengenu či migračná politika, o ktorých budú v pondelok 25. januára diskutovať ministri vnútra krajín Európskej únie na rokovaní v Amsterdame. „Ideme s jasným stanoviskom ako Slovensko – chceme žiadať, aby sme v priebehu mesiacov marec a apríl vyriešili dve veci – skúsili zastaviť migračnú vlnu spôsobom, aby sme mohli všetkých tých, ktorí prídu ku gréckym ostrovom, vrátiť naspäť do Turecka,“ uviedol Kaliňák s tým, že utečencom treba odobrať motiváciu posúvať sa ďalej z Turecka do Európy. „Dialóg s Tureckom začal, ale treba ho aj dokončiť,“ dodal Kaliňák s tým, že Slovensko každého nelegálne migranta obmedzilo na slobode a vrátilo ho späť, odkiaľ prišiel. „Ak nebudeme strašiť a nič neurobíme, tak potom budeme len sedieť a pozerať sa ako stotisícky utečencov neregistrovaných, o ktorých nikto nebude nič vedieť, prídu do Európy,“ povedal Kaliňák.

,,Fakt, že si robíte kampaň na migračnej kríze v situácii, keď nás, chvalabohu, obchádza, to je nepopierateľné,“ uviedla oponentka ministra rezortu vnútra v televíznej diskusii poslankyňa a predstaviteľka strany Most-Híd Lucia Žitňanská s tým, že Smer-SD by si mal urobiť poriadok vo vláde a vydiskutovať si postoje aj s ministrom zahraničných vecí SR Miroslavom Lajčákom, ktorý pre jeden rakúsky denník povedal, že by si želal, keby bolo Slovensko cieľovou krajinou pre utečencov, pretože by to znamenalo, „že Slovensko je, pokiaľ ide o životnú úroveň, porovnateľné s krajinami, ktoré majú najvyššiu životnú úroveň.“ Dodala, že bezpečnosť schengenu je prioritou rovnako pre Most-Híd ako aj pre Smer, ale rovnako treba zabezpečiť migrantom žiteľné podmienky v táboroch, pričom táto téma je pre Smer menej populárna. V táboroch v Grécku či v Turecku sa musia cítiť aj oni bezpečne a pohodlne, aby odtiaľ nechceli utekať ďalej do Európy. „Záleží nám na tom, aby spoločné hranice boli chránené, ale to znamená, že aj my musíme k tomu konštruktívne prispieť,“ dodala Žitňanská.

V závere diskusie sa vyjadril minister Kaliňák k migračnej politike EÚ tak, že Slovensko privíta, ak sa aj ostatné krajiny k nemu pridajú a nastolia tvrdú migračnú politiku, ktorá bola na Slovensku prospešná a začína fungovať už aj v Nemecku či Rakúsku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Lucia ŽitňanskáRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie SMER-SD