Skalica má vážne problémy, možno odstúpi z Tipsport ligy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
HK 36 Skalica
Foto: SITA/Martin Medňanský

SKALICA 28. januára (WebNoviny.sk) – Účastník Tipsport ligy 2015/2016 HK 36 Skalica má existenčné problémy a hrozí mu, že sa bude musieť odhlásiť z najvyššej slovenskej hokejovej súťaže. Stojí za tým zlá finančná situácia. Vedenie klubu sa rozhodlo vydať mimoriadne stanovisko o situácii v klube.

„Prihovárame sa k vám v reakcii na udalosti posledných dní, pretože si zaslúžite dostať odpovede na otázky, ktoré sa vynárajú v súvislosti s budúcnosťou nášho hokeja. Skalický seniorský hokej pôsobí už devätnástym rokom v najvyššej domácej súťaži a za ten čas prešiel, ako každý iný klub, jednotlivými vývojovými etapami. Nezdarné obdobia striedali časy tímových úspechov, prichádzalo k obmene domovského stánku i hokejovej tváre mužstva. Ak hovoríme o minulosti nášho klubu, hovoríme tiež o podpore mesta a istej sponzorskej základni, ktorá sa hrdo hlásila k značke skalického hokeja. Zárukou lepších zajtrajškov tak bola nielen spolupatričnosť súkromného sektoru, ale aj samotný postoj inštitúcie, ktorú navonok naša organizácia reprezentuje. To, ako aj neutíchajúci fakt, že Skalica má na hokejovej mape najmenšie zastúpenie a má preto najťažšie východiskové podmienky zo všetkých účastníkov ligy, vyzdvihuje dôležitosť mesta vo veci podpory seniorského hokeja. Musíme však smutne konštatovať, že sa mení charakter skutočností. Inštitút primátora mesta, ktorý zohral v posledných troch volebných obdobiach dôležitú úlohu, zostupuje z piedestálu vernej podpory, čo vyvolalo odozvu i v súkromnom sektore. Smutné oči a prázdne dlane sa tak upierajú k poslancom mestského zastupiteľstva, k posledným z posledných,“ uvádza sa v úvode stanoviska.

Bez sľubu od primátori by sa neuchádzali o licenciu

V ďalšej časti sa spomína prísľub od primátora Skalice pred začiatkom aktuálnej sezóny, že mesto bude podporovať hokejový klub. „Bez tohto prísľubu by sme sa o udelenie licencie, po zvážení našich možností, neuchádzali. Keď sme sa našej ústnej dohody dovolávali, všetky ústa onemeli. Vyústením patovej situácie, ktorá nastala po komunikačnej bariére medzi klubom a primátorom, bola účasť generálneho manažéra tímu, pána Tibora Martinčiča, na zasadnutí mestského zastupiteľstva. V mene klubu predniesol poslancom dôležité fakty o súčasnom stave seniorského hokeja a oboznámil ich s hlavným cieľom jeho účasti na tomto zasadnutí – získaním odpovede na najzákladnejšiu otázku, ktorá stojí v jadre súčasnej situácie. Má Mesto Skalica záujem podať klubu pomocnú ruku a prispieť tak k zachovaniu extraligovej príslušnosti? Skutočnosť, že sa naša organizácia postavila do opozície a vzniknutou situáciou vydierala prítomných zastupiteľov, ako uviedol pán primátor vo včerajšom videorozhovore, je zavádzajúca. Sme presvedčení o tom, že najvyšší štatutár mesta by mal voliť pravdivú rétoriku, najmä ak ide o takú závažnú problematiku, ktorá je témou posledných dní. Naša organizácia prišla v nedávnej minulosti s opakovanými ponukami o vstup mesta do štruktúr klubu, čím by sa docielil podobný model ako u mládežníckeho subjektu. HK 36 Skalica týmto krokom deklarovalo záujem o užšiu spoluprácu a ponúklo manévrovací priestor pre ďalšiu budúcnosť seniorského hokeja. Dnes už vieme, že úrad primátora, ktorý mal na túto tému otvoriť diskusiu s poslancami mestského zastupiteľstva, tak neučinil,“ píše klub na svojom oficiálnom webe.

Záhoráci aj napriek problémom neskladajú zbrane

Predstavitelia HK 36 Skalica si vážia doterajšiu pomoc mesta pri udelení licencie, rovnako aj všetkých poslancov, ktorí dali priestor diskusii a prejavili záujem riešiť vzniknutú situáciu. „Žiaľ, existenčné problémy, ktoré nás trápia každým dňom viac a viac, hrajú s časom ako s najsilnejšou zbraňou. Hráčsky i realizačný káder, tak ako administratíva klubu, je tvorený ľuďmi živiacimi svoje rodiny, ľuďmi, ktorí v súčasnej situácii odvádzajú svoju prácu pre skalický hokej s mizivou vidinou pláce. Nemôžeme sa preto čudovať, že súčasný stav donútil hráčov k stanoveniu ultimáta. Dnes musíme so zármutkom konštatovať, že ak sa nám v nasledujúcich dňoch nepodarí vykryť náklady na chod mužstva, extraligový tím sa s určitosťou rozpadne a seniorský hokej bude nútený odstúpiť z najvyššej slovenskej súťaže,“ uvádza sa v správe.

Napriek veľmi zlej situácii však vedenie klubu zo Záhoria neskladá zbrane. „Kritická situácia, v ktorej sa naša organizácia nachádza, sa zdá byť bez akútnej pomoci bezvýchodiskovou. Napriek tomu vedenie klubu intenzívne pracuje na zabezpečení jeho novej a lepšej budúcnosti. Na obzore sa objavil subjekt, ktorý prejavil interes vstúpiť do štruktúr skalického hokeja a pomôcť mu svojimi prostriedkami navrátiť jeho stratenú tvár. Súčasná situácia však môže pochovať všetky nádeje spolu s extraligovou príslušnosťou. Zdroje súkromného sektoru sú vyčerpané a nám nezostáva nič iné, ako volať o pomoc tých, ktorí neodvrátili svoj zrak a ktorí našim prosbám ešte stále načúvajú. Predstavitelia mesta, podnikatelia, priatelia skalického hokeja – zachráňme hokejovú extraligu pre slobodné kráľovské mesto Skalica,“ píše vedenie HK 36 Skalica, aktuálne desiateho klubu základnej časti Tipsport ligy 2015/2016.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie HK 36 Skalica