Muž, ktorého oslobodili v Líbyi, nebol nezvestný Čech

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Islamský štát
Najmenej 37 stúpencov organizácie Islamský štát (IS) prišlo o život pri náletoch, ktoré od nedele uskutočnila medzinárodná vojenská koalícia na čele s USA, ako aj v bojoch s kurdskými milíciami na severovýchode Sýrie neďaleko tureckých hraníc. Foto: SITA/AP

PRAHA 29. januára (WebNoviny.sk) – Česká tajná služba pomohla na začiatku roka oslobodiť dvoch cudzincov unesených v Líbyi. Nebol však medzi nimi Čech Pavel Hrůza, ako sa rozviedka mylne domnievala. Kuchára z mesta Veľké Meziříčí uniesli ozbrojenci Islamského štátu vlani v marci, napísal spravodajský server iDNES.cz.

Česká rozviedka sa zúčastnila rokovaní o prepustení dvoch ľudí – jedného občana Rakúska a ďalšieho človeka. Keďže medzi unesenými Hrůzovými kolegami bol aj jeden Rakúšan, tajná služba sa domnievala, že druhým dotknutým je práve nezvestný Čech. „Dlhý čas to vyzeralo, že ide práve oňho. Informácia znela tak, že bude prepustený rakúsky občan a jeden ďalší človek,“ uviedol pre iDNES.cz vysoko postavený zdroj z bezpečnostných kruhov.

Podľa denníka Libya Herald sa podarilo prepustiť Srba Srdjana Babiča a Rakúšana Alexandra Haasa, členov bezpečnostnej služby spoločnosti Argus Security Company, ktorá stráži ropné polia pre taliansky ropný a plynárenský koncern ENI. Obaja zmizli v chaosom zmietanej Líbyi v rovnakom čase ako Hrůza. Na slobodu sa dostali pred dvoma týždňami na Malte.

Vyhliadky na oslobodenie Hrůzu podľa informovaných zdrojov nie sú dobré. „Situácia v Líbyi je neprehľadná. Často sa stane, že dostaneme správu o prepustení nejakého cudzinca, ktorý je znovu unesený inými ozbrojencami skôr, ako sa stačí dostať do bezpečia,“ popísal situáciu v Líbyi už citovaný zdroj.

Islamisti uniesli Hrůzu v líbyjskom meste Ghání. Muž pracoval ako koordinátor cateringu v maltskej spoločnosti Value Added Oilfield Services, ktorá poskytuje servis pracovníkom líbyjských ropných polí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát