Merkelová: Utečenci sa musia po skončení vojny vrátiť domov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Angela Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: SITA/AP

NEUBRANDENBURG 30. januára (WebNoviny.sk) – Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v sobotu snažila utíšiť čoraz hlasnejších kritikov svojej politiky otvorených dverí pre utečencov, keď zdôraznila, že sa azylanti zo Sýrie a Iraku vrátia domov po tom, ako sa tamojšie konflikty skončia. Informovali o tom svetové agentúry.

V súčasnosti v Nemecku prednostne priznávaná ochrana na základe ženevského Dohovoru o právnom postavení utečencov je zatiaľ časovo obmedzená na tri roky, uviedla Merkelová pred členmi svojej Kresťanskodemokratickej únie (CDU). Aj pri všetkej snahe o integráciu a pomoc utečencom musí byť azylantom jasne povedané, že dostali len dočasné povolenie na pobyt v krajine.

„Očakávame, že keď bude v Sýrii znova mier, keď bude IS (Islamský štát) v Iraku porazený, tak sa s poznatkami, ktoré u nás získali, znova vrátia do svojej vlasti,“ povedala Merkelová na krajinskom zjazde CDU v Meklenbursku-Predpomoransku. Dodala, že do svojich vlastí sa vrátilo 70 percent utečencov, ktorí utiekli do Nemecka v 90. rokoch pred vojnami v bývalej Juhoslávii.

Od plánovaného sprísnenia azylových predpisov v Nemecku, na ktorom sa spolková vládna koalícia dohodla vo štvrtok, očakáva Merkelová výrazné zníženie počtu utečencov. Za nevyhnutné však považuje celoeurópske riešenie, zahŕňajúce spoľahlivú ochranu vonkajších hraníc a „spravodlivé“ rozdelenie utečencov medzi krajiny EÚ. Uzavretie vnútroeurópskych hraníc odmietla.

„Cenou za úplnú izoláciu, ak je také niečo vôbec možné, by pre krajinu ako Nemecko bol pokles hospodárskej dynamiky,“ uviedla Merkelová. Práve v schengenskom priestore vládne od zrušenia hraničných kontrol čulý pohyb tovaru a osôb. Ak si niekto želá návrat do čias pred ich zrušením, musí sa pýtať: „Ktorým smerom chceme Európu rozvíjať?“ dodala kancelárka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela Merkelová