Ženeva hostí mierové rokovania o Sýrii bez opozície

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sýria
Foto: SITA/AP

Ženeva 29. januára (WebNoviny.sk) – Pod záštitou Organizácie Spojených národov sa dnes vo švajčiarskej Ženeve začali nepriame mierové rokovania zamerané na ukončenie päťročného ozbrojeného konfliktu v Sýrii. Za rokovacím stolom však chýbajú zástupcovia najdôležitejších sýrskych opozičných skupín, informuje agentúra AP.

Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura absolvuje prvé stretnutie s delegáciou vlády sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorú vedie sýrsky vyslanec pri OSN Bašár Džaafarí.

Cieľom v prvej fáze nepriamych – sprostredkovaných – rozhovorov je dohodnúť sa na spôsobe ukončenie občianskej vojny, ktorá stála život už viac než 250.000 ľudí. Z podobných dôvodov sa už v roku 2014 konali dve kolá rokovaní, známe ako Ženeva I a Ženeva II, ktoré sa však skončili neúspechom.

Sprostredkované rokovania sa mali pôvodne konať medzi zástupcami vlády prezidenta Bašára Asada a opozície. Hlavná delegácia zostavená z príslušníkov opozičných frakcií však svoju účasť za rokovacím stolom podmieňuje tým, že vláda prezidenta Asada a Rusko ukončia bombardovanie civilistov a stiahnu sa z obliehaných území v povstalcami kontrolovaných častiach Sýrie.

Zástupkyňa rokovacej skupiny opozície Basma Kudmáníová pre agentúru AP uviedla, že stále očakávajú odpoveď na svoju výzvu. Dodala, že do ženevských rozhovorov sa zapoja iba pod podmienkou splnenia týchto požiadaviek.

Rokovania v Ženeve by mali vychádzať z tzv. cestovej mapy schválenej v decembri 2015 Bezpečnostnou radou OSN, ktorá predpokladá vyhlásenie prímeria, vytvorenie prechodnej vlády do šiestich mesiacov a usporiadanie volieb do 18 mesiacov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia