J. K. Rowling ocenia za podporu slobody prejavu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
J. K. Rowling
J. K. Rowling sa ospravedlnila za smrť Freda Weasleyho. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 26. januára (WebNoviny.sk) – Britská spisovateľka J. K. Rowling dostane Literary Service Award medzinárodného PEN klubu (medzinárodná organizácia spisovateľov, pozn. SITA). Päťdesiatročnú rodáčku z anglického Yate ocenia za podporu slobody prejavu a jej charitatívnu prácu. Cenu si prevezme na slávnosti PEN klubu a Allenovej nadácie, ktorá sa bude konať 16. mája v New Yorku.

Odvtedy, čo sa zo slobodnej matky stala literárna hviezda, J. K. Rowling využila svoj talent a postavenie spisovateľky na boj proti nerovnostiam na lokálnej aj globálnej úrovni,“ odôvodnili ocenenie zástupcovia amerického PEN klubu vo svojom stanovisku. Rowling je zakladateľkou charitatívneho fondu Volant, ktorý podporuje výskum roztrúsenej sklerózy, a neziskovej organizácie Lumos pomáhajúcej deťom z detských domovov zapojiť sa do rodinného života.

Som hlboko poctená, že som dostala túto cenu a že organizácia, ktorú tak obdivujem, uznala moju prácu ako morálne hodnotnú,“ vyjadrila sa k cene autorka. Literary Service Award, ktorú PEN klub každoročne odovzdáva autorom za práce, ktoré bojujú proti utláčaniu a cenzúre vo svete, si svojho času odniesli napríklad aj Salman Rushdie či Tom Stoppard. Na májovom ceremoniáli ocenia aj výkonného riaditeľa vydavateľstva Hachette Books, Michaela Pietscha za boj proti cenzúre v Číne.

J. K. Rowling

je jednou z najznámejších a najúspešnejších spisovateliek súčasnosti. Slobodnú matku žijúcu zo sociálnej podpory preslávila séria kníh o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi, ktorá sa stala vôbec najlepšie predávajúcou sa knižnou sériou. Na celom svete sa z nej predalo viac než 450 miliónov výtlačkov a z Rowling sa stala multimilionárka, ktorú v roku 2010 redaktori najvýznamnejších britských magazínov vyhlásili za najvplyvnejšiu Britku. Na základe príbehov o Harrym Potterovi vznikli rovnomenné filmy, v ktorých mladého čarodejníka bojujúceho proti zlu v podobe krutého lorda Voldemorta stvárnil Daniel Radcliffe. Pre dospelých napísala román Prázdne miesto (2012) a pod pseudonymom Robert Galbraith vydala romány Volanie kukučky (2013) a Hodvábnik (2014), ktoré vyšli aj v slovenskom preklade. Tretiu knihu zo série pod názvom Career of Evil vydala 20. októbra, pričom slovenský preklad s názvom V službách zla by na Slovensku mal vyjsť tento rok na jar.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel RadcliffeJ. K. Rowling